Már a pajzsmirigy enyhe túlműködése is fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az Európai Endokrinológiai Kongresszuson elhangzó előadás szerint már a normális pajzsmirigy-működés felső határa is kockázatot jelent a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából. A klinikailag nem jelentős pajzsmirigy-túlműködés kritériuma, hogy a pajzsmirigy stimuláló hormon (TSH) szintje alacsony legyen, míg a szabad pajzsmirigy-hormonszintek (tiroxin és trijód-tironin) a normál tartományon belül legyen.

Már a pajzsmirigy enyhe túlműködése is fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatátEbben az állapotban nincsenek meg a szokványos túlműködésre jellemző tünetek, vagyis a testtömeg-csökkenés, a magas vérnyomás és az idegesség, maximum enyhe formában. A TSH-t az agyalapi mirigy állítja elő, elválasztásának fő ingere a pajzsmirigy-hormonok alacsony szintje, azonban a magas szint gátolja a felszabadulást – ez a negatív visszacsatolás jelensége.

Dr. Christian Selmer (Koppenhágai Egyetem) és munkatársai mintegy félmillió egyént tanulmányoztak, akik 2000 és 2009 között pajzsmirigy-funkciós vizsgálaton estek át. Megállapították, hogy a túlműködés növeli a szívhalál kockázatát, és már az enyhe, klinikailag nem jelentős forma is járulékos kockázatot jelent. A tesztalanyok 95,9 százaléka normál pajzsmirigy-működést mutatott, 13 434 esetben klinikailag nem jelentős túlműködés (tehát a spektrum felső vége) jelentkezett, náluk 17 százalékos volt a halálozási arány.