Fülzúgás: okok és lehetséges gyógymódok

Aki rockkoncertekre jár, az tudja: a felerősített hang és a már-már fájdalmat okozó, órákon át tartó hangos zene fülzúgáshoz vezet, amely többnyire reggelre eltűnik. De mi van akkor, ha ez a zaj állandó kísérőjelenséggé válik, és befolyásolja a mindennapi életünket? Sokan hozzászoknak a fülzúgáshoz, másoknak viszont a zaj komolyan rontja az életminőségét.

Emberek milliói szenvednek krónikus fülzúgástól. Az egyik vagy mindkét fülben, esetleg a fejben érezhető, állandóan magas hangon sípoló, sistergő, zúgó vagy pulzáló hangok zavarják az elalvást vagy a koncentrációt, néha szorongást okozhatnak, sőt depresszióhoz vezethetnek. A betegek körülbelül 20%-ánál ez az állapot idővel megszűnik.

A belső fülben lévő hangérzékelő idegsejteken több ezer érzékelő szőr van, amelyek a hangot elektromos jellé alakítják, és a hallóidegen keresztül a jel az agyba jut. Ha ezek a sejtek károsodnak, nem továbbítják a jelet. Az ebből eredő halláscsökkenést az agy az idegsejtek fokozott aktivitásával kompenzálja, ami fantomzajt eredményez a fejben.

A fülzúgás az orvostudomány mai állása szerint nem gyógyítható, de kordában tartható, megkönnyítve ezzel az életünket.

Mi minden okozhatja?

Leggyakrabban a hallás valamiféle károsodása húzódik meg a háttérben. Lehet ez gyulladás vagy egy nagyerejű hangeffektus: például egy váratlan petárda kilövés, puskalövés, túl hangos zene vagy foglalkozási ártalomként fellépő zaj. Az életkorral összefüggő halláscsökkenés is vezethet fülzúgáshoz.

A fülzúgást szív- és érrendszeri problémák is okozhatják, leggyakrabban az agyi keringés zavara húzódhat meg a háttérben. A fülzúgás gyakran a hallásképesség károsodásával is együtt jár, ugyanakkor minden nyilvánvaló, magyarázható ok nélkül is előfordulhat.

Súlyosbíthatja az állapotot a stressz, másfelől a fokozott stressz ugyancsak az állapot romlásához vezet – ez afféle ördögi körré, öngerjesztő folyamattá válhat. Bizonyos betegségek, például a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás szintén okozhatnak fülzúgást.

Egyes szakemberek szerint az alacsony magnéziumszint miatt fokozódhat az agyban bizonyos méreganyagok felhalmozódása, ez pedig szerepet játszhat olyan neurológiai betegségek kialakulásában, mint a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-betegség, de a fülzúgás kiváltója is lehet.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a fejben és a fülben észlelhető zaj egy-két napon belül nem múlik el, forduljunk fül-orr-gégészhez. Ő fogja megállapítani az okot. Betegség, állkapocs- vagy fogproblémák, illetve magas vérnyomás súlyosbíthatja a tüneteket, felerősítik a fülzajt.

Megoldások fülzúgás esetén: légzőgyakorlatok, lazítás, pszichoterápia

Sok esetben a fülzúgás néhány hét után magától megszűnik. Ha nem, akkor a kortizonnal történő kezelés segíthet az állapot javulásában. Ha a fülzúgás krónikus, azaz már legalább 3 hónapja tart, a kombinált terápia sikeres lehet. Az olyan relaxációs technikák, mint a jógalégzés, az autogén tréning, a masszázs és a melegítés segíthetnek a stressz kezelésében. Ha a hallás minősége súlyosan károsodott, hallókészülék jelentheti a megoldást.

Néhányan hasznosnak találják a természet kellemes és pihentető hangjainak hallgatását. A kognitív viselkedésterápiás módszerek alkalmazásával a betegek megtanulják a fülzúgást új módon érzékelni: nem úgy, mint valami állandóan zavaró dolgot, hanem mint a stressz egyfajta jelzőjét, amely a nagyobb túlterhelésre figyelmeztet. Ily módon a fülzúgást hasznos jelenségnek tekinthetjük, hiszen konkrét problémát jelez.

Depresszió esetén a pszichoterápia segíthet a nehéz élethelyzet leküzdésében, és jótékony hatással lehet a fülzúgásra.

Fülzúgás elleni gyógynövény koktél

Sztaniszláv Sztárodomszkij fitoterapeuta receptje:

Készítsünk egy nagy üvegnyi keveréket az alábbi összetevőkből: 100-100 ml macskagyökér, szúrós gyöngyajak, galagonya és bazsarózsa tinktúra, adjunk hozzá 50 ml eukaliptusz és 25 ml borsmenta tinktúrát. Egészítsük ki 10 db szegfűszeggel, és hagyjuk állni a keveréket 2 hétig.

Naponta 3-szor 1 teáskanálnyi keveréket vegyünk be 1/3 csésze vízzel. A tinktúra fogyasztása megóv a fülzúgástól, a fejfájástól, és gátolja a vérrögök kialakulását. A főzet hasznos azoknak, akik szívritmuszavarban, agyi keringési zavarokban szenvednek. Szinte minden idős embernek vannak ilyen tünetei. Szedése előtt tanácsos egyeztetni az orvosunkkal.

(Oroszból fordította: Péter János)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A fülzúgás oka az agyban keresendő