Asztmások figyelem: a passzív dohányzás is sokszoros kockázat!

Az, hogy a dohányzás nem igazán támogatja az egészséget, széles körben ismert. Amíg azonban valaki egészséges, gyakran csak ködös, távoli kockázatnak tartja, amelyre esetleg valamikor a jövőben fellép – vagy nem. Ezzel szemben a már tüdőkárosodásban szenvedő emberek sokkal gyorsabban és közvetlenebbül megélik a belélegzett nikotin és kátrány negatív hatását.

Alapesetben is jelentős a veszélye annak, hogy egy szénanátha idővel asztmává alakul. Egy dohányosnál pedig többszöröse ennek az esélye, mint egy nem dohányzónál. A tanulmányok háromszoros-ötszörös kockázatról is beszélnek!

Ha egy asztmás dohányzik, még a modern, nagy hatásfokú orvosságok is szinte teljesen hatástalanok. A dohányzó asztmásoknak általában véve kétszer akkora adagra van szükségük.

Miközben a dohányzók gyakran semmisnek tekintik a kockázatot, holott alapjában véve tisztában vannak vele, a dohányosokkal egy helységben tartózkodó passzív dohányzók kockázata sokkal észrevétlenebb – de ez nem jelenti azt, hogy kevésbé nagy, bár messze alábecsült.

Ne feledjük

A passzív dohányos asztmás betegek esetében is sokkal magasabb a kockázata annak, hogy kórházba kerülnek és/vagy betegségük tartós rosszabbodására számíthatnak.

A passzív dohányosok esetében is gyengébben hatnak az asztma gyógyszerek – ezért nekik is nagyobb adagokra van szükségük ahhoz, hogy megfelelően hasson.

Sok passzív dohányzó alábecsüli azt az időtartamot, ameddig ki van téve a füst káros hatásának, mivel „már nem is érzik”. Valójában azonban, a passzív dohányzók közül nagyon sokan ébrenléti időszakuk akár 50%-át is füstös, az egészségüket veszélyeztető közegben töltik el.

Asztma és szénanátha

Az asztma kezelésében fontos szerepe van a korai felismerésnek. Ezért azoknak, akik szénanáthában szenvednek, már az asztma első, szinte észrevétlen jelei esetén is azonnal orvoshoz kellene fordulniuk.

A szénanáthás betegek 40-50%-ában kifejlődik az asztma. Az összes asztmás beteg mintegy 80%-a allergiás rhinitisben is szenved. Ebből következően minden asztmásnak szükséges elvégeztetnie egy allergiatesztet, és minden allergiásnak fontos elvégeztetni egy tüdőműködés tesztet.

(Forrás: Rauchen – auch passiv! – vervielfacht das Risko, aufWind 2010/1, németből fordította: Harrach Orsolya)