A túl sok zsíros étel okozza a hiperaktivitást?

Friss kutatások szerint a magas zsírtartalmú étrend okolható az ADHD-ért, azaz a hiperaktivitásért és a tanulási nehézségekért, mellyel egyre több iskolás gyerek küzd. Az összefüggés ráadásul annyira jelentős, hogy – egereknél legalábbis – már egy heti zsíros étrend hatására bekövetkezik a viselkedésbeli változás. Bár a vizsgálatot még csak egereken végezték el, de az eredmények már most is sokat sejtetőek ránk nézve is.

A túl sok zsíros étel okozza a hiperaktivitást?Az Illinois Egyetem kutatói kísérletek során úgy találták, hogy azok az egerek, melyeknek étrendjében a kalória 60 százaléka zsírból tevődött össze, egészen másképp viselkedtek, mint azok, akiknél ugyanez az arány csupán 10 százalék volt. Úgy vélik, a túl nagy mennyiségű zsír megváltoztatja annak módját, ahogy a szervezet a dopamint – azaz a hangulatunkért felelős hormont – feldolgozza, és ez okozza a viselkedésbeli változást.

Amint arról Gregory Freund, az Egyetem Táplálkozástudományi Tanszékének professzora beszámolt, a sok zsír hatására az egerek nyugtalanná váltak és tanulási nehézségeik adódtak. Hozzátette, hogy a dopamin jelzésének az agyban bekövetkező változása mind a hiperaktív, mind a túlsúlyos személyekre jellemző, a dopaminmetabolitok számának megemelkedése pedig gyerekeknél szorongó viselkedést okoz.

Freund azt is elmondta, hogy miután a kísérleti egerek Ritalint kaptak, vagyis azt az orvosságot, amit hiperaktív, figyelemzavaros gyerekeknek is fel szoktak írni, eltűntek a problémáik, ugyanúgy, ahogy az alacsony zsírtartalmú étrendre való visszaállást követően is.

A szakember ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy míg egereknél a változás – mind negatív, mind pozitív irányban – egy hét alatt megtörtént, gyerekeknél minden bizonnyal hosszabb ez a folyamat, és az is valószínű, hogy a zsíros étrend elsősorban azoknál a gyerekeknél okoz magatartás- és tanulásbeli változást, akik genetikailag eleve hajlamosabbak ezekre a rendellenességekre.