A természetes gyógymódok nagykövete

A napokban jelent meg dr. Lenkei Gábor legújabb, ötödik könyve. A vitaminokról és gyógyszermaffia ellenességéről elhíresült orvos legfrissebb művében a helyes vitaminbevitellel kapcsolatos tapasztalatokat gyűjtötte egy csokorba.

Dr. Lenkei Gábor nevét a legtöbben nagy port kavart könyve, a Cenzúrázott egészség – A betegségipar futószalagján kapcsán ismerik. De ki is ő valójában, és miért keltett véleménye ekkora felháborodást? Ennek jártunk utána.

Orvos, aki szembeszállt a gyógyszermaffiával

Dr. Lenkei Gábor 1986-ban végzett kitűnő diplomával a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. A kezdetben kutatóorvosként, majd belgyógyászként és nőgyógyászként dolgozó orvos nyolc évvel ezelőtt abbahagyta a praktizálást. Beata Bishop: Ideje a gyógyításnak című könyve elolvasása után ugyanis rájött arra, hogy az orvosok által alkalmazott módszereknél léteznek sokkal hatékonyabbak is, amik csodákra képesek. Ezek után kezdett el komolyabban kutatni és megismerkedni az alternatív módszerekkel, gyógyászati technikákkal. Lenkei Gábor ekkor úgy döntött, minden erejével azon lesz, hogy felnyissa az emberek szemét és megismertessen velük egy új, természetes gyógymódot. Ennek eredményeképpen írta meg a Cenzúrázott egészség – A betegségipar futószalagján című könyvét, ami nagy port kavart a köztudatban.

Nagy port kavart könyv

A 2003-ban megjelent könyvben a doktor úr számokkal, tényekkel és szakirodalommal is alátámasztotta meggyőződését, miszerint a nagy gyógyszergyártók, a gyógyszerlobby és a mennyiségorientált élelmiszergyártók profitéhsége az oka annak, hogy az emberiség egészségi állapota folyamatosan egyre romlik. Lenkei ugyan nem hibáztatja az orvosokat, de azt több adattal is igazolta, hogy – elsősorban Amerikában – a gyógyszergyártó cégek kezében van az orvosképzés és a gyógyszerkutatás is. Mivel az egyetemeket és az alapítványokat is ők pénzelik, így az oktatás és a kutatás-fejlesztés is az ő irányításuk alatt áll. Nem meglepő tehát, hogy ezeknek a cégeknek egyáltalán nem érdeke az, hogy a betegek teljesen meggyógyuljanak és hogy az emberiség egészségi állapota javuljon.

Lenkei az orvosokat csupán eszköznek látja ebben a „játékban”, hiszen nekik a mai napig is azt tanítják, hogy jót tesznek azzal, ha a gyógyszergyártók legújabb, legjobb gyógyszereit használják és ajánlják a betegek számára. Ők mindenáron gyógyítani akarnak és a megelőzésre nem fordítanak hangsúlyt.

Dr. Lenkei viszont éppen ellenkezőleg látja a gyógyítást: szerinte ugyanis a megelőzésre kellene sokkal jobban odafigyelni, és ahelyett, hogy gyógyszerekkel tömjük magunkat tele, inkább vitaminokkal védekezzünk a megbetegedések ellen. A doktor úr szerint az egészséghez nem kell más, mint a szervezet számára fontos nyomelem, ásványi anyag, vitamin és táplálék, amiből a test építkezni tud. Persze vannak olyan komolyabb helyzetek, esetek is, amikor a gyógyszerszedés elkerülhetetlen, de az orvosoknak mindenek előtt arra kellene törekedniük, hogy kiváltsák a pirulákat.

A per

Bár Lenkei Gábor állítása szerint szakmai forrásokból gyűjtötte a Cenzúrázott egészség című könyvhöz az anyagokat, megjelenés után számtalan támadás érte meggyőződése miatt. Az ÁNTSZ 2008-ban és 2009-ben is több alkalommal tartott nagyszabású razziát a Dr. Lenkei Vitamin szaküzletekben arra hivatkozva, hogy a boltban árusított készítmények egészségkárosító hatásúak. Több tízmillió forint értékű vitamin került ekkor zsákokba, sőt, a sajtó bevonásával elkezdődött a médiahadjárat is. Lenkei Gábor orvos-írót több írott és elektronikus sajtóban is szembesítették „tettével”, nem volt olyan címlap, amelyen ne ő szerepelt volna. A vádlott ekkor bírósághoz fordult. A kérdés az volt, bizonyított-e az ÁNTSZ állítása, miszerint a Lenkei-vitaminok károsak az egészségre. A per végül 2010. június 7-én zárult le: a bíróság jogerős határozatban marasztalta el az ÁNTSZ-t, mert a határozatban tett állításuk alátámasztásaként semmilyen bizonyítékkal nem tudtak szolgálni.

Hiába a médiahadjárat, az emberek kitartottak Lenkei mellett és elárasztották pozitív levelekkel. Ezek az visszacsatolások késztették végül az orvos-írót arra, hogy kiadja legújabb könyvét.

Az új mű

A Miért van szükségük az egészséges embereknek vitaminpótlásra? című könyv olyan nemkívánatos, kellemetlen állapotokról szól, amelyekkel az emberek ugyan még nem fordulnak orvoshoz, mégis minden nap tapasztalják. Ilyen például a hajhullás, a pattanásos bőr, a töredező körmök, a fáradékonyság, a nassolási vágy, az álmatlanság, a nátha, a ráncosodás, az idő előtti öregedés, az ingerültség, a feledékenység, a pesszimizmus és a gyermekágyi depresszió. Lenkei Gábor könyvében összegyűjtötte a vitaminbevitellel, vitaminszedéssel kapcsolatos pozitív tapasztalatokat, beszámolókat, ezzel is rámutatva arra, hogy van más lehetőség is a gyógyszerszedés mellett, és még az egészséges embereknek is szükségük van vitaminpótlásra.

Fontos azonban azt is szem előtt tartani, hogy vannak olyan betegségek, amelyek gyógyszerek nélkül nem gyógyíthatóak, nem tarthatóak szinten – ilyen esetekben a vitaminok kiegészítő gyógymódként szolgálhatnak.

Takács Bíborka