Videojátékkal a rák ellen

Gyógyszerek, sugárkezelés és kemoterápia – a rák elleni küzdelem ismert eszközei. Gondolnánk-e rá, hogy idesoroljuk a videojátékot is? Egy kaliforniai szervezet megtette.

A HopeLab non-profit szervezet kifejlesztett egy speciális videojátékot, amely segíthet a rákos kamaszoknak és fiatal felnőtteknek. A Re-Mission™-ben a játékosok egy Roxxi nevű nanobotot irányítanak, aki végigjárja a játékban szereplő rákos betegek testét, elpusztítja a rákos sejteket, harcol a bakteriális fertőzések ellen, és elbánik a rákkal és a rákkezeléssel együtt járó mellékhatásokkal. A kutatások azt mutatják, hogy a Re-Mission hatékony eszköz a fiatal rákos betegek számára, így a HopeLab a pozitív eredmények alapján már fejleszti a játék új verzióját.

A Re-Mission™ a HopeLab alapítója és elnöke, Pam Omidyar ötlete alapján született. Pályafutása kezdetén Pam egy immunológiai laborban volt kutató. Szenvedélyes videojátékosként arra gondolt, hogy egy videojáték pozitív szerepet játszhat a rákos tinédzserek életében, betegségük leküzdésében. A HopeLab kutatói videojáték fejlesztőkkel, rákspecialistákkal, pszichológusokkal és magukkal a rákos fiatalokkal együtt működve alkották meg ezt az úttörő játékot.

A Re-Mission™ kibocsátása előtt a HopeLab példátlan véletlenszerű kutatóvizsgálatot végzett, hogy felbecsülje a játék hatékonyságát. Az eredmények azt mutatták, hogy egy speciálisan kifejlesztett videojáték pozitív hatással lehet a krónikus betegségben szenvedő fiatalok egészségi szokásaira. A konkrét esetet tekintve, a Re-Missionnel való játék javította a kezelési javaslatok pontos betartását, nagyobb önhatékonyságot eredményezett, és bővítette a rákos tinédzserek és fiatal felnőttek rákkal kapcsolatos ismereteit.

A HopeLab a Re-Mission videojátékot ingyen bocsátja a rákos fiatalok, családjuk és gondozóik rendelkezésére. A játék az internetről letölthető vagy CD-n, DVD-n megrendelhető. 2009 áprilisa óta több mint 142.000 példányt juttattak el világszere 81 országba.

(Forrás: Can a video game help fight cancer? Find out at WHCC, angolból fordította: Harrach Orsolya)