Védőoltások és gyógyszerek mellékhatásainak kivédése

A kedvencként tartott állatok évente megismételt kötelező és ajánlott védőoltásai gyakran okoznak mellékhatásokat, sokszor olyanokat is, amelyeket nem is hoznak összefüggésbe a védőoltással. Ilyen lehet például a fejlődés ütemének csökkenése, elhúzódó hasmenés, ekcéma, felső és alsó légúti tünetek, idegrendszeri tünetek, viselkedési zavarok stb.

Legyenek választhatók a védőoltások!

Az oltásokkal kapcsolatos, tájékoztatáson alapuló beleegyezés szabadságának tiszteletben tartása, előmozdítása és védelme Európában – ezzel a céllal indította el az alábbi petíciót a European Forum for Vaccine Vigilance (EFVV), az Oltás Éberség Európai Fóruma. Csatlakozott hozzá és az egyet értők aláírását kéri a magyar Kötelező helyett választható mozgalom.

Gondolatok a pneumococcus elleni oltásról

Október végén arról szóltak a híradások, hogy 2014-től kötelezővé teszik a két éven aluli gyermekeknek a pneumococcus elleni oltást. Eddig ez választható, ajánlott védőoltás volt, és a hivatalos közlések szerint a csecsemők kb. 95%-a meg is kapta. Ez számomra elég hihetetlen, mert a kollégákkal beszélgetve, egyiküknek sincs a praxisában ekkora átoltottság.

Influenza-megelőzés és immunerősítés

A szokásos influenzaelleni védőoltások legyengített élő vírusokat tartalmaznak és legfeljebb csak az ellen az egyetlen olyan vírus ellen nyújtanak védelmet, amelyről feltételezik, hogy ez lesz majd a várható influenzafertőzési hullám fő okozója. Az utóbbi évek tapasztalatai szerint azonban nem ritka, hogy a feltételezés nem állta meg a helyét, és a …

Nem véd az influenzavakcina?

Lehet, hogy nem hallatszott idáig a robaj, de megtörtént… A Cochrane Collaboration, egy széles körben elismert brit kutatáselemző csapat – elemezve a bizonyítékokat – levonta a következtetést: az egészséges felnőttek körében az influenzaoltás nem nyújt semmilyen védelmet! A felülvizsgálat azt is kimutatta, hogy igen kevés a megbízható bizonyíték az influenzaoltás hatékonyságát illetően, az azonban bizonyított, hogy a következtetéseket széleskörűen manipulálták – írja a Cochrane-jelentés.

Influenza elleni védőoltás – placebo tűvel?

Németországban évente átlagosan 5000-15 000 ember hal meg az influenza szövődményei következtében. Különösen a várandós nők, a csecsemők és a krónikus betegek vannak veszélyben. A szezonális influenza elleni védőoltás a legjobb elérhető védelem, de vannak tanulmányok, amelyek ellentmondanak ennek az állításnak. Nézzük, mit állítanak a kutatók!

Oltás a patikában?

Olvasom a híradásokban a tervet, a ragyogó ötletet, miszerint a közeljövőben a gyógyszertárakban is felvehető lesz az influenza elleni védőoltás, azaz a gyógyszerészek oltják be a pácienseket. Mindezt a „szakma teljes egyetértésével”, írja az egyik internetes lap. Sajnos ez idáig nem sikerült olyan kollégával beszélnem, aki ezzel szakmailag egyetértene, de nem olvastam az infektológusok, az illetékes Szakmai Kollégium, a Védőoltási Tanácsadó, a Fakosz, a HGYE képviselőinek egyetértő nyilatkozatát sem.

Kórkórokozók kialakulását segítik a védőoltások

Az új, halálos kórokozók gyorsan fejlődnek ki, és genetikai csalétket állítanak elő, mellyel „megtévesztik” még a legerősebb gyógyszereket is. Az oxfordi kutató, Rory Bowden szerint a kórokozók kicserélik egymás között a génállományuk egy részét, túlnyomórészt azt, mely a sejtfal kialakításáért felelős. A védőoltások pedig éppen a sejtfalakat veszik célba.

Védőoltások pró és kontra

A Nebáncsvirág Egyesület szeptember 7-én az ÁNTSZ tisztviselőivel vitatta meg a védőoltások ügyét. A SZÉNA Egyesület jóvoltából Székesfehérváron megrendezett esemény, bár nem zárult konszenzussal, rávilágított a védőoltási rendszer hibáira, melyek sürgős korrekcióra szorulnak. Az esemény nagy meglepetése a Sanofi Pasteur oltóanyaggyártó cég vezetője volt, aki a közönség soraiból hallgatta végig az előadásokat, s csak azután fedte fel kilétét.

Narkolepsziát okozhat a sertésinfluenza elleni oltás

Az Európai Gyógyszerügyökség (EMA) bejelentette, hogy mivel a sertésinfluenza elleni védőoltást egy alvási rendellenesség ritka eseteivel hozták összefüggésbe, a vakcinát a fiatalok esetében csak a legutolsó védelmi vonalként szabad alkalmazni, tehát a Pandemrix védőoltást csak abban az esetben lehet a H1N1 influenza veszélyének kitett gyermekeknek és kamaszoknak beadni, ha más oltóanyagok nem állnak rendelkezésre.