Mit tehetünk gyermekeink egészségéért?

2006 óta nagyon sok gyermekkel találkoztam és értünk el komoly sikereket együtt, a szülők közreműködésével. Igen, ez nagyon fontos és hangsúlyos része a gyermekek gyógyulási folyamatának: meg kell értenünk egyszer és mindenkorra: tartós javulást csakis a szülőkkel összefogva érhetünk el! Hogy miért?

Segítségül a kronobiológia kutatásait hívhatjuk. A megfigyeléseknek és sok ezer tesztnek köszönhetően a következő törvényszerűségre jöttek rá: az elsőszülött gyermek az apa, a másodszülött gyermek az anya alapvető tulajdonságaival és személyiségjegyeivel jön a világra, s az adott szülőnek hozza el a legnagyobb tanulnivalókat, egyben az adott szülő személyiségproblémáit örökli. A harmadik gyermek pedig az első két testvér „sikertelen” próbálkozásainak maradványát hatványozott formában kapja, azaz sokkal nagyobb intenzitással hozza a tanításokat, már mindkét szülőnek, s ennek megfelelően igen komoly egészségi problémákat produkál. A 4. gyermektől ez a ciklikusság ismétlődik.

Már hallom is a kérdést: mi a helyzet válás esetén? Rossz hírem van, a ciklus minden új kapcsolatban újra indul, tehát a 2. házasságban az első gyermek ismét az apa tanítója lesz!

Születéstől bölcs gyermekek

Tapasztalataim szerint a mai gyermekek fantasztikus bölcsességgel születnek, és nagyon fontos tudni, megérteni, hogy igen érzékenyek, nagy a szeretetigényük és rendkívül gyors a felfogóképességük. Ez a szülőktől az eddigieknél is nagyobb következetességet és felelősségteljességet igényelne, hiszen ezek a gyerekek pillanatok alatt, már csecsemőként is, érzik és átlátják a szülői kapcsolatrendszerek működését, és nagyon hamar rájönnek, melyik szülőt mivel és hogyan lehet manipulálni.

Ha a gyermekek nem azt kapják, amire nekik szükségük van, hanem azt, amit a szülő jónak lát, abba belebetegszenek! Gyerekeiket – az önmagukkal békétlenségben élő szülők – vagy „megfojtják” a túlzott szülői gondoskodással, vagy felszínes szülői gondoskodás esetén a csemeték önmagukat hibáztatják szüleik boldogtalanságáért, kudarc nekik minden egyes konfliktus, ami a szülők között zajlik, akár verbálisan, akár nonverbálisan…

A gyermekeknek Önök jelentik a biztonság és a szeretet forrását. Önöknek feltétel nélkül elhisznek bármit, ezért nagyon fontos, hogy mit mondunk, mutatunk a gyerekeknek, és mi minden hangzik el a fülük hallatára! Mivel gyermekeink egészsége a szülői önismeretről is szól, legyen türelmük és kitartásuk a változásokat megélni és kivárni, hiszen generációkon átívelő mintákat kell felülírni, ami nem megy egyik napról a másikra!

Ne feledjék, Önök a legjobb szándékuk és tudásuk szerint nevelik gyermekeiket, amit lehet még jobbá tenni, ha Önök is akarják!

Lázadnak a szülők normái ellen

Egyre szabadabban...Addig is, amíg bátorságot és erőt gyűjtenek, hogy elinduljanak az önismeret útján, néhány tanáccsal szolgálnék azokra az esetekre, melyekkel a legtöbbet találkozom a praxisomban. A hiperaktív, kezelhetetlen, diszgráfiás, diszlexiás stb. jelzőkkel ellátott gyerekekről van szó. Ők azok, akik lázadnak a szülői paradigmák és normarendszerek ellen, mert korlátozzák a szabadságukat, és csak feltételes szeretetet kapnak, azaz nem a számukra megfelelőt. Erre a válaszuk a figyelemzavar – hiszen nem értik a változó feltételrendszereket –, illetve a túlzott mozgásigény, mellyel a belső feszültségüket vezetik le, valamint figyelemfelkeltésre használják fel.

