Szelén, a Holdistennő kincse

A szelén az egyik alapvető nyomelem. Az emberi szervezetben hasonló a funkciója, mint az E-vitaminé: segít megkötni a szabad gyököket, amelyek akkor képződnek, amikor a zsírsavakat az oxigén károsítja. Ezenkívül a szelénnek szerepe van a pajzsmirigy működésében, hiánya annak alulműködéséhez vezet. Jó tudni, mely ételek tartalmaznak szelént.

Testem a testem ellen: autoimmun pajzsmirigybetegség

Az autoimmun betegség az immunrendszer tévedése, melynek során az egyes sejteket hirtelen idegennek tekinti, és az ellene indított küzdelemhez a limfocitákat – a fehérvérsejtek egyik típusát – veti be az immunrendszer. Elindít egy gyulladásos folyamatot, amely elpusztítja a pajzsmirigy szöveteit, és az egyre kevesebb és kevesebb pajzsmirigyhormont termel.

Előzzük meg a jódhiányt!

A jód létfontosságú nyomelem, ám a szervezet nem termel jódot. Jód szükséges a pajzsmirigyhormonok előállításához, amelyek részt vesznek a szervezet összes metabolikus folyamatában. Ha a pajzsmirigy kevesebb hormont termel, akkor a pajzsmirigyhormon-hiány lép fel, ami érinti például a szívet, a vérkeringést, az idegrendszert, az izomzatot és az anyagcserét.

A pajzsmirigyünk tehet róla, ha fáj a fejünk?

A migrénnel és más típusú fejfájással küzdőknél nagyobb az esélye annak, hogy pajzsmirigy alulműködésük van, ami azt jelenti, hogy a szervezetük nem termel elegendő pajzsmirigyhormont. Nagyobb figyelmet kellene fordítani arra, hogy fejfájásra panaszkodó betegeknél ellenőrizzék a pajzsmirigyhormon szintjét, mert ezzel további kellemetlenségek előzhetők meg.

Kombu, wakame – csak óvatosan!

Barna, vörös, zöld, kék-zöld – sok csillogó színű alga növekszik szerte a világon Neptunusz kertjében. És bár ez a zöldségágyás a tenger alatt van, az ember azért színes termést arat. Aki a sushit, vagy más ázsiai ételeket szereti, minden bizonnyal tartott már a villáján vagy evőpálcikáján algát. De tudjuk-e, mire vigyázzunk az algák fogyasztásakor?

Torokcsakra: „Legyen meg a Te akaratod”

Cikksorozatunkat folytatva, az 5. csakra következik. A torokcsakrát (más néven 5-ös csakra vagy visudha) úgy képzeljük el, mint két, az óramutató járásával megegyező irányban forgó és kifelé táguló energiatölcsért. Mindkettő vízszintes irányú, a torok magasságában található – de az egyik energiatölcsér a test előtt, a másik mögötte nyílik, tágul kifelé.

A pajzsmirigy és a szembetegségek kapcsolata

Szemszárazság, vörös, könnyező szemek, szemhéj-rendellenességek, homályos vagy kettős látás: ha a felsorolt problémák valamelyike az Ön számára sem ismeretlen, érdemes elolvasnia dr. Balázs Csaba endokrinológus írását. Arra hívja fel a figyelmet, hogy a szemtünetek hátterében pajzsmirigy problémák lehetnek, noha a szemészeten nemigen gondolnak erre.

Pajzsmirigy-problémákat okozhatnak a kozmetikumokban és kárpitokban lévő vegyi anyagok

Egy friss kutatási eredmény szerint a bizonyos vegyi anyagoknak való kitettség – amelyek széles körben megtalálhatóak az olyan fogyasztási cikkekben, mint a kozmetikumok vagy a kárpitok – megváltoztatja a pajzsmirigy működését. Napjainkban jelentős a ruhaanyagok, kárpitok, kozmetikumok és papírbevonatok előállításához használt perfluor-karbonoknak (PFC) való kitettség. Ezek a vegyszerek nagyon lassan bomlanak le, és hosszú idő után ürülnek ki a testből.

Már a pajzsmirigy enyhe túlműködése is fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az Európai Endokrinológiai Kongresszuson elhangzó előadás szerint már a normális pajzsmirigy-működés felső határa is kockázatot jelent a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából. A klinikailag nem jelentős pajzsmirigy-túlműködés kritériuma, hogy a pajzsmirigy stimuláló hormon (TSH) szintje alacsony legyen, míg a szabad pajzsmirigy-hormonszintek (tiroxin és trijód-tironin) a normál tartományon belül legyen.

Természetes praktikák pajzsmirigybetegség kezelésére

Pajzsmirigyproblémák esetén a gyógyszeres kezelés mellett is sokat tehetünk a gyógyulásért, néhány apró változtatással is jelentősen csökkenthetjük a panaszokat. Hogyan segít a brazil dió, és miért csakis jól megfőzve együk a brokkolit, karfiolt? Miért érdemes azonnal kidobni a régi, sérült teflonokat, és miért figyeljük a műanyag palack alján a háromszöget?