A pajzsmirigyünk tehet róla, ha fáj a fejünk?

A migrénnel és más típusú fejfájással küzdőknél nagyobb az esélye annak, hogy pajzsmirigy alulműködésük van, ami azt jelenti, hogy a szervezetük nem termel elegendő pajzsmirigyhormont. Nagyobb figyelmet kellene fordítani arra, hogy fejfájásra panaszkodó betegeknél ellenőrizzék a pajzsmirigyhormon szintjét, mert ezzel további kellemetlenségek előzhetők meg.

Amint arról a Cincinnati Egyetem Orvosi Kollégiumának kutatói beszámoltak, a pajzsmirigy alulműködés hangulatingadozást, hízást, hajhullást, fáradtságot, székrekedést és rendezetlen menstruációs ciklust okozhat.

A pajzsmirigy lehet a bűnösA Headache: The Journal of Head and Face Pain című lapban közzétett vizsgálat során a szakemberek több mint 8400 személyt kísértek figyelemmel húsz éven át, és ennek alapján vonták le a következtetéseiket, miszerint azoknál, akiknél már fennállt valamilyen típusú fejfájás, akár a rohamokban jelentkező cluster fejfájás, akár a leggyakoribb, tenziós fejfájás, 21 százalékkal nagyobb arányban jelentkezett a pajzsmirigy alulműködés. Akik pedig migréntől szenvedtek, azoknál ez az arány még magasabb, 41 százalék volt.

Az Egyesült Államokban a migrén a lakosság 12 százalékát érinti, a pajzsmirigy alulműködés pedig nagyjából a 2 százalékát. Egyik állapot sem életveszélyes, ám megfelelő kezelés híján jelentősen rontják a beteg életminőségét. Hogy a két dolog között mi lehet az összefüggés, arra még a szakemberek is keresik a választ, de előfordulhat, hogy egy fejfájós betegnél a pajzsmirigy alulműködés tovább fokozhatja a fejfájás gyakoriságát, azt ugyanis korábbi kutatások már kimutatták, hogy amennyiben valakinél kezelik a pajzsmirigy alulműködést, az a fejfájások ritkulásához vezet.

A kutatást vezető dr. Vincent Martin professzor úgy véli, mindentől függetlenül az orvosoknak nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk arra, hogy fejfájásra panaszkodó betegeiknél ellenőrizzék a pajzsmirigyhormon szintjét, mert ezzel további kellemetlenségeket előzhetnek meg, hiszen ez a mirigy szervezetünk számos folyamatát befolyásolja, többek között a szívritmusunkat és a kalóriaégetésünket is.