Az ENERGY termékei, melyekkel már 4 éve dolgozom, egyszerű és látványos segítséget adnak. A STIMARAL (napi 2-3×3-4 csepp) az összes figyelemzavaros, tanulási problémás gyermek segítője, VITAMARIN-nal (napi 1-2×1 kapszula) kiegészítve. Ezen kombinációnak köszönhetően a gyerkőc energiarendszere (itt a csakrák és az aura harmonikus együttműködésére gondolok) kiegyensúlyozott és rugalmas, a követelményekhez és változásokhoz alkalmazkodni tudó idegrendszeri állapotot ér el. Ha az energiarendszer stabilizálódik, akkor az ideg- és a hormonrendszeren keresztül a fizikai állapot, a testi funkciók is harmonizálódnak, ezáltal a gyermek kiegyensúlyozottabbá válik.

Ha nem hajlandó gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani, akkor étrendjét mindenképpen egészítsük ki valamelyik zöld élelmiszerrel, mert a szervezetnek a regenerálódáshoz megfelelő minőségű tápanyagra nagymértékben van szüksége.

Sok olyan esettel is találkoztam, amikor a fent említett gyermekekhez képest teljesen ellentétes viselkedésű csemetéket hoztak a szülők – azzal a panasszal, hogy egész nap csak „elvan” a gyermek, egymagában beszélgetve, bájos, aranyos, de mindig egyedül van, a közösségekben is külön ül, nem tud beilleszkedni a korosztályába. Súlyosabb tünetek jelentkezésekor gyermekpszichiátriára küldik az ilyen gyermeket, mert depressziósnak nyilvánítják.

Egyre többet fordulnak elő epileptikus vagy autisztikus tünetekkel járó állapotok is, valamint gyakori a hirtelen feltörő önbántalmazás, önagresszió – ezeket orvosilag nem tudják alátámasztani –, illetve megdöbbentően sok a krónikusan vérszegény gyermek.

A háttérben jelen van apa és anya konfliktusa

Az ilyen gyermekeknél rendszerint meghúzódik a háttérben egy komolyabb szülői konfliktus, nem működő párkapcsolat, vagy a nagyon erős nagyszülői befolyásoltság miatt az apa és az anya állandó konfliktusban van egymással, a szülők már elhidegültek egymástól. Valamelyik fél elmenekül a munkába és megteremti ugyan az anyagi biztonságot, de nincs a gyermekkel stb. A gyermek pedig már úgy érzi: nincs remény arra, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű szeretetet kapjon, hogy boldog legyen a családja és egyszer majd fontos legyen az is, hogy ő mit szeretne.

Igen, kedves szülő, mindez nagyon durván hangzik, de sajnos igaz… Ezekben a helyzetekben nagyon fontos, hogy legalább az anyuka legyen együttműködő. És ha az apukát is be tudjuk vonni a folyamatba, az felgyorsítja a javulást, hiszen ha az érintett szülőben oldódik a saját krízise, akkor a gyermekre kevesebb feladat hárul. Hangsúlyozom: nem megoldhatatlan az sem, ha csak a gyermekkel tudunk dolgozni, de így kicsit lassabb és összetettebb a folyamat.

Ezeknél a gyermekeknél nagyon fontos a szakképzett tanácsadó szerepe, mert itt az indító érzelmet fel kell tárni, és ahhoz szükséges beállítani a terápiát. Amivel biztosan tudnak otthoni terápiaként segíteni, az a KOROLEN. Kis dózisban érdemes elkezdeni szedetni, napi 2×1-2 cseppet, majd heti rendszerességgel megemelni 1-1 cseppel, megtartva 3 hét után az 1 hét szünetet, amíg el nem jutunk a 3×4 cseppig (3 éves kor alatt maradjunk a 2×1-2 cseppnél mindvégig). Hasonlóképp adagolható a VIRONAL is, ugyanezen szisztéma szerint: napi 2-3×1-4 csepp. E két szer erőt és bátorságot ad a változáshoz/változtatáshoz, és megszünteti a szorongást a gyermekben. Ha be tudjuk vonni a „szükséges” szülőt, akkor nála is működik a leírt adagolás. A cseppek mellé szintén javaslom a VITAMARIN-t és a zöld élelmiszerekből a CHLORELLA-t.

