Alulműködő pajzsmirigy: a hosszú élet titka?

Az időseket nem célszerű gyógyszerekkel tömni azért, hogy megnöveljék a pajzsmirigy aktivitását, mivel számukra a mirigy alulműködése (hipotireózis) – normális állapot. Az 50 év alattiaknál ugyanez kezelendő betegségnek számít.

A new yorki Montefiore Orvosi Központ és Albert Einstein Orvosi Főiskola kutatóinak kollektívája néhány száz olyan askenázi (európai származású) zsidót vizsgált meg, akik betöltötték a száz évet, és azt tapasztalták, hogy sokuknak lelassult a pajzsmirigyműködése.

A pajzsmirigy a nyak elülső részén található. Olyan hormonokat termel, amelyek részt vesznek az anyagcsere szabályozásában – tiroxin, trijód-tironin, tireo-kalcitonin. Ezek a hormonok jódot tartalmaznak, ami szükséges a mirigy normál működéséhez.

A mirigy aktivitását úgy lehet meghatározni, hogy ellenőrzik a páciens tireotropin vagy más néven tireoidea-stimuláló hormon (TSH) szintjét. (Ezt a hormont az agyalapi mirigy, vagyis a hipofízis bocsátja ki, egyfajta jeladóként a pajzsmirigy számára – a szerk.) A hormon magas szintje hipotireózisra utal, azaz arra, hogy a mirigy nem teljes kapacitással funkcionál. A TSH alacsony szintje pedig a hipertireózist, a pajzsmirigy hiperfunkcionálását (túlműködését) jelzi. A hipotireózisos betegeknél hajhullás, gyors súlygyarapodás, lelassult gondolkodás és mozgás figyelhető meg; a hipertireózisban szenvedőknél pedig ellenkezőleg, gyors fogyás, szívdobogásérzés és kézremegés.

Inkább elefánt, mint egér…

A tudósok kiderítették, hogy a 60 év feletti emberek 15-20%-ánál a pajzsmirigy működés aktivitása alacsony. A kutatás vezetőjének, Martin Sherksnek a véleménye szerint a hipotireózis normális az idős embereknél, és ez lehet a hosszú élet titka. Hasonlóan működhet, mint az állatok életében: az elefántoknál, amelyek több évtizedig élnek, az anyagcsere alacsony sebességű és lassú a szívverés, az egereknél pedig gyors a metabolizmus, és mindössze néhány hónapig élnek. A hosszú életű, hipotireózisos embereket tehát az elefántokhoz lehet hasonlítani, míg a hipertireózissal élőket az egerekhez…

A kétszáz matuzsálem és négyszáz leszármazottjuk vizsgálata azt mutatta, hogy a pajzsmirigy működésének alacsony aktivitása kapcsolatban áll két genetikai elváltozással, valamint a vizsgált személyek magas korával. Martin Sherks azt feltételezi, hogy nem célszerű az időseket gyógyszerekkel tömni azért, hogy fokozzák a pajzsmirigy működését, mivel számukra a hipotireózis – normális állapot. Ugyanakkor az 50 év alatti embereknél a mirigy alulműködése megbetegedés, amelyet hormonadagolással szoktak gyógyítani. (Az alulműködő pajzsmirigy eredményesen kezelhető természetgyógyászati módszerekkel is – a szerk.)

(Forrás: A pajzsmirigy alacsony aktivitása a hosszú élet jele, oroszból fordította: Bajkovné Erdész Mária)