Előzzük meg a jódhiányt!

A jód létfontosságú nyomelem, ám a szervezet nem termel jódot. Jód szükséges a pajzsmirigyhormonok előállításához, amelyek részt vesznek a szervezet összes metabolikus folyamatában. Ha a pajzsmirigy kevesebb hormont termel, akkor a pajzsmirigyhormon-hiány lép fel, ami érinti például a szívet, a vérkeringést, az idegrendszert, az izomzatot és az anyagcserét.

Ha a pajzsmirigyhormonok koncentrációja a vérben csökken, a jódellátás nem elegendő, a pajzsmirigyhormonok termelését ösztönözni kell. Ennek eredményeképpen a pajzsmirigy-szövetek megtöbbszöröződnek. A pajzsmirigy egyre nő. Az eredmény a jódhiányos golyva.

Sokáig nem látható, tapintható

A jódhiány következményei

Mindenekelőtt a gyermekek, a serdülők és a terhes nők számára nélkülözhetetlen az elegendő jód. A pajzsmirigyhormonok hiánya újszülöttekben és csecsemőkben az agy, a vázrendszer és a légzés érésének zavarát okozza. A serdülőknél a pajzsmirigyhormonok hiánya az agy fejlődésének zavarához vezet, tanulási és koncentrációs problémákat, valamint a pajzsmirigy szerkezeti változását okozza.

A pajzsmirigyhormonok hiánya a terhes nőkben hátrányosan befolyásolja a magzat fejlődését. Még a szoptató anyáknak is fokozott szükségük van a jódra, mivel az anyatejjel fedezniük kell a csecsemők jódigényét.

Felnőtteknél az anyagcsere, a keringés szabályozása, a termékenység, a mentális egészség és az intellektuális teljesítmény függ a megfelelő jódbeviteltől.

A pajzsmirigy-megnagyobbodás (golyva) leggyakoribb oka a jódhiány. Gyakran előfordul, hogy a pajzsmirigy működése strúmás betegeknél eltér a normálistól.

A jódhiányos betegségek kezelése

A jódhiány következtében körülbelül 15 millió németnek van megnagyobbodott pajzsmirigye. A betegek felénél a strúma már gyermekkorban és serdülőkorban kifejlődött. Németországban a 13 évesek felének van megnagyobbodott pajzsmirigye, és az újszülöttek körülbelül egy százaléka már strúmával született.

A pajzsmirigy általában nem látható vagy tapintható. Strúma esetében a pajzsmirigy annyira megnagyobbodik, hogy légzési és nyelési problémákat okozhat. Számos pajzsmirigy-megnagyobbodást azonban nem észlelnek, mert az érintetteknek nincsenek panaszai, és a megnagyobbodás nem látható vagy tapintható.

A megnagyobbodott pajzsmirigy mérete tabletta formájában kapott jóddal csökkenthető. Ha a pajzsmirigy már jelentősen megnagyobbodott, pajzsmirigyhormonokat kell szedni a pajzsmirigy-szövet visszaállítására. A pajzsmirigy visszafejlődik, mivel a pajzsmirigynek már nem kell dolgozniuk.

A jódhiány elkerülése

A jód hiányának ellensúlyozása érdekében a jódozott só ajánlott. Ez 15-25 milligramm jódot tartalmaz kilogrammonként. Élelmiszerek és élelmiszer-készítmények vásárlásakor ügyelni kell arra, hogy gyártásuk során jódos sót használtak-e.

A szükséges napi 150-200 mikrogramm jód pótlása azonban nem érhető el sózással. A pajzsmirigy-betegségben szenvedőknek is ajánlott a jódozott só használata. A jódozott só használatánál inkompatibilitás nem figyelhető meg.

A német háztartások 80 százaléka rendszeresen jódozott sóval főz. Ez azonban csak a jódszükséglet kétharmadát fedezi. Ha hetente kétszer tengeri halat eszünk (például foltos tőkehal, sima lepényhal), akkor nem kell aggódni a lehetséges jódhiány miatt, mivel a tengeri hal különösen jódos.

A tenger mellett való rendszeres tartózkodás további lehetőség a jódhiány ellensúlyozására. A tengeri levegő és a tengervíz magas jódtartalmú. A tengerparton vagy a tenger közelében élő emberek étrendjében rendszeresen szerepel hal, így ott ritkán diagnosztizálnak jódhiányt.

(Németből fordította: Koncz László)