Összefügg az óvodások elhízásával a cukros üdítők fogyasztása

Azok az ötévesek, akik mindennap cukros üdítőket, sportitalokat vagy gyümölcsleveket isznak, nagyobb valószínűséggel tartoznak az elhízottak közé, mint ezekből ritkábban fogyasztó társaik. Bár a cukros üdítők és a túlsúly közötti összefüggés alaposan dokumentált a szakirodalomban, ami a tizenéveseket, valamint a felnőtteket illeti, a kisgyermekek körében mindeddig nem volt egyértelmű bizonyíték.

Összefügg az óvodások elhízásával a cukros üdítők fogyasztása„A cukros üdítők ugyan csak a naponta bevitt kalóriák kis hányadát teszik ki, a fölösleges energiabevitel hosszú távon hízáshoz vezet” – fogalmazott a kutatást vezető Dr. Mark DeBoer, a Virginiai Egyetem szakértője.

DeBoer munkatársaival együtt az Amerikai Egyesült Államok lakosságára nézve reprezentatív mintában 9600, 2001-ben született gyermek szüleit kérdezte meg, amikor a csemeték 2, 4, illetve 5 évesek voltak. A szülők beszámoltak jövedelmükről, iskolai végzettségükről, a gyermek cukrosüdítő-fogyasztásáról, továbbá annak tévénézési szokásairól. Minden alkalommal megmérték az anya és a gyermek súlyát is.

A naponta cukros italt fogyasztó gyermekek aránya mindig 9 és 13 százalék között volt. Náluk nagyobb arányban volt jelen elhízott anya, illetve legalább kétórányi tévénézés 4-5 éves korban. A külső tényezők figyelembe vételével kiderült, hogy azok, akik naponta legalább egy cukros italt vesznek magukhoz, 43 százalékkal nagyobb eséllyel tartoznak az elhízottak közé, mint akik ritkán vagy egyáltalán nem isznak ilyeneket. Azok a gyerekek számítottak elhízottnak, akiknek a testtömegindexe a koruk és a nemük alapján a legfelső 5 percentilisbe tartozott az egyesült államokbeli Betegségmegelőzési és Járványügyi Hivatal (CDC) értékei szerint. A kutatásban résztvevő ötévesek körülbelül 15 százaléka volt elhízott.

A szakértők szerint az egészségesebb folyadékpótlási alternatívák és a testmozgás népszerűsítésével mérsékelhető lenne a probléma.