Válasszuk ki az alkati szert

A leggyakrabban emésztőrendszeri és felső légúti problémákkal fordulnak hozzánk. E két területet azért taglalom együtt, mert szorosan összefüggnek egymással. Ha ugyanis rendben van az emésztőrendszer, akkor jó az immunrendszer is, mivel a védekezőképesség stabil, nincs megfázás. No de kezdjük az elején! Az emésztőrendszer megbetegedései, tünetei minden esetben az emésztőenzim-háztartás kibillentségével állnak összefüggésben. Ha a bélfal nyálkahártyája megvastagszik és irritált lesz (bélhurut), akkor érzékennyé válik egyes élelmiszerekre. Ha végiggondolják, rádöbbenhetnek, hogy az élelmiszerallergia „csak” egy tünet, és nem az ok! Ha az okot meg tudjuk szüntetni, akkor a nyálkahártya állapota stabilizálódik, a bélbolyhok felszabadulnak a terhelés alól, és ismét harmonikussá válhat az emésztés.

Ehhez viszont nagyon fontos a megfelelő szer kiválasztása. Itt segítségül hívhatjuk a születési év alapján megállapítható, alkati szerhez rendelhető kúrát. Mindenki meg tudja határozni, hogy a gyermek szervezete, személyisége az 5 elem tana szerint alkatilag melyik elemnél a legsérülékenyebb, a legérzékenyebb. A születési év utolsó száma alapján az alkati szerek a következők: 0-1 – VIRONAL, 2-3 – RENOL, 4-5 – REGALEN, 6-7 – KOROLEN, 8-9 – GYNEX. Ez a Gergely-naptárnak megfelelően értendő, de ha még pontosabbak akarunk lenni, akkor a januári és februári szülötteknél – amennyiben a születési évszámuk utolsó számjegye páros szám – az adott évre érvényes holdújév-váltás időpontját vesszük figyelembe (az interneten megtalálható táblázat szerint).

Segít a „nagyszülő”

Akut probléma esetén a „nagyszülő” szerrel, azaz a Pentagram® rózsáján, az óramutató járásával ellentétes irányban haladva, az alkati szert megelőző 2. szerrel kezdjük a kúrát. A „nagyszülő” szer 3 hétig történő szedését követő 1 hét szünet után javaslom a „nagyszülő” szer mellé az alkati szer bevezetését, mégpedig a 2-féle cseppet másnaponta, azaz napi váltásban szedni.

Mindig alacsony cseppszámmal javasolt kezdeni a kúrát, fokozatosan emelni, és legalább 4-6 hónapon át szedni. A nyálkahártyák és az enzimeket termelő szervek regenerálódásához elengedhetetlen a zsírsavak bevitele, ebben az esetben kiegészítő szerként – homoktövis- és tökmagolaj-tartalma – miatt első helyen a GERIATRIM kapszulát javaslom (napi 1-2×1 kapszula). Ha a gyerek még nem tudja lenyelni, akkor a VITAMARIN-t – mivel azt kiszúrva, ételhez keverve, könnyebben be lehet adni.

Emésztőrendszeri problémáknál nagyon fontos a FYTOMINERAL, mivel a bélfal felszívódási folyamata nem tökéletes. Ha meg tudják itatni a BARLEY-t, azzal tehetik a legtöbbet a gyors regenerálódásért. Ne feledkezzünk meg ebben az esetben sem a C-vitamin fontosságáról, ilyenkor hosszú távon 2 x fél vagy 1 FLAVOCEL tablettát adunk. A későbbiekben természetesen válthatunk a tablettás zöld élelmiszerekre is.

