Fájdalomcsillapító lehet a marihuánából

Amerikai kutatók rátaláltak a marihuána (cannabis) egy származékára, melyről kiderült, hogy kiválóan csillapítja a fájdalmat a marihuána tudatmódosító hatása és egyéb fizikai mellékhatások nélkül.

Az MDA19, az új, szintetikus cannabinoid (cannabis-származék), úgy tűnik, nem rendelkezik a marihuána mellékhatásaival, ezért központi idegrendszer káros stimulációja nélkül képes kezelni az idegfájdalmat Dr Mohamed Naguib a texasi egyetem Dr. Anderson rákkutató központjának munkatársának kutatási eredményei szerint. A hírt az Anesthesia & Analgesia júliusi számában közölték, a Nemzetközi Anesztéziai Kutatótársaság (International Anesthesia Research Society, IARS) hivatalos lapjában.

A perifériás idegrendszerre hat

A kutatók egy gyógyszerészeti kísérlet-sorozatot végeztek az MDA19-el, hogy a hatásait vizsgálják. Kétféle cannabinoid kémiai receptor létezik: a CB1 főként az agyban található, a CB2 pedig főként a perifériás idegrendszerben és immunrendszerben. Dr. Naguib kutatócsoportja felismerte, hogy a cannabinoid receptorok, különösen a CB2 receptorok jól megcélozhatók az új, idegfájdalmak elleni gyógyszerekkel. Az idegfájdalmakat legtöbbször nehezen kezelhetők, legtöbbször idegkárosodásból eredő fájdalmak, melytől a traumát átélt, diabéteszes vagy egyéb súlyos betegségben szenvedő betegek szenvednek.

Az MDA19-et arra tervezték, hogy a CB2 receptorokra erősebb hatást fejtsen ki, mint a CB1 receptorokra, embereknél ugyanis az MDA19 hatása négyszer aktívabbnak bizonyult a CB2 receptoroknál. Patkányoknál még ennél is nagyobb volt a különbség. A kísérletek során az MDA19 „változatos” hatásokat produkált, ezért az alakját változtató, Fárosz szigetén tanyázó görög istenségről, Proteuszról nevezték el. (A görög mitológiában Poszeidón alá rendelt agg tengeri isten – a szerk.). Az MDA 19 képes blokkolni és aktiválni is a cannabinoid receptorokat. Patkányok esetén hatékonynak bizonyult többféle eredetű idegi fájdalom ellen is, de még főként nagyobb dózis alkalmazásakor sem jelentkeztek a marihuána jellegzetes tudatmódosító hatásai.

Mellékhatások nélkül

Az MDA19 „szelektív működése” miatt képes a CB2 receptorokra hatni és különböző feltételek mellett más-más hatásai jelentkeznek. Ez a tulajdonsága meglehetősen fontos tűnik a gyógyszerkutatás szempontjából. Dr. Naguib és kollégái szerint a szelektív működés lehetővé teszi a kívánt hatások elérését és a nem kívánt mellékhatások mellőzését, egyetlen receptor egyetlen molekulája révén. Az MDA19 ezáltal egy újabb lépést jelenthet az új fajta fájdalomcsillapító gyógyszerek kifejlesztése felé, melyek rendelkeznek a cannabinoid-ok fájdalomcsillapító hatásával, a marihuána tudatmódosító hatása és kellemetlen fizikai hatásai nélkül. Az MDA19-el és más, CB2 receptorokra ható anyagokkal még további kísérleteket kell folytatni, mielőtt gyógyszerként is használható lesz. Az Anesthesia & Analgesia lap főszerkesztője, Dr. Steven L. Shafer is megjegyzi, hogy már az eddigi eredmények is ígéretesek, és a cannabis származék újszerű és sokoldalú tulajdonságai miatt nagy lépést jelent az idegi eredetű fájdalmak csillapításában.

(Forrás: Marijuana Derivative Could Be Useful For Pain Treatment Blocks Neuropathic Pain Without Undesired Side Effects, angolból fordította: G. Á.)