Teszttel mérhető ételintolerancia

Önnek is vannak krónikus panaszai, amelyeknek nem találják okát? Netán ismerősek az alábbi tünetek: orrfolyás, orrnyálkahártya-gyulladás, kiütések, ekcéma, gyomorfájás, hányás, hasmenés, székrekedés, általános gyengeség, fáradtság, alhasi görcsök – és még sorolhatnánk? Az elfogyasztott élelmiszerek által kiváltott úgynevezett ételintolerancia több mint 100 féle betegség rejtett okozója lehet!

Mi a különbség az ételallergia és az ételintolerancia között?

Egészségére odafigyelő emberként bizonyára hallott már a különféle ételallergiáról, az egyes ételek által kiváltott allergiás reakciókról. Az étkezést követő gyors és heveny lefolyású allergiás tünetek, melyek általában a légutakat, az emésztést és a bőrt érintik, szerencsére csak az emberek néhány százalékánál okoznak panaszokat. A kevesek által ismert ételintolerancia ezzel szemben jóval több embert érintő probléma!

Gyakran az adott étel elfogyasztását követően csak órákkal vagy napokkal később okoz panaszokat, melyeket ennek köszönhetően nehéz összefüggésbe hozni az elfogyasztott élelmiszerrel. Gyermekeknél leggyakrabban tanulási nehézségeket, hiperaktivitást, ekcémát, hasi görcsöket okozhat, míg felnőtteknél összefüggések mutathatók ki a depresszióval, elhízással és különféle bőrproblémákkal is.

Gyermekkorban különösen fontos az általánosan fogyasztott ételekkel szembeni érzékenység felderítése. Kellő időben felismerve és megfelelő diétával kezelve megelőzhető a különféle krónikus betegségek kialakulása.

A legmodernebb fehérjechip alapú diagnosztikai eljárás segítségével néhány csepp vérből egyidejűleg 226 féle élelmiszer és élelmiszer alapanyag ellen termelt IgG antitest mennyisége mutatható ki. A részletes listát itt olvashatja.

Mit is jelent ez valójában? Egyre több embernél fordul elő, hogy az elfogyasztott élelmiszerek bizonyos összetevői nem képesek teljes mértékben felszívódni, és az emésztőrendszerben visszamaradva hosszú távon különféle problémák, panaszok kialakulásához vezetnek. A megzavart emésztőrendszerben visszamaradt anyagok, folyadék- és sófelszívódási gondokat okoznak, és a belekben lévő baktériumok hatására savakat termelnek, amelyek bélproblémákat okoznak.

Az ételintolerancia kialakulása részben az emésztőenzimek hiányára vezethető vissza, de a kiváltó okok között szerepelnek a különféle gyógyszerek mellékhatásai, a szervezetbe kerülő kémiai anyagok, valamint az ételekben jelen lévő adalékanyagok, tartósítószerek és méreganyagok.

Ma már könnyen mérhető

A legtöbb ember nincsen tudatában annak, hogy olyan élelmiszert fogyaszt, amely megbetegítheti. A leggyakoribb probléma a tejcukor emésztéséhez szükséges enzimek hiánya (laktóz intolerancia), a búzában, árpában, rozsban és zabban található fehérjére adott téves immunválasz (glutén intolerancia), de a fruktóz és élesztő intolerancia is széles körben előforduló probléma. A krónikus betegségekben szenvedő betegek közel kétharmadánál kimutatható az ételintolerancia.

Kíváncsi rá, hogy szervezete hogyan tolerálja a leggyakrabban fogyasztott élelmiszereket és fűszereket? Az ételintolerancia hagyományos kimutatása ezidáig nagyon körülményes és hosszadalmas vizsgálat volt, a diagnózis felállítása és a kezelés széleskörű, hosszadalmas és nagyon szigorú diétára épült. Emiatt csak kevés esetben derült fény a különféle krónikus betegségek mögött rejtőző valódi okokra.

Mindez szerencsére már a múlté! A FOODTEST fehérjechip alapú ételintolerancia-mérés egyetlen, kis mennyiségű vérmintából egyidejűleg 226 féle élelmiszer és élelmiszer-alapanyag ellen termelt IgG antitest mennyiségét mutatja ki. A számszerű eredmények az érzékenység mértékére is utalnak.

Az ételintolerancia teszthez szükséges vérvétel már házilag is elvégezhető egy egyszerűen használható mintavételi csomag segítségével. Az ujjbegyből származó néhány csepp vért speciális szállítócsőben kell egy központi laboratóriumba küldeni, ahol elvégzik a minta feldolgozását és kiértékelését. A laboratóriumi leletet néhány napon belül e-mail üzenetben küldik meg a páciensnek. A számszerűen meghatározott érzékenység alapján így már gyorsan és pontosan meghatározható és összeállítható a kezeléshez szükséges diéta.

További információ: FOODTEST 226+ ételintolerancia teszt

(x)

Ha szívesen olvasna még az ételintoleranciáról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Sok panaszt okozhat gyerekeknél az ételintolerancia