Káposzta – nem a szagáért szeretjük

A szegény emberek ételének tartott káposzta a káposztaszaggal együtt még mindig hordozza ezt a kissé lenéző szemléletet. Való igaz, hogy a káposzta szaga nem különösen jó – na de ami mögötte van! Az egészséges összetevők tekintetében a káposzta verhetetlen, rokonai, a kelkáposzta és társai pedig meghódítják az éttermeket és a sztárszakácsokat.

A hegyes káposztának jobban örül a gyomor

A hegyes káposzta közeli rokonságban áll a káposztával, de enyhébb ízű, mint az összes többi káposztaféle. Ez a hegyes változat már tavasszal kapható, ezért nevezik a nyári káposztának is. A növény laza gömb formájú, a zöldessárga levelek csúcsban egyesülnek. Minél hosszabb ideig tárolják, annál sárgább lesz, vásárláskor ezért ügyelni kell a zöld színre.

Őszi finomságok: káposzta, tök, gomba

Rövidebbek, hűvösebbek és sötétebbek – ilyenek most a nappalok. Az autóbuszon és a vonaton mindenfelé tüsszögés és köhögés hallatszik, jó annak, aki felkészült a vírusok támadására. Ha ellenállóbbá szeretné tenni az immunrendszerét az őszi-téli betegségekkel szemben, részesítsen előnyben néhány friss őszi zöldségfajtát, hogy erősebb legyen a szervezete.

Káposzta: büdös, de hasznos!

A káposzta a szegények ételének számított, ám mára meghódította az éttermeket és a sztárszakácsokat is. Igaz, a szaga nem nagyon jó, de ami a beltartalmát illeti, verhetetlen. Amikor a brit királynő Düsseldorfba látogatott, felkereste azt az éttermet, ahol a Michelin-csillagos Peter Nöthel volt a séf. Az étlapon rajnai sült szerepelt savanyú káposztával…

Káposzta: fogyaszt és az immunrendszert is erősíti

A káposzta fontos része az egészséges táplálkozásnak: amellett, hogy segít a plusz kilók leadásában, kalóriaszegény, erősíti az immunrendszerünket is. Legtöbbünk arcán ugyan fintor jelenik meg, ha a káposztalevesre gondolunk, pedig egyáltalán nem olyan szörnyű, mint ahogy azt előre elképzeljük. Tegyünk egy próbát az alábbi káposztalevessel és társaival!

A káposzta egyik összetevője véd a sugárzástól

Amerikai kutatók szerint a káposztában, a karfiolban és a brokkoliban előforduló egyik rákellenes vegyület a halálos sugárdózistól is megóvja a rágcsálókat. A 3,3′-diindolmetánról (DIM) már bebizonyosodott, hogy az emberre nem ártalmas, ezért a kutatók azt remélik, hogy használhatják a rákbetegekben a sugárterápia által okozott mellékhatások enyhítésére.

Természetes praktikák pajzsmirigybetegség kezelésére

Pajzsmirigyproblémák esetén a gyógyszeres kezelés mellett is sokat tehetünk a gyógyulásért, néhány apró változtatással is jelentősen csökkenthetjük a panaszokat. Hogyan segít a brazil dió, és miért csakis jól megfőzve együk a brokkolit, karfiolt? Miért érdemes azonnal kidobni a régi, sérült teflonokat, és miért figyeljük a műanyag palack alján a háromszöget?

Kelkáposzta – sok vitamin

Ha a kelkáposztát a zöldséges polcon látjuk, igen tetszetős: sötétzöld levelei terebélyesek és gazdagon erezettek. A kelkáposzta hírneve azonban sokáig nem volt a legjobb. „Szegény ember eledele” – ez volt az egyik ember számára, míg a másik elfintorította az orrát a lépcsőházban a káposzta szagára. A káposztafélék közül talán a kelkáposzta a legnemesebb, dióra emlékeztető ízét az ínyencek is kedvelik. Régen kifejezetten őszi-téli étel volt, de egy ideje már egész évben kapható. Általában a korai fajták laza fejűek, a leveleik sötétzöldek, erősen fodrosak. Az őszi-téli kelkáposzták feje tömöttebb, színe világosabb.

A káposzta és társai

A káposztafélék késő ősztől egészen a tavaszi hónapokig fontos tényezői táplálkozásunknak. Bár sokan idegenkednek ezektől a téli zöldségféléktől, érdemes megbarátkozni a belőlük készült ételekkel, annál is inkább, mert némelyikük akár a gyógynövények közé is sorolható.