A rezgésterápia segít a hiperaktivitáson

A hiperaktivitás napjaink egyik leginkább vitatott területe a gyermeki viselkedés témakörében. Betegség, kezelendő rendellenesség vagy egyszerűen egy más tudatállapot? A Születés Hete 2010. keretében megrendezésre kerülő ingyenes nyílt napon ezekre a kérdésekre keresik a választ, és a hiperaktivitás tüneteit természetes módon enyhítő módszereket mutatják be a szakavatott előadók.

sobarlang-nagyteremMájus 9-én 10-19 óráig a Sóker Kristálysó Barlangban.( Bp. VI. Mozsár u. 7.) egész napos családi program során játékos, kreatív foglalkozások és komoly témákat bemutató előadások várják a kedves szülőket és a gyerekeket. Egy igazán tartalmas napot tölthetnek el – és töltődhetnek fel – a Sóbarlang termeiben, 23 tonna himalájai kristálysó narancsszínben derengő, egészséges közegében, ami már önmagában is képes enyhíteni a figyelemzavar kellemetlen tüneteit. Gyermek-hangterápiás foglalkozás keretében Peter Hess Hangmasszázs Terápiában alkalmazott speciális hangszereket, tibeti hangtálakat, csengőket és ezek gyógyító rezgéseit felfedezhetik fel a kicsik játékos foglalkozás keretében. 10-11 óráig a 2-5 éveseket, 11-12 óráig a 6-10 éveseket, és szüleiket várják a szervezők.

Mi is az a hiperaktivitás?

ADHD-ChildrenA hiperaktivitás és a figyelemhiányos-hiperaktivitás zavar (ADHD, Attention-deficit hyperactivity disorder) a 20. század fogalmai. A hiperaktivitás és a figyelemhiányos-hiperaktivitás zavar egyszerre korlát és lehetőség a gyermeknek. Lehetőség, hogy megmagyarázzuk, miért olyan figyelmetlen, izgatott, és levegyük róla az önfegyelmezés súlyos felelősségét, ám korlát, hiszen problémának, akár betegnek nyilvánítjuk. A hiperaktivitással szemben gyakran tehetetlennek érezzük magunkat, s olykor csak a gyógyszerek segítségét várjuk, hogy gyermekünket, vagy saját magunkat „kezelhetőbbnek” érezzük. A hiperaktivitás a személyiség belső összerendeződésének útját akadályozza, szinte ellehetetleníti a személyiség önmagára és a külvilágra irányuló figyelmét, szétzilálja a mozgást, a gyorsaság okán lehetetlenné teszi a kivárást, az átgondolást és a megfontoltságot. Egyedüli célja lesz a mozgások segítségével fenntartott éberség elérése.

A hiperaktivitás ma az egyik leggyakrabban említett viselkedéstényező, amely megnehezíti az érintett családok életét. A terápia során legtöbbször arra helyeződik a hangsúly, hogy a hiperaktív gyereket „megjavítsák”, s így alkalmasabbá tegyék a közösségi (családi, iskolai) elvárások teljesítésére. E tüneti szemlélet gyakran teljesen figyelmen kívül hagyja azt a kérdést, hogy mit él át, mit érez a gyermek, és hogyan látja ő saját magát ebben a helyzetben.

Hangterápia, rezgésterápia – játékosan

sobarlang-gyerek-hangterapiaA kiegyensúlyozott éberségi szint elérésére más úton is el tudunk jutni. A test belső rendeződésének kiinduló pontja a rezgések, s a belőlük felépülő hullám, mely fénnyé és hanggá alakul, s teszi láthatóvá és hallhatóvá a rezgést. A kívülről érkező rezgéshullámok elrendezik, elsimítják, feltöltik a fizikumot, amiben megszületik először a lassú, egyenletes ritmus, amit követ a légzés, s a belőle fakadó finom, lágyan kivitelezett mozgás, melyhez szorosan kapcsolódik a figyelem. A test megmozgatja a lelket, átadja belső ritmusát, a csend és a hang erejét. A hiperaktivitás „szertelensége” megszelídül.

A Hangmasszázs Terápia módszerét közel 20 éven tartó, Nepálban, Tibetben, Indiában végzett kutatómunkája alapján dolgozta ki Peter Hess német fizikus. A kezelések különböző méretű tibeti hangtálakkal történnek, melyek gyógyító rezgéseikkel hozzásegítenek a test energiamezejében keletkezett zavarok, a test és a szellem harmóniájához helyreállításához. A módszernek számos jótékony hatása van a testi-lelki egészség megőrzésére és helyreállítására felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt, ezeket ismerhetjük meg az előadás során.

