Iskola- és munkakezdés: jönnek a betegségek?

A közösségi élet megkezdése előtt sok fontos dologra kell figyelnie a szülőnek. A beszoktatási időszak – legyen szó bölcsőde, óvoda, iskola elkezdéséről – a gyermek és szülő számára testi és lelki megpróbáltatás, amit érdemes a lehető legfelkészültebben fogadni.

A gondos szülők igyekeznek eleget tenni a közösségben megfogalmazott elvárásoknak, megvásárolják a különféle kellékeket, iskolaszereket, váltóruhákat és -cipőket. A nagy igyekezetben gyakran a legfontosabb marad el: a gyermek és a szülő egészségének, immunrendszerének felkészítésére tett lépések. Gyakran megesik, hogy több év is eltelik, amíg a kismama újra dolgozni kezd, munkába állhat, tehát számára is megkezdődik a közösségi élet, új kihívásokkal, megpróbáltatásokkal, és ez bizony edzettséget, egészséget, erőt kíván mind testi, mint lelki értelemben.

A kismamák esetében a munka világába való visszatérés egyben azt is jelenti, hogy idegen anyagokkal, kórokozókkal, baktériumokkal, vírusokkal is találkozik. Ezt a támadást le kell győznie, hiszen nem maradhat ki a munkából. Előrelátással, az immunrendszer felerősítésével ezek a veszélyek megelőzhetők.

Egészségmegőrző gyógynövények

Bíbor kasvirágBíbor kasvirág
A gyógynövények világa sokféle lehetőséget kínál arra, hogy a kellemetlen meglepetések elkerülhetők legyenek. A megelőzés, az immunrendszerünk legfontosabb gyógynövénye a bíbor kasvirág (Echinacea purpurea). Az Egyesült Államok középső részén élő indián törzsek gyógyítói évszázadok óta ismerték, elsősorban sebgyógyításra, de kígyómarás ellen is használták. Az évelő, lágyszárú növény minden része gyógyászati értékű. Fő hatásait az egész növényben megtalálható kávésavszármazékoknak (cikóriasav, echinakozid), poliszacharidoknak, flavonoidoknak, illóolajoknak (kariofillén-epoxid), nyomokban pirrolizidin-alkaloidoknak köszönhetjük. Számunkra elsősorban az immunrendszer erősítésére ajánlott, bármely betegség (akut és krónikus gyulladások) vagy egyéb más esetben, amikor a szervezet védekező mechanizmusa meggyengült, illetve várhatóan mozgósítani szükséges a szervezet védelmi rendszerét (például gyermekeknél óvoda, bölcsőde, iskola megkezdésekor, vagy felnőttek, idős emberek számára járványok idején, megelőzésre).

A növény használatával erősödik az immunrendszer, így a fertőzések megelőzhetők, az elkapott betegségek lefolyása enyhébb, kevésbé jelent terhet a szervezet számára. Antivirális és bakteriosztatikus hatását tudományosan is igazolták. Használhatjuk a felső légutak gyulladásos folyamatainak csökkentésére önmagában és társítva más gyógynövényekkel. Segíthet a baktériumok okozta nőgyógyászati gyulladások esetén is. Az emésztőrendszer és bélrendszer valamennyi gyulladásos betegségénél is használhatjuk gyógyításra, de az immunrendszer erősítésével bármely gyógyulási folyamat elősegíthető vagy megelőzhető.

Külsőleg nehezen gyógyuló sebek, fekélyes bőrbántalmak, gyulladt nyálkahártya, baktérium okozta hüvelygyulladás, felületi sérülések kezelésére használhatjuk. A kasvirág tartalmú készítmények bőrápoló és kozmetikai szerként önmagukban, de más gyógynövényekkel kiegészítve gyógyító hatásúak. A közösségbe kerülések során oly gyakori felső légutak gyulladásos folyamatainak csökkentésére a bíbor kasvirág (általában cseppek formájában kapható) használatát kiegészíthetjük a hársvirág, bodzavirág, borsmenta, cickafarkfű, citromfű, apróbojtorján, árvacsalán, lándzsás útifű, orvosi zsálya, kakukkfű stb. (a felsoroltak bármelyikének) adásával, így gyors javulás, látványos gyógyulás érhető el.

