Nátha, köhögés – gyógynövények

A felső légutak gyulladásait gyakran kíséri az orr melléküregeinek (homloküreg, arcüreg, ék- és rostacsonti üregek) átmeneti eldugulása. Az egész terület nyálkahártyája érzékeny, ez folytonos tüsszentési ingert okoz, gyakran a fülek irányába is kisugárzó fájdalommal. Az íz- és illatérzékelés megváltozik, a levegővételt intenzív mentolos, kámforos illatok könnyítik meg.

Fújjunk orrot gyakran A felső légutak gyulladásait gyakran kíséri az orr melléküregeinek (homloküreg, arcüreg, ék- és rostacsonti üregek) átmeneti eldugulása. Az egész terület nyálkahártyája érzékeny, ez folytonos tüsszentési ingert okoz, gyakran a fülek irányába is kisugárzó fájdalommal. Az íz- és illatérzékelés megváltozik, a levegővételt intenzív mentolos, kámforos illatok könnyítik meg.

Fontos a gyakori orrfújás, kisgyermeknél az orrszívók használata. A fülek melegítésére hagyományosan – a lehető legdurvább – konyhasóval megelőzhető a középfülgyulladás, a melegítés tehát nem felesleges fáradozás. A régóta bevált megoldások a legcélravezetőbbek, nagymamáink tudták, mit tesznek! A zokniba töltött meleg sóra szívesen ráteszi a fülét minden beteg, mert azonnali a hatás.

Figyeljünk arra, hogy ha a fül fájdalmát magas láz és lüktető, állandó nyomásérzés is kíséri, netán a fül környéke kivörösödik és megduzzad, akkor haladéktalanul szakorvoshoz kell fordulni.

Jó hatású, ha megfázásra tengervizes orrcseppet használunk, ehhez tehetünk 5-10 csepp kakukkfű, orvosi zsálya, citromfű keverékéből elkészített és gondosan átszűrt forrázatot. A természetes alapanyagú orrcsepp nem szárítja ki a nyálkahártyát, csökkenti a gyulladást, szabad légzést biztosít, antibakteriális és antivirális hatású, még a herpeszvírussal szemben is felveszi a harcot. Az orrcseppből naponta 3-5×2-2 cseppet használhatunk – az orvos által javallott orrcsepp mellett is.

A légutak tisztítására az illóolajok közül az eukaliptusz, a fenyő, a levendula, a borsmenta (3 év alattiaknál ne használjuk a borsmenta illóolaját!) tisztítja és fertőtleníti a szoba levegőjét, ezért párologtatóba, vízbe cseppentve ajánlható, óvatos adagolásban, egy cseppet használva.

Köhögés, hörghurut ellen

A felső légúti gyulladások után, a magas láz elmúltával egyéb kellemetlen kísérő tünetekkel kell számolni. Ilyen például a köhögés, amikor már az alsó légutak is érintettekké válnak. Az alsó légutak a légcsővel kezdődnek és jutnak egyre beljebb a két fő hörgőn át a tüdőhólyagocskákig. Elengedhetetlen, hogy orvosi vizsgálat tisztázza, nincs-e más szövődmény (hörghurut, tüdőgyulladás, mellhártyagyulladás stb.). A hörghurut és általában az alsó légúti gyulladások gyógyítása orvosi feladat, de a gyógyszeres, többnyire antibiotikumos kezelést kiegészíthetjük a házilag is elkészíthető receptek szerinti gyógyteákkal, orrcseppekkel és köhögéscsillapítókkal (lásd fent és alább), elősegítve ezzel a még hatékonyabb és gyorsabb gyógyulási folyamatot.

