Aggasztóan sok antipszichotikum

Az USA-ban egyre több tizenévesnek és fiatal felnőttnek írnak fel erős antipszichotikus szereket annak ellenére, hogy ezeket a figyelemhiányos hiperaktivitás (ADHD) és a depresszió kezelésére nem is hagyták jóvá. Az ilyen gyógyszereket felíró orvosok közül sokan nem is gyermekpszichiáterek, sőt kevés köztük a gyermek- vagy felnőttpszichiáter szakorvos.

Mindenki hiperaktív!

Dr. Richard Saul után egy másik, világszerte ismert szakértő is azt állítja, hogy a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) valójában nem is igazi betegség, inkább csak egy tünetegyüttes. Dr. Bruce Perry állítja, hogy a legtöbb embernek volt vagy lesz olyan pont az életében, amikor olyan tünetek jelennek meg nála, amik az ADHD-ra jellemzőek.

Az ADHD-gyógyszereknek közük lehet a gyerekek elhízásához

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD-val) diagnosztizált gyerekek társaiknál több súlyt szednek fel tizenéves koruk elején – derül ki egy kutatásból. A súlykülönbség azoknál a leglényegesebb, akik serkentő gyógyszereket szedtek a tüneteik kezelésére. Ebből arra lehet következtetni, hogy a készítmények okozhatják a problémát – állítják a kutatók.

Túl tágan értelmezik a szakemberek az ADHD fogalmát

Az ausztrál és holland szakemberekből álló csoport szerint azáltal, hogy túl sok esetre ragasztják rá a figyelemhiányos hiperaktivitás (ADHD) címkéjét, megnő annak a veszélye, hogy sokan már azoknál sem fogják komolyan venni, akiknél valóban súlyos a helyzet, így ezek a gyerekek esetleg nem fognak hozzájutni a javulásukhoz szükséges kezelésekhez.

Hiperaktív? Vagy csak aktív?

„Ez a gyerek hiperaktív” – mondják rá sokszor azokra a kisgyermekekre, akik – valamilyen szubjektív mérce szerint – túlontúl mozgékonyak, állandóan szaladgálnak, nem tudnak a fenekükön megülni. De vajon hol húzódik a választóvonal az életkorból adódó normális mozgékonyság és a hiperaktivitás között?

A rezgésterápia segít a hiperaktivitáson

A hiperaktivitás napjaink egyik leginkább vitatott területe a gyermeki viselkedés témakörében. Betegség, kezelendő rendellenesség vagy egyszerűen egy más tudatállapot? A Születés Hete 2010. keretében megrendezésre kerülő ingyenes nyílt napon ezekre a kérdésekre keresik a választ, és a hiperaktivitás tüneteit természetes módon enyhítő módszereket mutatják be a szakavatott előadók.