Túl tágan értelmezik a szakemberek az ADHD fogalmát

Az ausztrál és holland szakemberekből álló csoport szerint azáltal, hogy túl sok esetre ragasztják rá a figyelemhiányos hiperaktivitás (ADHD) címkéjét, megnő annak a veszélye, hogy sokan már azoknál sem fogják komolyan venni, akiknél valóban súlyos a helyzet, így ezek a gyerekek esetleg nem fognak hozzájutni a javulásukhoz szükséges kezelésekhez.

Túl tágan értelmezik a szakemberek az ADHD fogalmátAz utóbbi években nagyjából a gyerekek 3-7 százalékánál mutattak ki figyelemhiányos hiperaktivitást, közülük sokan rendszeresen szednek is orvosságot az állapotuk javítása céljából. 2003 és 2008 között Angliában a gyerekek és tinédzserek körében megduplázódott, a felnőttek körében pedig megnégyszereződött azok száma, akik valamilyen gyógyszert szednek, és valószínűleg a többi országban is hasonló a helyzet.

Amint arra dr. Rae Thomas, az ausztráliai Bond Egyetem kutatója felhívta a figyelmet, ezekkel a gyógyszerekkel nagyon óvatosan kell bánni, mert mellékhatásként fogyást, májfertőzést, öngyilkossági gondolatokat is okozhatnak. A szakember hozzátette, a figyelemzavaros gyerekeket környezetük sokszor lustának vagy kevésbé okosnak tartja, és igen sokszor megbélyegzik őket, továbbá mind a szülők, mind a tanárok kevesebbet várnak el tőlük, ami miatt végül önbeteljesítő jóslatként valóban rosszabbul teljesítenek.

Ahhoz, hogy valakinél a figyelemhiányos hiperaktivitást diagnosztizálják, számos megadott kritériumnak kell teljesülnie, ennek ellenére egyre több esetre ragasztják rá ezt a címkét, mivel – bár a súlyos eseteknek egyértelműek a tünetei – az enyhébb változatoknál elég szubjektív lehet az orvosok megítélése. Philip Asherson, a londoni King’s College Pszichiátriai Intézetének professzora elmondta, hogy Angliában már igyekeznek egyre több segítséget nyújtani az egészségügyi dolgozóknak ahhoz, hogy pontosan felismerjék a figyelemhiányos hiperaktivitással küzdő betegeket, és senkinél ne alkalmazzák feleslegesen ezt a diagnózist, ugyanakkor arra is nagy figyelmet kell fordítani, hogy akiknél viszont tényleg fennáll ez a betegség, azok minél előbb megkapják a legszakszerűbb ellátást.