A hegyes káposztának jobban örül a gyomor

A hegyes káposzta közeli rokonságban áll a káposztával, de enyhébb ízű, mint az összes többi káposztaféle. Ez a hegyes változat már tavasszal kapható, ezért nevezik a nyári káposztának is. A növény laza gömb formájú, a zöldessárga levelek csúcsban egyesülnek. Minél hosszabb ideig tárolják, annál sárgább lesz, vásárláskor ezért ügyelni kell a zöld színre.

A korán betakarított hegyes káposzta (Brassica oleracea) különösen zsenge és enyhe, ezért nem is kell előfőzni. Salátához is a nyers leveleket használjuk. Reszeljünk apróra például káposztát és almát, jól keverjük össze egy marék mazsolával, tormával és tejföllel, sózzuk, borsozzuk – és kész.

Aki a salátát kiadósabban szereti, kipróbálhatja pl. babbal, csirkemellel, olajjal, tejszínnel, joghurttal, citromlével és borssal. Az ilyen és hasonló receptek alkalmasak könnyű vacsorának a nehéz ételek helyett.

Mint minden káposztaféle, ez is magas aszkorbinsav tartalmú, és 100 g-ban csak 20 kalória van, ráadásul a sok benne a B1-, B2-vitamin, a béta-karotin és a kálium. Kerülni kell azonban a hosszú főzést, mert a káposzta elveszíti finom ízét. Az elkészítés kímélőbb formája a levelek rövid blansírozása vagy gőzölése. Érdemes kipróbálni a következő receptet:

Káposztavagdalt(négy személyre)

  • két kis hegyes káposzta
  • 500 g vagdalt hús
  • két vöröshagyma
  • olaj
  • só és bors
  • őrölt paprika
  • ízlés szerint húsleves

A darált marhahúst megpirítjuk, és hozzáadjuk az apróra vágott káposztát és a hagymát. A káposzta csak nagyon világos barna színt kaphat. Ízlés szerint fűszerezzük, és tetszés szerint lazíthatjuk húslevessel. Rakott káposztához is alkalmas ez a vagdalt, a hagyományos burgonya helyett adhatjuk széles metélttel, ekkor már csak kevés tejszínt, sót, borsot és őrölt paprikát kell hozzáadni, és sütés előtt sajttal megszórni.

Vegetáriánusoknak

A vegetáriánusok nem csak a nyers káposztasalátát ehetik, csak egy apróra vágott hagymára van szükség, amit serpenyőben vajon üvegesre dinsztelünk, hozzáadunk fél csésze tejszínt, és 10-15 percig főzzük. Közben vágjuk a káposztát széles csíkokra, és blansírozzuk forrásban lévő sós vízben öt percig. A hagymás tejszínmártást felvert tojássárgájával, sóval és borssal ízesítjük.

Hideg napokra ideális a káposztaleves különböző zöldségekkel, de a gyümölcsbarátok sem járnak rosszuk, ha kipróbálják például körtével.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna még a káposztáról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Káposzta – nem a szagáért szeretjük