Világítsunk, de mivel? Kompakt, halogén, LED?

Cikkünk előző részében a rohamosan terjedő kompakt fénycsövek elhallgatott veszélyeire és hátrányaira hívtuk fel olvasóink figyelmét, most lássunk néhány hasznos tanácsot az otthoni fényforrások, világító eszközök kiválasztásához.

Egészségünk szempontjából elsősorban azok a világító eszközök jelentenek problémát, amelyekhez használatukkor túl közel kerülünk. Ezek a készülékek elektromos és mágneses terei így közvetlenül kölcsönhatásba kerülnek szervezetünkkel. A különféle világító eszközökben alkalmazott transzformátorok által keltett mágneses terek örvényáramokat indukálnak a szervezetben, míg a feszültség alatt álló vezetékeket, lámpatesteket körülvevő elektromos terek a testfeszültségünket növelik meg jelentős mértékben. Az elektroszmog szervezetünkre gyakorolt káros hatásai már egyértelműek, az elektrostressz napjainkra már ismert fogalommá vált.

Lámpák, csatlakozók, vezetékek

Vizsgáljuk meg először a lakásban található asztali és egyéb olvasólámpákat, valamint az ágy mellett lévő éjjeli lámpákat. Milyen lámpa mellett tanulnak gyermekei? Milyen lámpa mellett alszik? Tapasztalt már koncentrációs és tanulási problémákat? Vannak alvási zavarai? Tudja, hogy a kikapcsolt, de a konnektorhoz csatlakozó lámpatestek és vezetékeik is okozhatnak bajt? Nem is kicsit.

A földelt biztonságosabbNézzük először a lámpa csatlakozóját. A földelt készülékek jóval kevesebb elektroszmogot termelnek, mint a földeletlen készülékek. Ezt a villásdugóról könnyedén felismerjük. A lapos, földeletlen csatlakozóval szerelt lámpatestek közelében nagyon magas elektromos tereket lehet mérni. Hogy érthetőbb legyen: egy földeletlen fém lámpatesttől 50-60 cm távolságban akár egy nagyfeszültségű távvezeték által keltett elektromos térrel egyező erősségű elektroszmog is mérhető. Ez meghaladhatja az 1000 V/m-es erősséget is!

Célszerű továbbá az asztali és éjjeli lámpák vezetékeit árnyékolt vezetékre és kétpólusú kapcsolóra lecserélni. Ki hinné, de nem mindegy, hogyan dugjuk be a lámpa csatlakozóját a konnektorba! A legtöbb éjjeli lámpa egypólusú kapcsolóval van szerelve, ezért ha rosszul dugja be a konnektorba, előfordulhat, hogy a kapcsoló nem a fázisvezetőt szakítja meg, hanem a nullát. Így a lámpatestet a fázisvezető még lekapcsolt állapotban is felgerjesztheti, és ez az ágy fejrészénél akár extrém erős elektroszmogot okozhat! Ha bizonytalan, ellenőriztesse, méresse meg szakemberrel a kritikus területeket!

Mit, hova, milyen messzire?

Mit tehetünk egészségünk megóvásának érdekében? Mit is csavarjunk a foglalatokba?
A kompakt fénycsövek használatáról általánosan elmondható, hogy csak olyan helyen alkalmazzuk őket, ahol betartható a kellő védőtávolság. (Ez vonatkozik a neonvilágításra is.) Típusoktól függően a védőtávolság 1-1,5 méter is lehet. Asztali és éjjeli lámpákba ne használjuk kompakt fénycsöveket! Lehetőség szerint a még kapható hagyományos izzók mellet használjunk energiatakarékos halogén világítást, bár ebben az esetben is több dologra érdemes odafigyelni, de erről talán majd egy másik cikkben számolunk be. Törpefeszültségű halogén világításnál kerüljük azokat a típusokat, amelyeknél a trafó a lámpa talpába van beépítve!

A halogénre még visszatérünk...A jövő talán a ma még szinte megfizethetetlen árban lévő LED technológia lesz. (Egy ilyen égő 4-10 000 Ft körüli árban kapható – a szerk.) Ezeknek a világítótesteknek a fénye mentes a villódzástól, stroboszkóp hatástól, és élettartamát nem befolyásolja a gyakori ki-be kapcsolás. Működésük során nincs erős mágneses tér, és a kritikus 2 kHz feletti felharmonikus elektroszog is csekélynek mondható.

A gyártók folyamatosan fejlesztik termékeiket, remélem, hogy a jövőben a kecsegtető profit mellett odafigyelnek majd egy kicsit a vásárló egészségére is.

A sorozat következő részében bemutatok Önöknek egy egyszerű módszert, amellyel akár házilag is kimutathatják a lámpák körül kialakuló elektromos erőtereket. Következik tehát: az elektroszmog mérése házilag.

Elektroszmoggal kapcsolatban további érdekes és hasznos információkat talál honlapomon: www.radiesztezia.blogspot.com

Almásy Zsolt
radiesztéta
elektroszmog, radiesztéziai és radioaktivitás mérés és védekezés
SBM2008 sztenderd szerinti szakszerű épületbiológiai mérések elvégzése
Tanácsadás