Aggasztóan sok antipszichotikum

Az USA-ban egyre több tizenévesnek és fiatal felnőttnek írnak fel erős antipszichotikus szereket annak ellenére, hogy ezeket a figyelemhiányos hiperaktivitás (ADHD) és a depresszió kezelésére nem is hagyták jóvá. Az ilyen gyógyszereket felíró orvosok közül sokan nem is gyermekpszichiáterek, sőt kevés köztük a gyermek- vagy felnőttpszichiáter szakorvos.

Aggasztóan sok antipszichotikumA vizsgálatból az derült ki, hogy a 13 éven felüliek esetében az antipszichotikumok alkalmazása a 2006-ban mért 1,1 százalékról 2010-re 1,2 százalékra nőtt, a 19-24 éves korosztályban pedig a 2006-os 0,69 százalékról 2010-re 0,84 százalékra ugrott.

Egyes szakértők azt tartják aggasztónak, hogy ezeket a szereket gyakran írják fel figyelemzavaros hiperaktivitás-zavar (ADHD) és depresszió ellen, pedig jelenleg az USA Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) ezt a gyógyszerosztályt csak olyan pszichiátriai betegségek kezelésére hagyja jóvá, mint a pszichózis, a bipoláris zavar, a skizofrénia vagy az autizmussal összefüggő impulzív agresszivitás.

Az új jelentés azonban kimutatta, hogy 2009-re az antipszichotikus szereket szedő 1-6 éves kisgyermekek 52,5 százalékát, a 7-12 éves gyermekek 60 százalékát, és a kamaszok körülbelül 35 százalékát valójában figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral diagnosztizálták.

Az antipszichotikus szerek közé többek között olyan hatóanyagok tartoznak, mint a haloperidol, a clozapine, a risperidone, az olanzapine és a quetiapine. A kutatók azt is hozzátették, hogy klinikai kísérletek igazolták, hogy a risperidone stimulánsokkal együtt alkalmazva segíthet csökkenteni az agressziót figyelemzavaros hiperaktivitás-zavar esetén, de az FDA ezt sem hagyta jóvá az ADHD kezelésére.

A JAMA Psychiatry július 1-jei számában megjelent tanulmány szerzői szerint az is sokatmondó, hogy az ilyen gyógyszereket felíró orvosok közül sokan nem is gyermekpszichiáterek, sőt a vizsgált kezelésekben részt vevő orvosoknak csupán kisebbsége volt gyermek- vagy felnőttpszichiáter szakorvos.

Dr. Matthew Lorber, New York-i Lenox Hill Kórház gyermek- és felnőttpszichiátriai részlegének igazgatója szerint azonban a jelentés nem csak rossz, hanem jó hírrel is szolgál.

„A jó hír az” – mondta, „hogy a gyógyszerosztályba tartozó készítmények felírása a 12 éven aluliak körében csökkenő tendenciát mutat, ami veszélyes mellékhatásaik miatt jó fejlemény.”