Természetes praktikák pajzsmirigybetegség kezelésére

Pajzsmirigyproblémák esetén a gyógyszeres kezelés mellett is sokat tehetünk a gyógyulásért, néhány apró változtatással is jelentősen csökkenthetjük a panaszokat. Hogyan segít a brazil dió, és miért csakis jól megfőzve együk a brokkolit, karfiolt? Miért érdemes azonnal kidobni a régi, sérült teflonokat, és miért figyeljük a műanyag palack alján a háromszöget?

Brazil dió és szelénpótlás

A pajzsmirigy-elváltozások népbetegségnek számítanak, különösen nők körében jelentkezik gyakran a pajzsmirigy-gyulladás. A gyulladás megelőzésében és kezelésében egyaránt fontos szerepet játszik a megfelelő ásványi anyagok pótlása. E szempontból a szelén különös jelentőségű, mert amellett, hogy kiváló antioxidáns és antivirális hatású ásványi anyag, nagyon fontos a pajzsmirigyhormon képzésben, az aktív T3 előállításában és felhasználásában. Pozitív hatásait napi 200 mikrogramm szelén pótlásával biztosíthatjuk, ami mindössze két brazil dió fogyasztásával megoldható.

Dobjuk ki a régi teflonedényeket!

A Scotland’s Sterling University kutatói szerint a sérült, karcos teflonbevonatú edények rendszeres használata megduplázza a pajzsmirigybetegségek kialakulásának kockázatát. Az elhasználódott konyhai eszközökből ugyanis két veszélyes vegyi anyag, a perfluoroktán szulfonát (PFOS) és a perfluoroktánsav (PFOA) jut a szervezetbe, melyek a pajzsmirigy hormonok szövetekbe való beépülését gátolják. Megelőzés céljából bánjunk óvatosan a teflonbevonatú edényekkel, de amint sérülést látunk rajtuk, egészségünk érdekében ne habozzunk azonnal megválni tőlük!

Káposztafélék: csak alaposan főzve

Az egészséges táplálkozás alapvető elemei, élelmiszerei a pajzsmirigybetegek számára nem mind javasoltak. Bizonyos zöldségek olyan természetes növényi összetevőket tartalmaznak, melyek goitrogén, vagyis golyvaképző hatásúak, ezáltal meggátolják a pajzsmirigy egészséges működéséhez nélkülözhetetlen jód felszívódását. Jó hír azonban, hogy a goitrogének igen érzékenyek a magas hőre, így alapos főzés után már fogyaszthatók a brokkoliból, karfiolból és más káposztafélékből készült fogások is.

Fogamzásgátló és pajzsmirigy

A Case Western Reserve University kutatóinak megfigyelése alapján a fogamzásgátlót szedő hölgyek több mint 30%-ánál jelentkeznek pajzsmirigy rendellenességre utaló tünetek. A tabletták hatására ilyen esetben idegesség, memóriazavarok, fáradtság, hízás tapasztalható. A készítmények ösztrogén tartalma ugyanis befolyásolja a máj működését, olyan fehérje előállítására ösztönzi, amely megakadályozza, lassítja a pajzsmirigyhormonok szövetekbe történő felszívódását.

Ha a panaszok a tabletta szedését követő első három hónapon belül jelentkeznek, mindenképp érdemes alaposabb kivizsgálás során utánajárnunk, mi áll a tünetek hátterében. Ilyen esetekben a fogamzásgátló tapaszok jelenthetnek megoldást, melyek a májat „kikerülve” közvetlenül a véráramba jutnak, ezáltal sokkal kevésbé valószínű, hogy pajzsmirigy problémákat okoznak.

A palack alját is nézzük!

A BPA(biszfenol-A) a szervezetbe jutva az ösztrogénhez hasonlóan viselkedik, ilyen módon pedig beavatkozik a hormonrendszer természetes működésébe. A BPA kioldódását elősegíti a magas hőmérséklet, az erősen savanyú vagy lúgos pH és a hosszú ideig tartó tárolás. A polikarbonátból készült edényekbe és üvegekbe emiatt nem javasolt forró ételt vagy italt beletölteni.

A biszfenol-A eddigi egyik fő forrásainak azokat a műanyag palackokat tekintették, amelyek polikarbonátból készültek. Arról, hogy van-e egy ásványvizes palackban BPA, a flakonok alján található, háromszög alakú jelölés tájékoztat. Ha a háromszögben a 7-es szám van, akkor BPA is lehet a műanyagban.

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Szelén, a Holdistennő kincse