Mindenki hiperaktív!

Dr. Richard Saul után egy másik, világszerte ismert szakértő is azt állítja, hogy a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) valójában nem is igazi betegség, inkább csak egy tünetegyüttes. Dr. Bruce Perry állítja, hogy a legtöbb embernek volt vagy lesz olyan pont az életében, amikor olyan tünetek jelennek meg nála, amik az ADHD-ra jellemzőek.

Mindenki hiperaktív!Ráadásul szerinte az ADHD kezelésére alkalmazott pszichostimuláns gyógyszerek szedése hosszú távú káros mellékhatásokkal is járhat. Dr. Richard Saul korábban azt írta, hogy a gyerekek hiperaktivitását gyógyszerekkel kezelni olyan, mintha egy szívrohamot kapott embert fájdalomcsillapítókkal akarnának meggyógyítani – mivel ezzel pont a probléma okát hagyják figyelmen kívül, ami akár egy banális vashiány is lehet.

A mostani vélekedés szerint a gyerekek 2-5 százaléka szenved ADHD-ban, ami koncentrációzavarokkal, nyugtalansággal és állandó matatással jár együtt. „Az élete során szinte minden embernél jelentkeznek az ADHD-ra jellemző tünetek – nyilatkozta Dr. Perry – Az ADHD nem is valódi betegség, inkább csak bizonyos tünetek összessége.”

Dr. Perry szerint az ADHD-val küzdő gyerekeknek egyre nagyobb dózisban van szükségük a gyógyszereikre ahhoz, hogy idősebb korukban is ugyanazt a hatást váltsák ki. „Ha a fiataloknak pszichostimulánsokat adunk, azzal megváltoztatjuk a jutalomközpontjukat. Egy idő után sokkal nagyobb stimulációra lesz szükségük ugyanannak az örömérzetnek az eléréséhez.”

Dr. Perry meg van győződve róla, hogy a jóga, vagy más terápiás módszerek, akár a dobolás is legalább olyan hatékonyak lehetnek, mint a gyógyszeres kezelés.