Kelkáposzta – sok vitamin

Ha a kelkáposztát a zöldséges polcon látjuk, igen tetszetős: sötétzöld levelei terebélyesek és gazdagon erezettek. A kelkáposzta hírneve azonban sokáig nem volt a legjobb. „Szegény ember eledele” – ez volt az egyik ember számára, míg a másik elfintorította az orrát a lépcsőházban a káposzta szagára. A káposztafélék közül talán a kelkáposzta a legnemesebb, dióra emlékeztető ízét az ínyencek is kedvelik. Régen kifejezetten őszi-téli étel volt, de egy ideje már egész évben kapható. Általában a korai fajták laza fejűek, a leveleik sötétzöldek, erősen fodrosak. Az őszi-téli kelkáposzták feje tömöttebb, színe világosabb.

Mi teszi a kelkáposztát olyan egészségessé?

Mint minden káposztaféle, a kelkáposzta is jó társ a téli időszakban, hiszen sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A kelkáposzta mindenekelőtt C-vitamint (erősíti az immunrendszert), A-provitamint (a látást segíti), E-vitamint (védi a sejteket a szabad gyököktől), valamint B- és K-vitamint, valamint folsavat (amelyet különösen terhes nőknek kell szedniük) tartalmaz.

A kelkáposzta azért is egészséges táplálék, mert szabályozza a csontképző kalciumot és káliumot, továbbá a vasbevitelt. Kalóriatartalma igen csekély, ami további előny a fogyókúrázók számára is. (100 gramm kelkáposzta kalóriatartalma kereken 25 Kcal.)Ha friss, zörög

A kelkáposzta a hűtőszekrény zöldséges rekeszében jó egy hétig eltartható., ám frissen elkészítve legjobb az íze. Fontos, hogy ne tegyük alma vagy paradicsom mellé, mert a felszabaduló etilén csökkenti a tartósságot. A kelkáposzta fagyasztható is: ennek érdekében a levágott és megmosott leveleket blansírozzuk rövid ideig sós vízben, majd kiszedve tegyük kicsit hideg vízbe, majd kiszedve jól csöpögtessük le.

Tipp: a friss kelkáposzta zörög, ha megrázzuk. Főzés előtt távolítsuk el a külső leveleket, valamint a szárat, mert az nem jól emészthető. Főzzük fedő nélkül, mert különben a kelkáposzta enyhén keserű lesz.

Finom eledel, gyógyító zöldféle

A kelkáposzta enyhén kesernyés és diós ízével a legnemesebb a káposzták családjában. A fejes káposztáénál fehérjében dúsabb, tápanyagtartalma magasabb, ugyanakkor könnyebben emészthető, kisebb mértékű a puffasztó hatása. Levelei gyengébbek, mint a többi fajtáé, és sokoldalúan felhasználhatók: pl. roládok megtöltésére vagy apróra vágva az egytálételek alapjául is szolgálhat. Gyakran kerül levesekbe, más zöldségekkel együtt. A kelkáposzta levele szép dekoráció hidegtálak készítésekor.

A népgyógyászat széles körben alkalmazza a kelkáposztát. Nem csupán azért, mert vitaminokban, tápanyagokban gazdag étel, hanem azért is, mert már tudományosan igazolt gyógyhatása és betegségmegelőző szerepe is jelentős. Hatóanyagai közül kiemelkednek kéntartalmú fitovegyületei, melyek a rák különböző fajtái ellen nyújthatnak bizonyos védelmet.

(Németből fordította: Koncz László)