A cukros italok a szívünkre is veszélyesek

Napi egy doboz cukros üdítő akár 20 százalékkal megnövelheti a szívbetegségek kockázatát. Már korábban is összefüggést találtak az édesített italok, valamint a vérnyomás megemelkedése, a cukorbetegség kialakulása és a stroke között, a svéd Karolinska Intézet kutatása azonban az első, amely a szívbetegségekkel is kapcsolatba hozta ezeket az italokat.

A túl sok cukros üdítő roncsolhatja az agyat

A szénsavas-cukros üdítők rendszeres fogyasztása „hiperaktivitáshoz” vezethet, továbbá hosszú távon visszafordíthatatlanul megváltoztatja „fehérjék százainak” működését az agyban. A kísérlet ugyan patkányokon történt, de az ausztrál kutatók szerint így is bizonyítékul szolgál arra, hogy a túlzott cukorbevitelnek milyen súlyos következményei vannak.

Összefügg az óvodások elhízásával a cukros üdítők fogyasztása

Azok az ötévesek, akik mindennap cukros üdítőket, sportitalokat vagy gyümölcsleveket isznak, nagyobb valószínűséggel tartoznak az elhízottak közé, mint ezekből ritkábban fogyasztó társaik. Bár a cukros üdítők és a túlsúly közötti összefüggés alaposan dokumentált a szakirodalomban, ami a tizenéveseket, valamint a felnőtteket illeti, a kisgyermekek körében mindeddig nem volt egyértelmű bizonyíték.