Mágneses kezeléssel a depresszió ellen

A legújabb kutatások szerint az agy gyors, mágneses impulzusokkal való stimulálása hatékony és biztonságos a depresszió kezelésében. Az új lehetőség elsősorban azoknak a betegeknek adhat reményt, akiknél más, gyógyszeres vagy terápiás kezelés nem hatott.

A depressziós embert még ma is sokszor gyengének tartja a köztudat, olyan személyként tekintenek rá, aki képtelen összeszedni magát, aki hagyja, hogy a problémái eluralkodjanak rajta, és aki szereti sajnáltatni magát. Pedig ez a betegség sokkal több annál, és az ebben szenvedők életét nagyon megkeseríti.

Depresszió tünetei

 Mindenkinek volt már rossz napja, érezte már magát levertnek és az életét kilátástalannak. Az egy napig tartó lehangoltságot azonban nem szabad összekeverni a depresszióval. A rossz hangulatú napok és a depresszió közötti különbség nem a rossz hangulat milyenségében, hanem intenzitásában és hosszában mutatkozik meg. A depressziós embert sokszor magával ragadja a teljes kétségbeesés, a kilátástalanság, az önvád és önutálat, sírógörcsök, letargia, szélsőséges esetekben pedig akár téveszme, hipochondria is gyötörheti. Előfordulhat az is, hogy a korábban örömöt jelentő hobbik vagy elfoglaltságok már csak terhet jelentenek, a beteg elkezd fogyni vagy hízni, sőt, akár cselekvésképtelenné is válhat. Ha ez a hangulat és állapot két hétnél tovább is fenn áll, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, aki gyógyszeres vagy terápiás kezeléssel segíthet. Sajnos azonban sok esetben egyik gyógymód sem hoz végleges megoldást.

Új lehetőség

Azoknak, akiknek sem a gyógyszeres, sem a pszichoterápiás kezelés nem hozott végleges gyógyulást, segítség lehet a mágneses terápia. A kezelést már a 80-as évek óta alkalmazzák az elektrosokk-kezelés alternatívájaként, de a terápiák mostanáig nem igazolták egyértelműen a pozitív változást. Az Archives of General Psychiatry című lap egy olyan vizsgálatról számolt be, amelyet Dr. Mark George, az amerikai Dél-Kaliforniai Orvosi Egyetem professzora végzett el – a doktor egy 190 főből álló csoportot tanulmányozott. A kutatásban olyan személyek vettek részt, akiket az elmúlt hónapokban kezeltek depresszióval és sem a gyógyszerekre, sem a pszichoterápiára nem reagáltak.

Kezelés eredményei

 A betegeket két csoportra osztották, de sem a kezeltek, sem az orvosok nem tudták, ki melyik csoportba kerül. A vizsgált személyek egyik részét mágneses terápiával kezelték, míg a másik rész esetében ezeket a mágnesjel átvitelére szolgáló tekercseket leárnyékolták. A vizsgálat után kiderült, hogy a mágneses terápiával kezelt betegek közül kétszer annyi állapota javult, mint a másik csoportból.

Transzkraniális mágneses stimuláció (TMS)

 A transzkraniális mágneses terápia kevesebb kockázattal jár, mint az elektrosokk vagy az agyba beültetett elektródák. A kezelés során a betegek koponyájának bal oldalához illesztik a készüléket, és percenként háromezer mágneses impulzust bocsátanak ki. Egy kezelés negyven percig tart, amit maximum hat héten át, heti ötször ismételhetnek meg. A kezelés lényege tehát abban rejlik, hogy az agy úgynevezett prefrontális kérgében található agysejteket ingerlik, ezáltal a sejtek elektromos töltést váltanak ki, és ez az agy mélyebb területein is változást indít el. A sejtek jelet küldenek a mélyebb agyterületek felé, például az éhségközpontba és a depresszióval összefüggő területekhez.

Mire figyeljünk depressziós betegnél?

  • Ha valaki már huzamosabb ideig levert, rosszkedvű és befelé forduló, annak segítségre van szüksége!
  • Ne akarjunk erővel segíteni, inkább kísérjük el a beteget orvoshoz.
  • Ha úgy látjuk, hogy a beteg már az ágyból sem akar kimozdulni és esetleg magára is veszélyes lehet, semmiképpen ne hagyjuk magára, felügyelet nélkül.

(Forrás: Transcranial Magnetic Stimulation int he Treatment of Depression, Magnesstimulation bei Depression, angolból és németből fordította Takács Bíborka)