A fülzúgás oka az agyban keresendő

Úgy tűnik, a fülzúgást az agyban lezajló szerkezeti és funkcionális változások szerencsétlen egybeesése okozza, állítják a Georgetown University Medical Center (GUMC) neurológusai.

FülzúgásA fantom csengőhangot, melytől napjainkban körülbelül 40 millió ember szenved az Egyesült Államokban, az agyvelő okozza, amely sikertelenül próbálja megvédeni humán „házigazdáját” az elsöprő mennyiségű hanginger ellen, állítják a kutatók a Neuron 2011. január 13-i számában. Hozzáfűzték, hogy ugyanez a folyamat lehet felelős a krónikus fájdalmakért és más észlelési rendellenességekért is.

A kutatók azt állítják, hogy a hangmentesség, melyet az öregedés, erős hangoknak való kitettség vagy baleset miatt bekövetkező, bizonyos frekvenciák esetén fellépő hallásvesztés okoz, arra sarkallják az agyat, hogy a hiányzó hangok helyett hangokat hozzon létre. De ha az agy limbikus rendszere, mely az érzelmekért és egyéb funkciókért felelős, nem „intézkedik”, hogy ezek a hangok ne legyenek tudatosan hallhatók, fülzúgás jön létre.

„Úgy véljük, a krónikus fülzúgás középpontjában a limbikus és halló hálózat rendellenessége áll”, mondja a kutatás vezetője, Josef P. Rauschecker, PhD, neurológus. „A fülzúgás teljes megértése és végső gyógyítása e rendellenesség természetének és alapjának részletes megértésétől függhet.”

A fülzúgás nem gyógyítható, bár, úgy tűnik, egyes betegek esetében segítenek az antidepresszánsok, ahogy a csengésre figyelés csökkentését szolgáló elfedő zajok is.

A georgetowni kutatók funkcionális MRI segítségével 22 önkéntest vizsgáltak meg, akiknek a felénél már diagnosztizálták a krónikus fülzúgást. Úgy találták, hogy a fülzúgásban szenvedő betegek elsődleges és hátulsó hallókérgében mérsékelt hiperaktivitás volt jelen, főleg a frekvenciavesztéssel egybeeső hangokra.

Felfedezésük alapján a kutatók úgy érvelnek, hogy a fülzúgás megértésének kulcsa az, ha megértjük, hogyan működik együtt a halló és limbikus rendszer az észlelések – hangok, érzések, fájdalom stb. – befolyásolása érdekében.

(Forrás: Tinnitus Is the Result of the Brain Trying, but Failing, to Repair Itself, angolból fordította: Harrach Orsolya)