KakukkfűKakukkfű, citromfű
Bölcsődés, óvodás, kisiskolás gyermekeknél, de felnőtteknél is jótékony az esti fürdővízhez adott erős kakukkfüves tea, amely a bőrön át felszívódva védelmet biztosít a betegségek ellen.

– 1 evőkanál (2-3 éves gyermeknél fél evőkanál) kakukkfüvet (Thymus serpyllum L.) 2 dl vízzel forrázzunk le, majd lefedve 10-15 percig áztassuk ki a kakukkfű értékes illóolajait. Leszűrés után a gyermek fürdővizéhez öntjük, és amíg a fürdés, pancsolás zajlik, máris sokat tettünk a megelőzésért. A fürdetés során belélegzett illóolaj hurutoldó, a légutakat fertőtleníti, az egész légcső és tüdő kitisztul. Aktivizálja az immunrendszert, a gyulladásokat megállítja.

– Ha a gyermek nyugtalan, láthatóan „hazahozott valamit”, akkor ezt a keveréket kiegészíthetjük citromfű használatával (1/2 evőkanál mennyiségben, 2-3 éves gyermek esetén 1 mokkáskanálnyi). A citromfű (Melissa officinalis L.) hatóanyagai alkalmasak a vírusok bizonyos fajtái (herpes zoster, herpes) elleni védelemre, mindamellett már az illata is kellemesen megnyugtat, lecsendesít, oldja a feszültséget. A fürdő után belsőleg elfogyasztott citromfű tea nyugodt alvást biztosít.

Könnyű ételek, friss zöldfélék

Átgondolt táplálkozással megteremthetjük erős immunrendszerünk alapját. Étkezésünkben legyen helye a rendszerességnek. Ne együnk kapkodva, lehetőség szerint igyekezzünk magunk készítette ételeket, szendvicseket csomagolni (ahol arra lehetőség van), mert így biztosan megtarthatjuk a szükséges fehérje-szénhidrát-zsír arányait. A legfontosabb vitaminok bevitelének (C-, A-, B-, E-, ásványi anyagok, flavonoidokban bővelkedő étrend) óriási hatása van az immunrendszerünkre. A nekünk kedvező, az emésztőrendszert kevésbé terhelő étrendet helyezzük előtérbe. A könnyű ételek, zöldségfélék, friss gyümölcsök többletenergiát képesek adni, vitaminszükségletünk egy részét fedezik.

BazsalikomAz étkezéshez használt, egyre népszerűbbé váló zöldfűszerek használata nemcsak az ételek változatossá tételét segíti elő, hanem az egészségesebbé válás folyamatát is. Ilyen kedvező hatású a bazsalikom (Ocimum basilicum L.), amely a népgyógyászatban és mint fűszer is jól ismert szer. A bélrenyheség, puffadás gyógyítására alkalmazott fűszer a fertőzések ellen is felveszi a harcot, jól csillapítja a köhögést, enyhíti a légzőszervi betegségeket. Nyugtat, át tudja hangolni az idegrendszert, csökkenti a fáradtságot, feszültséget, illatával gyakran még az ideges fejfájást is képes elmulasztani. Az immunrendszert erősíti, pozitív irányba tolja, ezzel erősíti az auránkat is.

A legfontosabb azonban, hogy száműzzük gondolkodásunkból a negatív gondolatokat. Aki képes uralkodni az érzelmei felett, arra a világ is nyitottabban reagál, szeretetet sugároz felé. A céljaink megvalósításáért folytatott küzdelemben ne hanyagoljuk el a legfontosabbat: vigyázzunk magunk és gyermekeink testi-lelki egészségére.

Németh Imréné Éva
fitoterapeuta
Tanácsadás