A túl sok cukros üdítő roncsolhatja az agyat

A szénsavas-cukros üdítők rendszeres fogyasztása „hiperaktivitáshoz” vezethet, továbbá hosszú távon visszafordíthatatlanul megváltoztatja „fehérjék százainak” működését az agyban. A kísérlet ugyan patkányokon történt, de az ausztrál kutatók szerint így is bizonyítékul szolgál arra, hogy a túlzott cukorbevitelnek milyen súlyos következményei vannak.

A túl sok cukros üdítő roncsolhatja az agyat„A legnyugatibb társadalmakban riasztó mértékben növekszik a cukorral édesített üdítőitalok fogyasztása. Olyannyira, hogy a felnőttek jelentős részénél a napi kalóriabevitel lényeges hányadát adja. Eredményeink alapján ezek víz helyett történő fogyasztása hosszú távon megváltoztatja a viselkedést és az agy kémiai folyamatait. Aki szomjas, igyon inkább vizet! Az üdítőket csak mértékkel szabad élvezni” – mondta Jane Franklin, a sydney-i Macquarie Egyetem szakértője.

A túlzott üdítőfogyasztás olyan egészségügyi problémákkal áll összefüggésben, mint a szívroham, a cukorbetegség, az elhízás, a csontritkulás, a hasnyálmirigy- vagy prosztatarák, az izomgyengeség vagy a bénulás. Ez a legfrissebb kutatás azonban az agyra fókuszált.

Franklin és csapata olyan patkányokat hasonlított össze a kísérlet során, amelyek egy hónapon keresztül cukrozott vizet ittak, olyanokkal, amelyek normális vizet kaptak.

A szukrózzal ízesített víz körülbelül ugyanolyan arányban tartalmazott cukrot, mint az üdítőitalok. Az ilyet fogyasztó állatok hiperaktívvá váltak, és az agyuk egyetlen területéről vett szövetminta alapján csaknem 300 fehérjében mutatott eltérést.

„Széleskörű szakirodalom áll rendelkezésre a cukros üdítők és a szív-érrendszeri problémák közötti összefüggés taglalására, csakúgy, mint az elhízás és a diabétesz vonatkozásában, de a mentális egészségre, illetve az agysejtekre annál kevesebb összpontosított eddig” – magyarázták a kutatók az Idegtudományi Társaság éves konferenciáján.