A hangtálak hangja segít a gyerekeknek – játékosan – saját magukat megismerni, élményszerűen érzékelni és egymás felé is elindulni, egymással kommunikálni, kapcsolatot kezdeményezni. A játékos foglalkozásokon szabad folyást engedhetnek felfedező vágyaiknak, és új dolgokat próbálhatnak ki. A sikerélmények és a kellemes közérzet pedig az öröm, a kiegyensúlyozottság forrása s hosszabb távon is kihat életükre. Különböző viselkedési rendellenességek (pl. szorongás, emocionális visszavonulás, agresszió, túlmozgás), tanulási nehézségek (pl. figyelem, koncentrálóképesség zavara), illetve kommunikációs zavarok harmonizálására tökéletesen alkalmas a terápia, mely hozzásegít a mélyen berögződött feszültségektől való megszabaduláshoz.

Fűszer-Só-Illat képek a „só oviban”

A gyerekek részére kialakított „só óvoda” egy speciális kristálysó terem, ahol a gyerekek játszva gyógyulhatnak, erősíthetik immunrendszerüket, fejleszthetik koncentrációs képességüket. A só óvodában található egy úgynevezett só-homokozó, amely kristálysóval van feltöltve. A só óvoda városi szennyeződésektől mentes, természetes környezetet imitáló, tiszta klímáját a kristálysó pára biztosítja, melyet a gyerekek észrevétlenül lélegeznek be.

A több tonna átvilágított kristálysó a tapasztalatok szerint nagyon jó hatással van a gyerekek viselkedésére, a sólámpák megnyugtató színterápiás hatásánál és kristálysó, mint ásvány rezgésmintájának energetikai kiegyenlítő, és elektro-szmog csökkentő erejénél fogva. Sólámpákkal Németországban elvégzett tesztek azt mutatták, hogy a hiperaktív gyerekek koncentrációs és alvási zavarai rövid idő alatt csökkenek, illetve számos esetben meg is szűntek, a sókristály pozitív hatásainak köszönhetően.

A különleges hangrezgések élménye mellé társul az illat-képkészítés. Négy egészen különböző színes-illatos mintakincsből lehet meríteni a fűszerképek elkészítésénél. Ez az alkotói folyamat több tapasztalati területet integrál, a látás, a tapintás és a szaglás érzéki területeit kapcsolja össze egy kultúrtörténeti utazással. A konstruktív ön-érzékelés, a kreativitás, a nyitottság és rugalmasság körvonalazódnak e folyamatban.

Gyógynövények és Bach-virágterápia a hiperaktivitás tüneteinek enyhítésére

A Bach-virágterápia a belső átélésekre, a probléma mögött megbúvó és annak hatására kialakuló érzelmi, pszichés és viselkedéses válaszokra helyezi a hangsúlyt, figyelembe véve mind a gyermek, mind a környezet sajátosságait és elvárásait. Célunk, hogy a gyermek pozitív adottságait megtartva tudjon beilleszkedni környezetébe, sem ő, sem a közösség ne a problémát és az elviselni való kényszert lássa, hanem a lehetőséget – miközben a gyermek maga is változik és megéli, hogy ő is lehet „jó gyerek”. A Bach-virágterápia eszközei e cél eléréséhez a virágeszenciák, amelyeket Dr. Edward Bach angol orvos fedezett fel és foglalt rendszerbe a múlt század 30-as éveiben. E szerek lehetőséget nyújtanak az érzelmi élmények harmonizálására és így a hiperaktív gyerekek működésére jellemző ördögi kör megtörésére.

A hiperaktív tudatállapot – A védikus pedagógia és az ezoterikus megközelítés

A hiperaktivitás spirituális, ezoterikus nézőpontból egy tudatállapot, ami érzelmi hangulat, családi állapot, táplálkozás és egyebek hatására jön létre. Megváltoztatva a körülményeket, a hiperaktivitás átfordítható egyfajta építő aktivitásba, sikereket hozó tevékenységbe. Milyen az ilyen gyermek aurája? Mit mondanak rajzai? Mitől izgatott?

A védikus pedagógia az előző életből hozott emlékekre, mintákra is figyel. A gyermeket jellemének megfelelően neveli. A hiperaktív gyermekeket egészen egyedi módon foglalja le. Mit mond az izgága gyermekekről az ősi indiai bölcsesség? Hogyan tápláljuk? Miként nyugtassuk meg? A védikus pedagógia több ezer éves módszereiről szóló előadást is meghallgathatják a helyszínen.

(Forrás: Születés Hete a Sóker Sóbarlangban, Fókuszban a hiperaktivitás)