Védőoltások pró és kontra

A Nebáncsvirág Egyesület szeptember 7-én az ÁNTSZ tisztviselőivel vitatta meg a védőoltások ügyét. A SZÉNA Egyesület jóvoltából Székesfehérváron megrendezett esemény, bár nem zárult konszenzussal, rávilágított a védőoltási rendszer hibáira, melyek sürgős korrekcióra szorulnak. Az esemény nagy meglepetése a Sanofi Pasteur oltóanyaggyártó cég vezetője volt, aki a közönség soraiból hallgatta végig az előadásokat, s csak azután fedte fel kilétét.

A program szerint az ÁNTSZ képviselői és a Nebáncsvirág Egyesület tagjai fél-félórás előadásban fejthették ki álláspontjukat, majd következhettek a reagálások és kérdések, a hallgatóság részéről is.

Az első előadó dr. Ócsai Lajos volt, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője. Véleménye szerint Magyarországon kiváló minőségű oltóanyagokat használnak, s ezeket a legoptimálisabb életkorban adják be a gyermekeknek. Hangsúlyozta a törvények betartásának fontosságát, ezzel annak cáfolatát sugallva, hogy a törvényeket a nép valós igényeihez és szükségleteihez kellene igazítani. Kifejtette, hogy a védőoltások tekintetében világszerte elfogadott dolog, hogy a személyes szabadsághoz való jogot korlátozzák. Nem tért ki arra, hogy más demokratikus országokban e jogkorlátozás alól vallási és világnézeti alapon törvényesen ki lehet bújni. Utalt az alkotmánybíróság állásfoglalására, mely pusztán jogi vizsgálódást követően anélkül, hogy orvosi szempontból mérlegelte volna a kérdést, arra az eredményre jutott, hogy a védőoltások szükségesek a gyermekek megfelelő testi, lelki és erkölcsi fejlődéséhez.Valóban optimális?

Dr. Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgató főorvosa a védőoltást a medicina legeredményesebb találmányának nevezte, melynek jótékony hatásával talán csak a tiszta ivóvíz versenyezhet. Fontosnak tartja, hogy a védőoltásokról az érintett személyek hiteles forrásokból tájékozódjanak, ne pedig a bulvársajtóból. Éppen ezért a hallgatóság bizonyára hiányolta kettejük előadásából a tudományosan alátámasztott, konkrét orvosi vonatkozású információkat, illetve a források megjelölését.

A Nebáncsvirág Egyesület elnöke, dr. Turcsányi Zsolt (vegyes körzetben praktizáló háziorvos) előadásában nehezményezte, hogy az egészségügyi beavatkozásokkal, így a védőoltásokkal is, csak egy-egy paraméter változását célozzák, és nem azt veszik figyelembe, hogy az egyén általános egészségi állapota javul-e. Példának hozott fel három, magánkezdeményezésként végzett nemzetközi tanulmányt, melyek szerint az oltatlan gyermekek kevesebb krónikus betegségben szenvednek, és kevésbé hajlamosak a fertőzésekre, mint oltott társaik. Fájlalja, hogy az egészségügyi szervek nem végeznek ehhez hasonló összehasonlító tanulmányokat, több vizsgálati alany bevonásával, hogy a vita végérvényesen eldőlhessen. Ő dr. Ócsai Lajossal szemben megkérdőjelezi, hogy az oltóanyagok kiváló minőségűek lennének, hiszen független, célirányos vizsgálatokat valójában nem is végeznek. Cáfolta azt az állítást is, hogy hazánkban a gyermekek a legoptimálisabb időpontokban kapnák meg az egyes oltásokat: immunrendszerük még fejletlen, és az oltások felborítják a szervezet egyensúlyát. Felvázolta az oltási szövődmények jelentési rendszerében tapasztalt szarvashibákat, melyek teljesen ellehetetlenítik bármiféle reális statisztika vezetését. Ezeken túl röviden ismertetett néhány külföldi tanulmányt, melyek az oltások káros következményeire világítanak rá.

