A drágább kezelés hatékonyabb?

Egy új tanulmány szerint a drágább placebo tabletták jobban csillapítják a fájdalmat. Minél drágábbak, annál jobban hatnak. Miért működnek? Egyszerűen azért mert a betegek hisznek abban, hogy kevésbé érzik a fájdalmat.

A kutatást 2006-ban végezték el Bostonban, Massachusetts Államban, a Massachusetts Technológiai Intézetben, (Massachusetts Institute of Technology) 82 önkéntes, egészséges résztvevővel. Dr. Ariely, a kutatás vezetője, szerint a fájdalom, ha azt várjuk, hogy erősödnie kell, ekkor erősödik is. Vajon mit tehetünk a piacon azért, hogy az emberek ne gondolják, hogy a dolgok rosszabbak lesznek? A szegényebb emberek gyakran az olcsóbb gyógyszereket írják fel vagy adják el a patikában. Pedig talán nem kéne hirdetni, hogy akciós, vagy olcsóbb. Kiderült ugyanis a véletlenszerű megkérdezések során, hogy a drágább kezelések jobban működnek a betegeknél, mert úgy gondolják, hogy hatékonyabbnak kell lenniük.

Egy teszt során a résztvevők egyik felének azt mondták, hogy egy drágább placebo-t kaptak, a másik felének azt mondták, hogy a tabletta olcsóbb, de nem említették a leértékelés okát. Valójában mindenki azonos árú tablettát kapott. A résztvevőknek írásbeli beleegyezésüket kellett adniuk a kísérlethez és utána beszélgettek velük. A teszt előtt felmérték a résztvevők fájdalomtűrő képességét, elektromosan sokkolták őket a csuklójuknál és értékelniük kellett a fájdalom szintjét egy skálán, mely a „Nem éreztem semmit” szinttől a „lehető legszörnyűbb fájdalom” szintjéig terjedt. A sokkoló 0-2,5V elektromos áramot bocsátott ki. A sokkolást a tabletta bevétele után megismételték. A korábbi skála helyett most 0-100 pontig kellett értékelni a fájdalmat. A válaszokat kiértékelték és minden résztvevő esetén összehasonlították a korábbi eredményekkel és az két csoport eredményeit is összevetették egymással. Abból a csoportból, melyik a drágábbnak mondott tablettát kapta, a résztvevők 85 százalék állította, hogy a tabletta bevétele után csökkent a fájdalomérzet. Az olcsóbbnak mondott tabletta után csak a résztvevők 61 százaléka állította ugyanezt.

Ez talán megmagyarázza azt is, hogy a betegek körében miért népszerűbbek a drágább kezelések. Amikor a beteg azt látja, hogy csúcstechnológiás eszközökkel vagy jobban felszerelt rendelőben kezelik, úgy vélik, az egészségükre is jobb hatással lesz a kezelés.

Nem szabad becsapni a beteget

De vajon hazudhat-e az orvos a betegnek, azt állítva, hogy a kezelés drága, csak azért, hogy vagy az eszköz élesebb, jobb, ha nem az? Félretéve a morális ítéletet sem ajánlott. Bár ezt a módszert időnként használhatnák sokan arra, hogy csökkentsék a költségeket, és csökkentsék a beteg kiadásait, ha a beteg rájön a hogy orvosa nem mondott igazat a technika kifinomultságát vagy az árat illetően, elveszti a hitelességét a terápiát illetően és talán nem is lesz többé olyan hatásos, mint addig volt, amíg a beteg nem tudta az igazat. Hiába növeli a drágább gyógyszer a gyógyulás esélyét, az orvosoknak nem ad kezébe olyan előnyös eszközöket, mellyel javíthatják a minőséget vagy csökkenthetik a költséget.

(Forrás: More Expensive Placebos Bring More Pain Relief, Commercial Features of Placebo and Therapeutic Efficacy, angolból fordította G. Á.)