Kórkórokozók kialakulását segítik a védőoltások

Az új, halálos kórokozók gyorsan fejlődnek ki, és genetikai csalétket állítanak elő, mellyel „megtévesztik” még a legerősebb gyógyszereket is. Az oxfordi kutató, Rory Bowden szerint a kórokozók kicserélik egymás között a génállományuk egy részét, túlnyomórészt azt, mely a sejtfal kialakításáért felelős. A védőoltások pedig éppen a sejtfalakat veszik célba.

Dave Mihalovic természetgyógyász írásában többek között az Oxfordi Egyetem, az ausztrál New South Walesi Egyetem és az amerikai Iowai Egyetem laboratóriumaiban lefolytatott kutatásokra hivatkozik, melyek nyomán a kutatók egy csoportja elismerte, hogy a védőoltások vírusok és baktériumok mutálódását okozzák.Bacilus

Jól példázza egy mutáció kialakulásának következményeit Ausztrália esete a szamárköhögéssel. Ausztráliában az új, acelluláris (a baktérium tisztított antigénjeit tartalmazó) szamárköhögés elleni oltást 1997-ben vezették be, miután a korábbi, teljes sejtes oltásnak sok mellékhatása mutatkozott. Az újfajta oltást követően a szamárköhögéssel megfertőződött betegektől vett mintákban egyre gyakoribbnak bizonyult a szamárköhögés baktérium egy bizonyos variánsa, mely 2000 és 2007 között a vizsgált mintáknak csupán 31%-ában volt jelen, 2008-ban azonban egy megállíthatatlannak tűnő szamárköhögés járvány kitörését követően már a minták 86%-ában kimutatható volt. A járvány jelenleg is tart, immár negyedik éve, a széleskörű oltottság ellenére. A szakemberek tehetetlenek, és a járvány más kontinensekre való átterjedésétől tartanak. Egereken végzett kísérletek is megerősítik azt a gyanút, hogy az acelluláris oltás bevezetése járulhatott hozzá a szamárköhögés megbetegedések magasabb számú előfordulásához Ausztráliában.

Ez az eset azonban nem egyedülálló. Dél-Olaszországban hasonló mutációs folyamatot figyeltek meg a Hepatitis B vírussal kapcsolatban, Iowában pedig egy új oltás bevezetését követően penicillin-rezisztens, fülfertőzést okozó baktériumok elszaporodását sikerült bizonyítani. Régóta ismert továbbá, hogy a gyermekbénulás elleni Sabin-cseppek a polio vírus igen gyors mutálódásához vezettek, és ennek következtében gyakori betegség az úgynevezett „oltási polio”. A mutáció veszélye a háziállatok számára kifejlesztett oltásokat sem kíméli. Három, a csirkék légzőszervi megbetegedése ellen kifejlesztett oltás két olyan vírusmutáció kialakulásához vezetett, melyek Ausztráliában több tízezer baromfi halálát okozták.

Dave Mihalovic szerint furcsa mód azok a kutatók, akik felhívják a figyelmet a védőoltások okozta kórokozó-mutációk veszélyeire, a probléma megoldását másfajta, „jobb” védőoltások kifejlesztésében látják. Véleményük szerint csak korszerűbb védőoltásokkal ellensúlyozható a mutálódások számának folyamatos emelkedése.

(Forrás: nebancs.hu)