Bokány Lajos, az egyesület elnökségi tagja érintett szülőként az erkölcsi, etikai aggályait ismertette, illetve a Központi Statisztikai Hivatal egészségügyi adatai alapján megrajzolt grafikonokat mutatta be. Megemlítette, hogy hazánkban a három hónapnál tovább élő külföldi állampolgárok számára sem kötelezőek a védőoltások, s ebből két következtetés vonható le: egyrészt, hogy ők járványveszélyt jelentenek a magyar lakosság számára, másrészt, hogy a magyarok saját hazájukban joghátrányba kerültek a külföldiekkel szemben. Utalt az emberi abortumok felhasználásával készült oltóanyagokra (MMR és bárányhimlő), melyeket a Vatikán állásfoglalása szerint a keresztény szülőknek vissza kell utasítaniuk, mert azok elfogadása is az abortusz intézményét támogatja, és így a Gonosszal való együttműködésnek minősül. A grafikonokat bemutatva felhívta a figyelmet arra, hogy hazánkban a fertőző betegségek előfordulása megugrott az 1910-es évek környékén, s az egyes görbék íve szinte egymást másolja. Azt sugallta, hogy a megbetegedések számának ez az ugrásszerű emelkedése esetleg a feketehimlő elleni oltás számlájára írható, hiszen a védhimlő oltásban részesültek számát jelző görbe (századrészére kicsinyítve) kísértetiesen egy ívet fut be a fertőző betegségek görbéivel.

Az előadások végeztével a nézőtér első sorából szólalt fel dr. Labancz László, a Sanofi Pasteur oltóanyaggyártó cég magyarországi igazgatója. A Sanofi Pasteur a hazai influenza elleni védőoltások és a Silgard (Gardasil) nevű HPV elleni készítmény pozitív megítélésében érdekelt. Utóbbiról igen sok kritika olvasható honlapunkon, így érthető a cég érdeklődése. Mint Labancz László elmondta, érdekesnek találta a Nebáncsvirág Egyesület felvetéseit. Hozzátette: „Amiket Önök itt elmondtak, az egyszerűen nem igaz.” Ettől függetlenül nem kísérelte meg megcáfolni állításainkat, ehelyett az egyesület előadóinak egészségügyi végzettségét feszegette. Mint utóbb kiderült, nem fizette ki a négyszáz forintos belépődíjat, és egy, a mobiltelefonjával lefényképezett meghívó levélre hivatkozott, mely szerint még a részvétel ingyenes volt. Így nyilvánvalóvá vált, hogy az ÁNTSZ meghívására érkezett, hiszen ilyen levelet csak a hivatalos szervek előadói kaptak. Mobiltelefonjával egyébként pontos dokumentációt készített az eseményről: rögzítette a hangot és lefényképezte még a közönség soraiból felszólalókat is.

A további két kérdező érintett szülő volt, akik az ÁNTSZ képviselőitől vártak választ arra, hogyan lehetséges joghátrányban élnünk a hazánkban tartózkodó külföldiekkel szemben, illetve, hogy miért használják még (sőt, teszik kötelezővé) a BCG oltást, holott bizonyítottan hatástalan. Dr. Ócsai Lajos válaszában elérendő célnak nevezte azt, hogy a külföldi állampolgárokat is kötelezni lehessen a védőoltások beadására. A BCG oltással kapcsolatos információt végső soron nem tudta megcáfolni, és azzal védekezett, hogy az ügy bonyolultabb annál, hogy egy laikus megérthesse. Dr. Mészner Zsófia magyarázta el, hogy a BCG hatékonyságát vizsgáló tanulmányok ellentmondó eredményekre jutottak, és az ő véleménye az, hogy ennek ellenére, amíg nem találunk jobb megoldást a tbc megelőzésére, addig oltsunk.

A WHO jelenlegi javaslata ezzel szemben az, hogy azokban az országokban oltsák csak az összes csecsemőt BCG-vel, ahol rendszeres és tömeges a tbc megbetegedés. Nem endémiás országokban (például hazánkban) csak a különösen veszélyeztetett kisgyermekeket kellene oltani. Tehát a magyar oltási rend nem követi a WHO javaslatát, hanem szükségtelenül szigorúbb, hiszen tekintet nélkül a szociális háttérre minden újszülött kötelezően megkapja ezt az oltást hathetes koráig.

A program zárásaként az egyesület elnöke, dr. Turcsányi Zsolt arra kérte az érintett szülőket, hogy az oltásokkal kapcsolatban próbáljanak meg több forrásból tájékozódni, hogy felelős, helyes döntést hozhassanak.

(Forrás: Nebáncsvirág Egyesület)