Életmódváltással a reflux ellen (1.)

Krónikus gyomorégésben szenvedő betegeknél a túl sok futás és ugrás savas refluxot idézhet elő. A megfelelő típusú testedzés azonban pont ellenkezőleg, javíthatja a helyzetet. A kis adagokban, hetente legalább 1-2 alkalommal végzett, mérsékelt testedzés, részben a testtömeg index csökkentése miatt, csökkentheti a GERD kockázatát.

A gyomorégés a gastrooesophagealis refluxbetegség (GERD) egyik fő tünete. Amellett, hogy kellemetlen érzés, elég komollyá is válhat ahhoz, hogy gondot okozzon a mindennapos életvitelben.

Az általános hiedelemmel szemben, a GERD nem a túl sok savtermelődés miatti betegség. Sokkal inkább egy olyan állapottal kapcsolatos, melyben a sav kijut a gyomorból, ahol lennie kéne.

Amikor az étel a nyelőcsövön keresztül a gyomorba jut, a gyomorszáj záródik, és megakadályozza, hogy az étel vagy a sav visszakerüljön a nyelőcsőbe. GERD akkor alakul ki, ha a gyomorszáj nem megfelelően működik, és lehetővé teszi, hogy a sav visszafelé áramoljon.

Mitől romlik?

Élénk mozgás, ugrálás, futás és egyéb, a test rázkódását okozó tevékenységek ronthatnak a gyomorégés állapotán, egyszerűen azáltal, hogy elősegítik a gyomorsav nyelőcsőbe kerülését, főleg ha testedzés előtt két órán belül étkeztünk – írja a The New York Times.

A gyomorégés erősödését más rutinszerű tevékenység is okozhatja, például nehéz ételek fogyasztása után hajolgatás, emelés, fekvés (főleg háton).

Ha tudjuk, hogy refluxunk van, vagy akár csak alkalomszerűen gyomorégésben szenvedünk, érdemes korlátozni ezeket a tevékenységeket, főleg röviddel étkezés után.

Mitől javul?

Figyeljünk oda életvitelünkre. Együnk kisebb adagokat, így elkerülhető a túlevés, ami a gyomorégés fő kiváltója. Hasonlóképpen, ha vacsora után 2-3 órát várunk, mielőtt lefeküdnénk, az is enyhülést jelenthet.

Amikor lefekszünk, kényelmesebbé tehetjük az ágyat, ha megemeljük a fejrészét. Ha fel akarunk venni valamit, lehajlás helyett inkább guggoljunk le.

Ezeknek az általános tevékenységeknek a módosítása mellett edzési programunkat alakítsuk át úgy, hogy jobban illeszkedjen állapotunkhoz. Mert a testedzés fontos, még akkor is, ha gyomorégésünk van.

A 80-as évek elején dr. Barry Marshall ausztrál belgyógyász a savas refluxot kutatva felfedezte, hogy a Helicobacter pylori baktérium a felelős vagy legalábbis komoly tényező a betegség tüneteinek létrejöttében.

A testedzés egy természetes módszer az immunrendszer erősítésére és a helicobacter baktériumok megsemmisítésére. Ráadásul a megfelelő testsúly megőrzésében is fontos szerepet játszik, ami szintén fontos tényező a gyomorégés elkerülése érdekében, mivel a túlsúly felfelé nyomhatja a gyomrot, és elősegítheti a gyomorsav visszaáramlását a nyelőcsőbe.

Ha észrevesszük, hogy élénk mozgás után a gyomorégésünk rosszabb lesz, először gondoljuk végig, nem ettünk-e két órán belül. Ezután alakítsuk át az edzőprogramunkat, hogy elkerüljük a rázkódással járó mozgásokat. Jó választás lehet a szobabicikli vagy az elliptikus tréner. Sok orvos és személyi edző ajánlja a háttámlás szobakerékpárt. Érdemes hetente legalább egy-két alkalommal edzeni rajta.

(Folytatás következik)

(Forrás: Can This Simple Activity Actually Eliminate Acid Reflux? Angolból fordította: Harrach Orsolya)