Kockázatos védőoltás: Rotarix

Az Egyesült Államok szövetségi egészségügyi hatóságai azt javasolják, hogy az orvosok függesszék fel a rotavírus ellen engedélyezett két vakcina egyikének, a Rotarixnek a használatát, mivel a vakcina sertésvírusból származó anyaggal szennyezett – írja a CNN.

A Rotarix vakcinát a GlaxoSmithKline készítette és az FDA (Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága) engedélyezte 2008-ban. Az Egyesült Államokban kb. 1 millió gyereknek, világszerte 30 millió személynek adták már be. Mostanra viszont kiderült, hogy 1-es típusú sertés circovírus DNS-t tartalmaz.

Mit keres a sertésvírus DNS egy vakcinában, mely a komoly hasmenéssel és kiszáradással járó rotavírus betegség megelőzését szolgálja?

Bár elég általános, hogy a vakcinák különböző állati anyagokat tartalmaznak, beleértve a genetikus anyagokat tartalmazó idegen állati szöveteket is, az FDA szóvivője, Dr. Margaret Hamburg mégis elismerte a CNN-nek, hogy a sertés DNS-nek nem kellene benne lennie a vakcinában, és igyekeznek kideríteni, hogy kerülhetett bele. Amíg ezt nem tisztázzák, javasolt a vakcina használatának felfüggesztése.

A vakcina gyártásban általános gyakorlat, hogy a gyártás során állati sejteket használnak fel az eredeti vírusmag kinyeréséhez. Ezért nem meglepő a tény, hogy a Rotarix tartalmaz állati eredetű anyagot. A furcsaságot az anyag típusa, a nem várt változat jelenti.

Miért veszélyes, ha a vakcina különböző állati DNS-eket tartalmaz?

Bár az egészségügyi hatóság és a GlaxoSmithKline szóvivői folyamatosan hangsúlyozzák, hogy a szennyeződéssel kapcsolatban semmiféle biztonsági kockázat nem merült fel, legalábbis eddig, de a történelem azt mutatja, hogy igenis komoly veszélyt jelenthet, ha egy állati vírus szándékolatlanul megjelenik egy vakcinában.

Az 1950-es és 60-as években az Egyesült Államokban még ma is használatos, gyermekbénulás elleni vakcina erősen szennyezett volt SV40 majomvírussal. A laboratóriumi tesztek azt mutatták, hogy a vírus különböző típusú rákokat okozhat, és napjainkban az SV40 számos emberi rákban, például tüdő-, csont- és agydaganatban is kimutatható.

Még olyan gyermekeknél is előfordul, akik túl fiatalok ahhoz, hogy a szennyezett vakcinából kaphattak volna, ami arra enged következtetni, hogy a szennyezett vírus akár 1999-ig jelen lehetett a gyermekbénulás elleni vakcinában.

Ezért javasolt az inaktivált vírust tartalmazó vakcina használata, amelyet emberi sejteken és nem majomvese-sejteken tenyésztettek ki.

Megérik a Rotarix előnyei a kockázatot?

A vakcinák az esetleges szennyeződés nélkül is komoly kockázatot hordoznak. Ezért érdemes átgondolni, valóban szükség van-e rájuk.

A rotavírus igen fertőző, és évente több mint 500 000 gyermek halálát okozza, ezek az esetek azonban a fejlődő országokban fordulnak elő. Az Egyesült Államokban évente „csak” néhány tucat halálesetet regisztrálnak.

Ha egy fejlett országban élő gyermek rotavírussal fertőződik, és a gyerekek többségénél ez előfordul, a legtöbb esetben egyedül pihenésre és folyadékbevitelre van szükség a gyógyuláshoz. Ráadásul ez a fertőzés egész életre szóló természetes védettséget is nyújt.

(A Rotarix vakcinát Magyarországon is alkalmazzák – a szerk.)

(Forrás: The FDA Shuts Down Common Infant Vaccine After Startling Discovery , angolból fordította: H. O.)