Az ADHD-gyógyszereknek közük lehet a gyerekek elhízásához

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD-val) diagnosztizált gyerekek társaiknál több súlyt szednek fel tizenéves koruk elején – derül ki egy kutatásból. A súlykülönbség azoknál a leglényegesebb, akik serkentő gyógyszereket szedtek a tüneteik kezelésére. Ebből arra lehet következtetni, hogy a készítmények okozhatják a problémát – állítják a kutatók.

Az ADHD-gyógyszereknek közük lehet a gyerekek elhízásához„Azért gondoljuk, hogy inkább a gyógyszerek állnak a háttérben, mintsem maga a diagnózis, mert minél korábban kezdődött, illetve minél tovább tartott a terápia, annál erősebb a hatás” – fogalmazott Dr. Brian Schwartz, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem Bloomberg Közegészségügyi Iskolájának epidemiológusa.

„Ha egyetértünk azokkal a beszámolókkal, amelyek szerint indokolatlanul gyakran írnak fel serkentő gyógyszereket, akkor a túlkezelés újabb hátulütőjével szembesülhetünk: mégpedig drámai változással az érintett gyerekek növekedési görbéjében a kezelés után” – tette hozzá Dr. Schwartz.

A Pediatrics című szakfolyóirat március 17-i nyomtatott kiadásában megjelent értekezésben Dr. Schwartz és csapata több mint 160 000, három és tizennyolc év közötti csemete adatait vette górcső alá, akik közül némelyeket 12 esztendőn át figyeltek meg.

Körülbelül 8 százalékuknál diagnosztizáltak ADHD-t. Közülük csaknem 7 százalék kapott stimuláns gyógyszert a tünetek enyhítésére. A résztvevők testtömegindexét átlagosan évi három alkalommal rögzítették. Kiderült, hogy a gyógyszert nem szedők már tízévesen drámai testmagasság-növekedésnek indultak, míg a terápiában részesülők lemaradtak. Dr. Schwartz hozzátette, hogy a készítményeknek gyakran étvágytalanság a mellékhatásuk.

15 és 18 éves kor között azonban megváltozott az összkép: a gyógyszert szedők BMI-je 1-2 ponttal magasabb lett a többieknél. Egy 170 centiméter magas 18 évesnél ez 2,7 – 5,9 kilogrammos súlytöbbletet jelent, ami elegendő a normális és a túlsúlyos közötti határ átlépéséhez.