Fülzúgás ellen agytorna

A fülcsengés ( tinnitus) hang érzékelése, tényleges külső zaj nélkül. Jelentősen meg tudja keseríteni az érintettek életét, sőt komoly egészségügyi következményei lehetnek: a munkamemória romlása, figyelemzavarok, lassúbb mentális feldolgozási sebesség és lassúbb reakcióidő. Egy internetes program segítségével megszüntethetjük az állandósult fülcsengést.

Egy, a szellemi képességek javítását célzó internetes program használata az érintettek 50%-ánál képes volt javulást eredményezni – állítja a tanulmány társszerzője, dr. Jay Piccirillo fül-orr-gégész professzor (Washington University School of Medicine, St. Louis).

Mobil app segíthet

A tanulmányba 40 pácienst toboroztak, akiknél zavaró fülcsengés jelentkezett, a kontrollcsoportot 20 egészséges felnőtt alkotta. A programot napi egy órán át kellett hétköznaponként alkalmazniuk, 8 héten át. A kutatók agyi képalkotó vizsgálatokkal, valamint a memóriát és figyelmet célzó tesztekkel vizsgálták a résztvevőket, az agyi fitnesz program használata előtt és azt követően.

A program nem tünteti el a tinnitust. A figyelemért felelős agyterületeket erősíti, és ennek segítségével úgy gondoljuk, el tudja terelni a figyelmet a fülzúgásról – magyarázzák a kutatók.

A kezelés változásokat eredményezett a figyelemért és mentális kontrollért felelős agyi területeken. Habár a specifikus memóriateszteken nem volt kimutatható változás, a résztvevők szubjektíven ezt jelezték. Az online programot használók fele egyértelmű javulást érzett a fülcsengésben, összehasonlítva azokkal, akik nem vettek részt benne.

A tanulmányt a JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery folyóiratban publikálták.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés