Dohányfüstben felnövő budapesti óvodások

Nagyon fontos felmérés eredményét tette közzé a közelmúltban az ÁNTSZ: 1999 után, 10 év elteltével ismét azt vizsgálták, hogy hogyan alakulnak a családokban a dohányzási szokások, mennyire vannak kitéve a kisgyermekek a dohányfüst ártalmainak.

A kép sajnos meglehetősen vegyes: ugyan kevesebb családban dohányoznak, és ott is kevesebben gyújtanak rá gyermekük jelenlétében, mint 10 évvel ezelőtt, ugyanakkor az óvodások környezetében elfogyasztott cigaretta mennyisége növekedett. Ugyancsak kedvezőtlen tendencia, hogy többen dohányoznak autóban ülve gyermekük mellett, és kevesebben veszik figyelembe a közös családi program kiválasztásánál azt, hogy a hely füstmentes legyen. Még megdöbbentőbb, hogy a dohányzásellenes egészségügyi kommunikáció dacára az elmúlt 10 évben csökkent azoknak a felnőtteknek a száma, akik tisztában vannak a passzív dohányzás ártalmaival.

1999-ben az ÁNTSZ a budapesti óvodások passzív dohányzási gyakoriságát és a kiválasztott óvodások szüleinek dohányzási szokásait vizsgálta. A felmérés során azt tapasztalták, hogy a családok 50,5 százalékában dohányzott valamelyik vagy valamennyi felnőtt, a fővárosi óvodások 39,6 százaléka pedig passzív dohányos volt. A dohányos családok 29,7%-a kisgyermekük jelenlétében rendszeresen, 47,8 százalékában alkalmanként dohányozott.

2009-ben a regionális intézet munkatársai megismételték a vizsgálatot: a budapesti óvodákból 45 óvodai csoportot választottak ki, s ily módon 1015 gyermek szüleit kérdezték meg kérdőív segítségével dohányzási szokásaikról, a gyermek előző évi óvodai hiányzási napjairól, illetve a betegségben eltöltött napokról.

A kérdőívek kiértékelése alapján kiderült, hogy 2009-ben: …

A folytatást itt olvashatja.