Hogyan védjük a szívünket?

A szívizom infarktusa (myocardialis infarctus) a szív iszkémiás megbetegedésének akut formája. A szív- és érrendszeri betegségek Európában még mindig az első helyen állnak a halálos betegségek listáján. Egészséges étrenddel, életmóddal és a megfelelő étrend-kiegészítők szedésével megelőzhető a baj.

A szakterminológia az utóbbi időben gyakrabban használja a koszorúér-betegség megnevezést, mint az iszkémiás betegség kifejezést. Ez a megnevezés ugyanis pontosabban jellemzi a betegség okát, ami nem más, mint egy atheroszklerotikus folyamat, amelynek következtében eltömődik a koszorúér (coronaria). Ezek a verőerek látják el a szívizmot (myocardium) oxigénnel teli vérrel, azaz oxigénnel és tápanyagokkal.

Az artéria akut eltömődésének (elzáródásának) oka rendszerint egy vérrög (thrombus), amely általában a sérült belső hámszövet (endothelium) összeszűkült részein jön létre. Ennek következményeként alakul ki az iszkémia, azaz a szívizom vér- és oxigénhiánya, ami miatt a szívizom elhal – vagyis bekövetkezik a szívizom nekrózis, amely később kötőszöveti heggel gyógyul.

Az akut infarktus rendszerint hirtelen jelentkező, elviselhetetlen halálfélelemmel vagy akár sokkos állapottal kísért mellkasi fájdalomban nyilvánul meg. A fájdalom kisugározhat a bal felső végtagba, és a kar külső oldalán elérheti a kisujjat vagy a gyűrűsujjat. A fájdalom olykor az állba és a fogakba, máskor a hátnak a lapockák alatti részébe is kisugározhat. Az infarktus hányást is előidézhet.

Kockázati tényezők

Elég hosszú a listájuk. Két csoportra oszthatjuk őket, az általunk befolyásolhatatlanokra és befolyásolhatókra. A befolyásolhatatlan tényezők közé tartozik az életkor, a nemi hovatartozás és az örökletesség.

A legfőbb befolyásolható tényezők a következők: dohányzás, kóros elhízás, cukorbetegség (elsősorban az elhanyagolt cukorbaj), magas vérnyomás, dyslipoproteinaemia (koleszterinszint- és vérzsírszint-növekedés), mozgáshiány, lelki stressz, egészségtelen életmód.

Megelőzés

Mit mutat az EKG?A megelőzés (prevenció) alapja a helyes életvitel, azaz az egészséges életmód. Kerülni kell minden olyan általunk befolyásolható tényezőt, amely negatívan hat a szívre és az érrendszerre. A legfontosabb, hogy ne dohányozzunk, ne tartózkodjunk dohányzó környezetben, figyeljünk a testsúlyra, rendszeresen ellenőriztessük a vércukor- és vérzsírszintünket, valamint a vérnyomásunkat. Szánjunk időt a rendszeres mozgásra – hetente legalább 3x végezzünk egyórás aerob mozgást (pl. gyors gyaloglás, futás, kerékpározás, úszás stb.). Kerüljük a stresszt, amennyire csak lehet, illetve tanuljuk meg, miként győzzük le, hogyan kompenzálhatjuk lazítással (relaxálással), a természetben, friss levegőn való tartózkodással, aktív pihenéssel.

Az akut infarktus gyógyítása a kórházak kardiológiai osztályán dolgozó szakemberek feladata, és a gyógymódok bemutatása meghaladja a jelen cikk lehetőségeit. Amit azonban minden embernek tudnia kell, legyen a beteg akár ő maga, akár valaki a környezetéből, hogy a legfontosabb szerepe az időnek van! Azonnal, ismétlem, azonnal, amint az infarktusnak akár csak a gyanúja felmerül (jellegzetes tünetek), orvosi segítséget, mentőt kell hívni! Maradjunk nyugodtak, és várjunk. Ha lehet, vegyünk be Anopyrint, és tegyünk Nitroglicerint a nyelv alá. Hiszen a döntő tényező az idő, amely a tünetek jelentkezése és a szakellátás között telik el. A múló percekkel és órákkal ugyanis a veszély és a kockázat nőttön nő.

Kiegészítő gyógymód az Energyvel

Az Energy termékek közül ebben az esetben a Pentagram® Korolen készítménye áll az első helyen. Harmonizálja a szív szervpályáját, és méregteleníti a szervezetet. A készítményt eleinte kisebb adagban kell szedni: naponta 2×2 cseppet egy pohár vízben (fél órával étkezés előtt vagy egy órával utána). Nagyjából 7-10 nap elteltével növelhető az adag a megszokott adagolásra, napi 2-3x 5 cseppre (a javasolt maximális adag naponta 3×7 csepp).

A készítményt 3 hétig használjuk, majd tartsunk 1 hét szünetet, és ezt követően ismét 3 hétig szedjük. Ezt a háromhetes ciklust (egyhetes szünettel) érdemes egymás után többször megismételni. Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, legalább napi 2 liter vizet igyunk.

Az antioxidánsok szerepe

Megfelelő étrend-kiegészítő a bioinformációs Vitamarin. Többek között ómega-3 telítetlen zsírsavakat (halolaj az Engraulis japonicusból) tartalmaz, amelyek segítenek elbontani az erekben lerakódott koleszterint és zsírokat. Ezzel javítja az erek átjárhatóságát és rugalmasságát. Javasolt adagolása: naponta 2-3×2 kapszula. Három hét használat után a Vitamarin esetében is tartsunk egy hét szünetet, majd a kúrát többször ismételjük meg.

Jó választás a Flavocel – ez a rendkívül hatékony antioxidáns nemcsak természetes C-vitamint (aszkorbinsavat), hanem bioflavonoidokat és hibiszkuszt is tartalmaz. Megakadályozza az ún. „rossz” LDL-koleszterin oxidációját, amely ha nem tud oxidált formát ölteni, nem hat annyira károsan az érfalra. Bizonyos mértékig közömbösíti a dohányzás és az egészségtelen táplálkozás, valamint életmód nem kívánt hatásait. Adagolása: naponta 2-3×1 tabletta, étkezés után. (Dohányosoknak napi 3×2 tabletta javasolt.)

A B!omultivitamin komplex antioxidánsként segíti a szervezet működését, támogatja az oxidációs stressz megelőzését, és feltölti a szervezetet a hiányzó vitaminokkal: étkezés után naponta 1×1 tabletta fedezi a szervezet napi vitaminszükségletét.

A humát alapú Cytosan igen hatékony természetes méregtelenítő, a szervezet erőteljes detoxikálására szolgál. Jelentős gyulladásellenes és antioxidáns tulajdonságai vannak. Adagolása: naponta 1-3×1 kapszula éhgyomorra, illetőleg étkezés előtt. Érdemes a tablettát sok vízzel bevenni.

Hogy az említett készítmények vagy az Energy egyéb termékei közül melyik a leghatékonyabb az Ön esetében, azt érdemes a Voll-féle elektroakupunktúrán (EAV) alapuló Supertronic készülékkel kiteszteltetni valamelyik Energy klubban.

Dr. Július Šípoš
kardiológus

További információ az Energy menüpontunkban, valamint a cég honlapján. Ugyanott ingyenes tanácsadás is igénybe vehető.

(x)

http://www.energyklub.hu