Hiperaktivitás és cukor

Nyári táboraim remek alkalmat adnak arra, hogy tanulmányozzam, megfigyeljem a gyermekeket. Mivel a korosztály széles, beleláthatok a generációk jellemébe, érdeklődési körébe, játszási szokásaiba. Nagyon jó, közvetlen kapcsolatot ápolok a szülőkkel is, ezt igen fontosnak tartom. Őszintén tudok velük beszélgetni a gyermekről, minden gonoszkodás nélkül.

Sok panaszt okozhat gyerekeknél az ételintolerancia

Nemcsak visszatérő hasfájás, étvágytalanság vagy székelési gondok, hanem ekcéma, fejfájás, figyelemzavar, hiperaktivitás hátterében is meghúzódhat ételintolerancia a gyerekeknél. Akár egészséges ételek is sok tünetet okozhatnak. Az ételintolerancia okozta panaszok nem igényelnek gyógyszeres kezelést, megfelelő diétával a tünetek enyhíthetők, megszüntethetők.

Eltér az átlagtól – gyógyszert neki!

A figyelemzavaros hiperaktivitással diagnosztizált esetek terjedésének hátterében valójában gazdasági és kulturális tényezők állnak, nem pedig orvosi indokok. Szakemberek úgy vélik, a gyógyszergyárak lobbija miatt egyre több esetben írnak fel gyógyszert akkor is, ha elég lenne a terápiás kezelés, sokan rögtön gyógyszert kérnek rá orvosuktól.

Az ADHD-gyógyszereknek közük lehet a gyerekek elhízásához

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD-val) diagnosztizált gyerekek társaiknál több súlyt szednek fel tizenéves koruk elején – derül ki egy kutatásból. A súlykülönbség azoknál a leglényegesebb, akik serkentő gyógyszereket szedtek a tüneteik kezelésére. Ebből arra lehet következtetni, hogy a készítmények okozhatják a problémát – állítják a kutatók.

A túl sok cukros üdítő roncsolhatja az agyat

A szénsavas-cukros üdítők rendszeres fogyasztása „hiperaktivitáshoz” vezethet, továbbá hosszú távon visszafordíthatatlanul megváltoztatja „fehérjék százainak” működését az agyban. A kísérlet ugyan patkányokon történt, de az ausztrál kutatók szerint így is bizonyítékul szolgál arra, hogy a túlzott cukorbevitelnek milyen súlyos következményei vannak.

Túl tágan értelmezik a szakemberek az ADHD fogalmát

Az ausztrál és holland szakemberekből álló csoport szerint azáltal, hogy túl sok esetre ragasztják rá a figyelemhiányos hiperaktivitás (ADHD) címkéjét, megnő annak a veszélye, hogy sokan már azoknál sem fogják komolyan venni, akiknél valóban súlyos a helyzet, így ezek a gyerekek esetleg nem fognak hozzájutni a javulásukhoz szükséges kezelésekhez.

A túl sok zsíros étel okozza a hiperaktivitást?

Friss kutatások szerint a magas zsírtartalmú étrend okolható az ADHD-ért, azaz a hiperaktivitásért és a tanulási nehézségekért, mellyel egyre több iskolás gyerek küzd. Az összefüggés ráadásul annyira jelentős, hogy – egereknél legalábbis – már egy heti zsíros étrend hatására bekövetkezik a viselkedésbeli változás. Bár a vizsgálatot még csak egereken végezték el, de az eredmények már most is sokat sejtetőek ránk nézve is.

Mit tehetünk gyermekeink egészségéért?

2006 óta nagyon sok gyermekkel találkoztam és értünk el komoly sikereket együtt, a szülők közreműködésével. Igen, ez nagyon fontos és hangsúlyos része a gyermekek gyógyulási folyamatának: meg kell értenünk egyszer és mindenkorra: tartós javulást csakis a szülőkkel összefogva érhetünk el! Hogy miért?

Tanulási és viselkedési zavarok

A minimális agyi diszfunkció (MCD) nem más, mint tanulási és viselkedészavar. A központi idegrendszer működésének gyengülése következtében zavar támad az ember pszichikai fejlődésében. Az egyre nagyobb terheléssel járó életkörnyezet, valamint a stressz következtében, ami a mai életünknek szinte már természetes velejárója, napjainkban egyre többen szenvednek ettől a problémától.

Mit tehetünk gyermekeink egészségéért?

2006 óta nagyon sok gyermekkel találkoztam és értünk el komoly sikereket együtt, a szülők közreműködésével. Igen, ez nagyon fontos és hangsúlyos része a gyermekek gyógyulási folyamatának: meg kell értenünk egyszer és mindenkorra: tartós javulást csakis a szülőkkel összefogva érhetünk el! Hogy miért?