Nyári influenza

Egyre több ember szenved nyáron influenzától. Ennek oka ugyanaz, mint a téli hónapok fertőzése: az „enterovírus” fertőzésrekől van szó, melyek különösen nyáron fordulnak elő.

20100702-nyari-influenza1Egy tanulmány szerint a lakosság 92 százaléka saját maga felelős a betegségért. Modern – részben ésszerűtlen – életünk segíti elő a betegséget. Például azáltal, hogy a felhevült és izzadt testünket un. „huzatos” levegőnek tesszük ki. Ilyen lehet a klímaberendezés, a lehúzott autóablak, amely kiszárítja a nyálkahártyát, és ezáltal már nem tudja betölteni védelmi szerepét. További kiváltója lehet a csekély folyadékbevitel vagy a hosszú napozás. Az immunrendszer legyengül, és érzékenyebbé válik a vírusokra.

A nyári influenza tünetei

A tipikus nyári influenza érkezését száraz, kaparó érzés jelzi a torokban, gyakran orrfolyás, fejfájás és a levertség kísérő tüneteivel. Gyakori a láz és a hidegrázás, torok- és fülfájás, hányinger, hasmenés vagy gyomorfájás. A vírusok a test minden nyálkahártyáját megtámadhatják. Az ember betegnek, kimerültnek érzi magát, és a meleg évszakot inkább otthon, a szobában töltené, mint a réten vagy az uszodában. A nyári influenza azonban többnyire gyorsan lezajló és rendszerint nem tekinthető veszélyesnek. Ennek ellenére nem szabad lebecsülni.

Az optimális kezelés

Bármilyen csábító is az idő, ki kell kúrálni a nyári influenzát. Ha elérte a betegség, ne terhelje túl a szervezetét, adja meg neki azt a nyugalmat, amire szükséges van. A gyors kezelésre már az első tünetek megjelenésekor szükség van. Nagyon alkalmas a sós víz használata. Ez megnyugtatja a nyálkahártyát, és egyúttal fertőtleníti is azt. A vitaminoki használata is rendkívül fontos, erősítik az immunrendszert, így gyorsabban megszabadulunk a megbetegedéstől. Fontos a cink és a magnézium bevitele. Pozitív hatású a gyömbérgyökér is. 4-5 szelet friss gyömbért öntsön fel forró vízzel és igya meg ezt teaként. Gyulladáscsökkentő a kamilla ésa  zsálya – ezekkel célszerű gargarizálni. A lázat hideg vizes borogatással, izzasztással csökkenthetjük, ebben segít a bodza- és a hársfatea.

Így kerülheti el a nyári influenzát

  • Ne a hűtőszekrényből kivett jéghideg italokkal csillapítsa szomjúságát.
  • Igyon legalább 2-3 liter folyadékot naponta.
  • Kerülje a huzatot és a túl hidegre beállított klímaberendezést.
  • Ne napozzon túl sokáig egyszerre, ez ugyanis gyengíti az immunrendszert.
  • Ne futkosson vizes vagy átizzadt ruházatban.
  • Ne ússzon hideg vízben túl sokáig. Ez különösen gyermekek esetében fontos.
  • Ne öltözködjön túl könnyeden.
  • Mozogjon sokat a friss levegőn. Ez segíti a D-vitaminnal való feltöltődést.
  • Sportoljon rendszeresen. Ez jó formában tartja és erősíti az immunrendszert.
  • Ügyeljen az egészséges táplálkozásra sok gyümölccsel és zöldséggel.
  • Sok C-vitamint tartalmaz az alma, a kivi, a grapefruit és a paprika.

(Forrás: Sommergrippe, németből fordította: Koncz László)