Világítsunk, de mivel? Brüsszel, mit tettél velünk?

A téllel együtt megérkeznek a hosszú, sötét éjszakák. Reggelente sötétben ébredünk és indulunk útnak, majd a munkával, tanulással telt fárasztó nap végén sötétben érkezünk haza. Mit tesz ilyenkor az ember? A lakásba belépve felkapcsolja a világítást. De vajon tudja-e, hogy mivel jár ez a rutinszerű kattintás? Nem a villanyórára és a sárga csekkekre gondolok most, hanem az egészségére.

A hagyományos villanykörtéket halálra ítélték Brüsszelben. Fény nélkül nincs élet, hallhattuk már sokszor ezt a mondatot, de bizony nagy különbség van a természetes és a mesterséges fény között, főleg akkor, ha a mesterséges fényt használata közben erős elektroszmog kíséri. Sokan legyintenek most: ugyan már, ezt a badarságot! Hát nem mindegy, hogy milyen égő világít az olvasólámpában vagy a gyerek tanulóasztalára, az éjjeliszekrényre helyezett lámpában? Bizony nem…

Hideg, csúnya és veszélyes

Az egészséges, természetközeli világítás már a múlté? Modern otthonainkban számtalan világító eszközt használunk, az általános mennyezeti világítástól kezdve az asztali tanuló-, olvasó- és éjjeli lámpákon keresztül a hangulatfényekig és a speciális megvilágítási rendszerekig.

Hallott már róla, hogy minden egyes világítótest és a hozzá vezető elektromos vezetékek komoly elektroszmog források lehetnek? Az elektroszmognak pedig komoly egészségkárosító hatásai vannak. Hormonális problémák, koncentrációs zavarok, depresszió, allergia, fokozott stressz stb. Ezek a problémák bizony mind összefüggésben állhatnak a világítótestek által keltett elektromos és mágneses terekkel.

Hideg, csúnya, drága és veszélyes

Koncentrációs és tanulási zavarai vannak gyermekének? Milyen világítást használnak a tantermekben, milyen égő van a tanulóasztalán az olvasólámpában?

A hagyományos izzók kivonását a gazdaságtalan és környezetszennyező működéssel indokolják, lecserélésüktől számottevő energia-megtakarítást és kevesebb szén-dioxid kibocsátást várnak, de biztos, hogy ez áll a háttérben? Tény, hogy a hagyományos izzók működéhez szükséges energia nagy része hővé alakul, és csak kis része, pusztán 5%-a hasznosul fény formájában, de valóban jó alternatívát jelenthet a kompakt fénycsövek használata?

Németországi épületbiológusok összehasonlítottak 16 különböző energiatakarékos kompakt fénycsövet. Az eredmény egy mondatban: az új fény hideg, csúnya, drága és veszélyes! Mi is a baj a kompakt fénycsövekkel, amikor mindenhol csak az előnyeiről lehet hallani? Vizsgáljuk csak meg egy kicsit alaposabban, hogy mit is akarnak eladni nekünk!

Ez nem egyszerű izzószál...Sokan féltik gyermekeiket a számítógépek és monitorok káros hatásaitól. Gondolt volna rá, hogy egy modernnek kikiáltott energiatakarékos kompakt fénycső által keltett elektroszmog akár negyvenszer erősebb is lehet, mint egy hagyományos TCO szabvány szerinti számítógép monitoré?

Aggályok a kompakt fénycsővel kapcsolatban

Lássuk az épületbiológus szakemberek kompakt fénycsövek használataival kapcsolatos aggályait.

  • Magas elektroszmog kibocsátás a 2 kHz feletti tartományban is. Elektromos tere erősebb, mint egy TCO szabványos monitoré
  • Kellemetlen, vibráló fény, gyenge színvisszaadás, rossz színtartományok
  • Sok kék fény és UV-összetevő
  • Működés közben szennyező anyagokat, szagokat bocsát ki
  • A fényerősség gyakran kevesebb, mint a jelzett érték
  • Az élettartam gyakran kevesebb, mint ahogy azt feltüntetik
  • Az előállítása tízszer bonyolultabb és drágább, mint egy hagyományos izzóé
  • Különféle veszélyes és mérgező anyagokat, nehézfémeket, elektronikai elemeket stb. tartalmaz
  • Veszélyes hulladék. Átlagosan 2-5 mg higanyt tartalmaz. Az elhasznált izzók nagy része a közönséges háztartási hulladékok között köt ki
  • Az energia-megtakarítás a megjelöltnél kevesebb
  • Sokat kell várni a teljes fényerő eléréséig
  • Ultrahangot bocsát ki
  • Környezetbarát hatása erősen megkérdőjelezhető
  • Drága

A grafikonon látható vizsgált fénycsövek (név nélkül) 2 kHz feletti elektroszmog kibocsátása. A zöld sáv a TCO szabvány határértéke.

Elektroszmog-kibocsátásA megfogalmazott kritikákkal szemben egyedül az esetleges költségmegtakarítás állhat. A gyártók és kereskedők véleménye szerint a fénycső ára körülbelül egy év alatt megtérül, már ha működik addig. Az elmúlt évben én magam 5 db kompakt fénycsövet dobtam ki meghibásodás miatt. Feltehetően ebben az esetben is igaz a mondás, miszerint olcsó húsnak híg a leve – vagy olcsó fénycsőnek gyenge a fénye?

Ezek után joggal tehetjük fel a kérdést: véletlenül nem csak egy nagy üzletről szól ez az egész izzócsere, aminek már megint az átlagember issza meg a levét?

Na jó, de akkor mit is tehetünk, akarom mondani, mit is csavarhatunk a foglalatba?

(Folytatjuk)

Elektroszmoggal kapcsolatban további érdekes és hasznos információkat talál honlapomon: http://radiesztezia.blogspot.com/

Almásy Zsolt
radiesztéta
elektroszmog, radiesztéziai és radioaktivitás mérés
SBM2008 sztenderd szerinti szakszerű épületbiológiai mérések elvégzése
Tanácsadás