Sok panaszt okozhat gyerekeknél az ételintolerancia

Nemcsak visszatérő hasfájás, étvágytalanság vagy székelési gondok, hanem ekcéma, fejfájás, figyelemzavar, hiperaktivitás hátterében is meghúzódhat ételintolerancia a gyerekeknél. Akár egészséges ételek is sok tünetet okozhatnak. Az ételintolerancia okozta panaszok nem igényelnek gyógyszeres kezelést, megfelelő diétával a tünetek enyhíthetők, megszüntethetők.

A családok gyakran éveken át küzdenek a gyerekek szerteágazó panaszaival, mire felmerül valakiben, hogy ételintolerancia is állhat a tünetek hátterében. Az ételintolerancia vagy ételérzékenység nem ételallergia: ha valaki olyan alapanyagokat, ételeket fogyaszt, amelyekre nem allergiás, hanem érzékeny, a tünetek nem azonnal alakulnak ki, sokszor ezért nem feltételeznek összefüggést az étrend és a panaszok között.

Bármilyen étel okozhatja

Ellentmondásnak hat, de az egészséges ételek is kiválthatnak ételintoleranciát. A tejtermékeken és a gabonaféléken kívül valaki érzékeny lehet akár egyes zöldségekre, gyümölcsökre, fűszerekre, ritkábban húsokra is, ezek mellett az élelmiszeriparban gyakran használt adalékanyagok is okozhatnak panaszokat – magyarázza dr. Takáts Alajos, az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság elnöke.

Hasfájós, fejfájós, ekcémás, bőrkiütésekkel küzdő gyerekeknél viszonylag hamar felmerül, hogy az étrenddel is gond lehet, ám ételintoleranciára lehet gyanakodni akkor is, ha nem találják az okát krónikus fáradékonyságnak, figyelemzavarnak, hiperaktivitásnak vagy akár gyermekkori elhízásnak. A gyerekek szervezete ilyenkor az egyes alapanyagokkal szemben termel ellenanyagokat, amelyek szerteágazó tüneteket válthatnak ki – teszi hozzá Takáts Alajos.

Helyes étrenddel elmúlik

Az ételintolerancia laboratóriumi vizsgálattal mutatható ki, gyerekeknél körülbelül 3 év a korhatár, amikor már elég fejlett az immunrendszer ahhoz, hogy a teszt valós eredményt adjon. Az allergiavizsgálatok az ételintolerancia kimutatására nem alkalmasak, mert az előbbinél Immunglobulin E (IgE), az utóbbinál Immunglobulin G (IgG) antitesteket vizsgálnak.

Az ételintoleranciát meggyógyítani ugyan nem lehet, de az érzékenységi reakciókat kiváltó alapanyagok elhagyásával az ételintolerancia által kiváltott panaszok néhány hét alatt gyógyszer és kezelés nélkül is enyhülhetnek, megszűnhetnek. Takáts Alajos kiemeli: gyerekek diétáját minden esetben dietetikus útmutatása szerint kell összeállítani, hogy ne alakuljon ki hiányállapot, és a fejlődő szervezet az étrendi megszorítások ellenére is megkapjon minden tápanyagot, amire szüksége van.

Ha szívesen olvasna még az ételintoleranciáról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Teszttel mérhető ételintolerancia