A köhögések zöme eleinte száraz köhögésként kezdődik, de később hurutos formában folytatódik. A száraz köhögésre az orvos speciális gyógyszereket ír fel receptre, ne kísérletezzünk házilag. Az orvos által felírt gyógyszert meghatározott ideig szabad szedni, mert a túladagolás az ellenkező hatást válthatja ki, nem szakad fel a váladék. Száraz köhögésnél segíthetünk azzal, ha a fehér mályva vagy orvosi ziliz (Althaea officinalis L.) 1 evőkanálnyi gyökerét 2 dl langyos vízben 7-8 óráig áztatjuk. Ezt a sok nyákanyagot tartalmazó oldatot használhatjuk naponta többször torok- és szájöblítésre, mert csillapítja az állandó köhögési ingert, elősegíti a szájüreg nyálkahártyájának gyógyulását, regenerálódását. Egy-két korty elfogyasztásával még az immunrendszerünket is segítjük aktivizálni.

A hurutos köhögésre gyógynövényből házilag is tudunk készíteni hurutoldót. Főként a szaponin hatóanyagot, nyálkát tartalmazó gyógynövények jöhetnek számításba, ilyenek például az útifüvek (Plantago lanceolata L. – keskenylevelű útifű), szöszös ökörfarkkóró (Verbascum phlomoides L.) virága, orvosi veronika (Veronika off. L.), kakukkfű (Thymus vulgaris L.), mezei zsurló (Equisetum arvense L.), százszorszép virágzata (Bellis prennis L.), kerekrepkény (Glechoma hederacea L.). A fekete bodza virága (Sambucus nigra L.) fokozza a felsorolt köhögéscsillapító gyógynövények hatását, csillapítja a gyulladást, a lázat, a hársvirág (Tilia cordata Mill.) nyákoldó és köptető, lázcsillapító hatóanyagaival segíthet.

Házi receptek

Szinte minden családban ismert néhány házi gyógymód, ezek közül garantáltan hatékony az a hagymatea, amely saját családi receptjei közül való. Így készíthetjük el:

  • 3 evőkanál kristálycukrot karamellizálunk, majd felöntjük
  • 1 liter lehetőleg szénsavmentes ásványvízzel, amit forralásig hevítünk. Amíg a víz felforr, letisztítunk
  • 3-5 fej hagymát és a külső, barnás héjrétegét (amit egyébként kidobnánk) többszöri átmosás után a forrásban lévő vízhez tesszük.

Lefedve még néhány percig főzzük.
Fél citrom levének hozzáadásával és egy evőkanál hársmézzel jó melegen fogyasszuk.

A gyógyszertárakban kapható termékek széles választékából a lándzsás útifüvet tartalmazó készítményeket ajánlom, még a dohányosok számára is, ha szükségét érzik egy hurutoldó kúrának.

Kipróbált, népi gyógymód és recept a fekete retekkel készített köhögéscsillapító. Elkészítése: egy nagyobb fekete retket alaposan megmosunk. A vékony „gyökérfarkincáját” teljesen levágjuk, ez lesz az alsó része. A „kalapját” is lemetsszük, kanállal egy üreget vájunk bele, de nem kell kilyukasztani. Az így előkészített retket egy, a reteknél valamivel kisebb átmérőjű pohárra helyezzük az üreges részével felfelé. A fekete retek üregét teljesen töltsünk tele hárs-, bodza- vagy akácmézzel. Néhány óra elteltével – vagy egy éjszakán alatt – elkészül a hurutoldó retekmézünk, a pohár aljában megtaláljuk. Az elkészített oldatot naponta többször fogyaszthatjuk a köhögési inger csillapítására, egy kávéskanállal. Kiváló hurutoldó, köhögéscsillapító. A fekete retek kéntartalmú vegyületekben gazdag, a benne lévő aminosavak és vitaminok (pl. C-vitamin) erősítik az immunrendszert.

Sokat tehetünk azért, hogy a betegségek messze elkerüljenek bennünket. Megnyugtató a gondolat, hogy házi gyógymódokkal mi magunk is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy gyorsan és maradéktalanul búcsút mondhassunk a felső légúti betegségeknek.

Németh Imréné Éva
természetgyógyász, fitoterapeuta
Tanácsadás