Fülzúgás: okok és lehetséges gyógymódok

Aki rockkoncertekre jár, az tudja: a felerősített hang és a már-már fájdalmat okozó, órákon át tartó hangos zene fülzúgáshoz vezet, amely többnyire reggelre eltűnik. De mi van akkor, ha ez a zaj állandó kísérőjelenséggé válik, és befolyásolja a mindennapi életünket? Sokan hozzászoknak a fülzúgáshoz, másoknak viszont a zaj komolyan rontja az életminőségét.

Fülzúgás ellen agytorna

A fülcsengés ( tinnitus) hang érzékelése, tényleges külső zaj nélkül. Jelentősen meg tudja keseríteni az érintettek életét, sőt komoly egészségügyi következményei lehetnek: a munkamemória romlása, figyelemzavarok, lassúbb mentális feldolgozási sebesség és lassúbb reakcióidő. Egy internetes program segítségével megszüntethetjük az állandósult fülcsengést.

Hangos zene hosszú időn át: károsítja a hallást

Naponta legfeljebb egy órán át hallgasson zenét az, aki meg szeretné előzni a halláskárosodást – figyelmeztetnek az Egészségügyi Világszervezet szakértői. A hosszú ideig tartó nagy zaj ugyanis a fül hallósejtjeinek károsodását okozhatja, míg ha csak rövid időn át tesszük ki nagy zajnak a fülünket, csak átmeneti hallásfáradást vagy fülzúgást okoz.

Mit tegyen, akinek cseng a füle?

A tinnitus – ami lényegében konstans fülzúgást jelent – számos ember életét keseríti meg világszerte. Áldozatai közt volt Beethoven, de Barbra Streisand és Will.i.am, a Black Eyed Peas énekese is ettől a problémától szenved. Ne higgyük azonban, hogy csupán a zenészeket érheti utol a veszedelem, hiszen nagyjából minden tizedik embert érint ez a jelenség hosszabb-rövidebb ideig.

A fülzúgás oka az agyban keresendő

Úgy tűnik, a fülzúgást az agyban lezajló szerkezeti és funkcionális változások szerencsétlen egybeesése okozza, állítják a Georgetown University Medical Center (GUMC) neurológusai.

A 20 legismertebb egészségügyi tévedés

Ismét támadnak a pletykák, tévedések és feltételezések az egészség terén. A következő 20 típikusan téves feltételezést vesszük nagyító alá, hogy senki ne essen csodagyógyítók vagy hobbidoktorok csapdájába. Tovább élnek a vegetáriánusok? Hogyan kell kezelni a fülzúgást? Veszélyes a horkolás? Megvéd a szoláriumbarnulás a napégéstől? Íme a válaszok: