A fülzúgás oka az agyban keresendő

Úgy tűnik, a fülzúgást az agyban lezajló szerkezeti és funkcionális változások szerencsétlen egybeesése okozza, állítják a Georgetown University Medical Center (GUMC) neurológusai.

A fantom csengőhangot, melytől napjainkban körülbelül 40 millió ember szenved az Egyesült Államokban, az agyvelő okozza, amely sikertelenül próbálja megvédeni humán „házigazdáját” az elsöprő mennyiségű hanginger ellen, állítják a kutatók a Neuron 2011. január 13-i számában. Hozzáfűzték, hogy ugyanez a folyamat lehet felelős a krónikus fájdalmakért és más észlelési rendellenességekért is.

A kutatók azt állítják, hogy a hangmentesség, melyet az öregedés, erős hangoknak való kitettség vagy baleset miatt bekövetkező, bizonyos frekvenciák esetén fellépő hallásvesztés okoz, arra sarkallják az agyat, hogy a hiányzó hangok helyett hangokat hozzon létre. De ha az agy limbikus rendszere, mely az érzelmekért és egyéb funkciókért felelős, nem „intézkedik”, hogy ezek a hangok ne legyenek tudatosan hallhatók, fülzúgás jön létre.

„Úgy véljük, a krónikus fülzúgás középpontjában a limbikus és halló hálózat rendellenessége áll”, mondja a kutatás vezetője, Josef P. Rauschecker, PhD, neurológus. „A fülzúgás teljes megértése és végső gyógyítása e rendellenesség természetének és alapjának részletes megértésétől függhet.”

A fülzúgás nem gyógyítható, bár, úgy tűnik, egyes betegek esetében segítenek az antidepresszánsok, ahogy a csengésre figyelés csökkentését szolgáló elfedő zajok is.

A georgetowni kutatók funkcionális MRI segítségével 22 önkéntest vizsgáltak meg, akiknek a felénél már diagnosztizálták a krónikus fülzúgást. Úgy találták, hogy a fülzúgásban szenvedő betegek elsődleges és hátulsó hallókérgében mérsékelt hiperaktivitás volt jelen, főleg a frekvenciavesztéssel egybeeső hangokra.

Felfedezésük alapján a kutatók úgy érvelnek, hogy a fülzúgás megértésének kulcsa az, ha megértjük, hogyan működik együtt a halló és limbikus rendszer az észlelések – hangok, érzések, fájdalom stb. – befolyásolása érdekében.

(Forrás: Tinnitus Is the Result of the Brain Trying, but Failing, to Repair Itself, angolból fordította: Harrach Orsolya)