Krónikus esetekben, melyek már bőrtünetekkel (ekcéma, dermatitis, atópiás bőr stb.), komolyabb hasfájásokkal, székletproblémákkal társulnak, és melyeket már régóta kezelnek az orvosok, még sincs eredmény, kezdhetjük a „szülő” szerrel, amely az alkati szert megelőző szer. Használatát ugyanúgy javaslom, mint a „nagyszülő” szer esetében.

Krónikus felső légúti bajok

Anyu, segíts!Megérkeztünk a krónikus felső légúti problémák kezeléséhez. Érdemes tudni, hogy a tünetek mögött minden esetben a túlterhelt emésztőcsatorna áll. Ha antibiotikum-kúra nyomán a gyermek hasfájásról panaszkodik, netán hasmenése lesz, akkor mindenképpen gyanakodjunk a bélfal leromlott és kibillent állapotára. Ha a bélfal hurutos állapota tartósan fennáll, akkor a szervezetben kialakul egy ún. belső lázas állapot, amely gyermekeknél bágyadtságot, fogyást, levertséget, elesettséget, szájszárazságot, herpeszt, erősebb izzadást stb. okoz. Ennek következményeként egy kis szél, egy baci vagy vírus le is dönti a kicsiket a lábukról. Nagyon sok esetben a homlok- és arcüregek folyamatos váladéktermelése okoz problémát. A váladék a szájpadon folyamatosan csorog, és mandulagyulladáshoz, nyaki nyirokcsomó duzzanatokhoz, orrmandula nagyobbodáshoz, fülgyulladáshoz stb. vezet.

A terápiát kétféle módon határozhatjuk meg: ha színes a váladék (sárga, esetleg zöld), akkor bakteriális folyamatok is zajlanak, tehát szükséges a csírátlanítás is. „Durva” esetekben a DRAGS IMUN-t javaslom rövid távon szedni – ez 1-3 napig 2-3×2-3 cseppet, majd 4-8 napig 2-3×1-2 cseppet jelent –, ezt követően a VIRONAL-lal folytatni: 2-3×2-5 csepp, minimum 6 hétig. Kevésbé erősen színes váladék esetében a GREPOFIT kapszulát érdemes adni, 1-2×1 kapszula adagban.

A krémek kínálta lehetőségek

A krémek közül pedig a DROSERIN-nel javaslom kenni a homloküreg, az arcüregek feletti területeket, az orr alatt, illetve a mellkast, naponta 2-3 alkalommal. Ha már nem színes a váladék, akkor huzamosabb ideig a RUTICELIT-et érdemes használni, hogy a nyálkahártyák teljesen megtisztuljanak. E mellé javaslom a FLAVOCEL-t (1 hétig 2 x 1 tabletta), majd a kúra végéig 2 x fél tablettát, illetve a VITAMARIN-ból napi 1 kapszulát szedni. Ha rendbe jött a gyermek és véget ért a 6 hetes kúra, akkor érdemes az alkati szerhez igazodva, a fent leírtak szerint, alkati terápiát végezni.

Ha pollenallergia merül fel, ugyanez a módszer beválik. Persze fontos kizárni a megfázás tényét!

Csecsemőknél, akiknek anyatejen kívül még nem adnak mást, a krémeket javaslom használni. Problémától függően a pocakot, a mellkast, az arcot szükséges kenegetni, illetve a fürdővizébe kb. 1-2 cm-nyi krémet elmorzsolgatni, az étrend-kiegészítőket pedig az anyuka szedje be, hogy az anyatejjel átjussanak a baba szervezetébe.

Ha gondjuk van, bátran kérdezzenek és forduljanak tanácsért a Padma házban hozzám vagy kollégáimhoz e-mailben, telefonon vagy személyesen.

Mezei Tünde
természetgyógyász, ENERGY klubvezető
Veszprém
http://www.padmahaz.hu

További információ az Energy cég honlapján és az Energy menüpontunkban. Ugyanott ingyenes természetgyógyász tanácsadás is igénybe vehető.

(x)