Májbetegségek otthoni kezelése

Borogatás, dunsztkötés

Jótékony hatású a mindennap 4 órányi időtartamra a máj fölé helyezett svédkeserűs borogatás. Érdemes továbbá reggel és délután 2-2 órára, valamint egész éjszakára zsurlós dunsztkötést tenni a máj tájékára. Ehhez maradjunk ágyban. Mindkét borogatást célszerű letakarni meleg kendővel, nehogy a párolgó nedvesség következtében meghűljünk. (Maria Treben)

Akárcsak epebántalmaknál, májelégtelenség esetén is alkalmazható a forró burgonyazsák. Héjastul nyomjunk össze héjában főtt burgonyát egy vászonzsákban. Az elviselhető legmelegebb állapotban használjuk, terítsünk rá egy vastag kendőt, majd takarózzunk be gyapjútakaróval, hogy a pakolás lassabban hűljön ki. Egy órán keresztül hagyjuk a zsákot az alhason, majd 30 perc múlva ismételjük meg az eljárást.

Emelkedő hőmérsékletű ülőfürdő

Ezt a módszert májelégtelenségben ajánljuk – szívbetegség, magas, illetve alacsony vérnyomás, érelmeszesedés, hasnyálmirigy-probléma, valamint terhesség esetén viszont tilos az alkalmazása!

Üljünk a 35 °C-os vizet tartalmazó kádba; a víz csak a köldök aljáig érjen. Adjunk hozzá 5 percenként forró vizet, és mindig merjünk ki a kádból ugyanannyit, hogy a vízszint változatlan maradjon. Mindezt addig végezzük, amíg az ülőfürdő hőmérséklete el nem éri a 45 °C-ot. Ehhez kb. 20 perc szükséges. További 5 percig maradjunk a vízben.

Illóolajok

Az epe termelődését fokozzák, így a máj működését is segítik a következő illóolajok: borsmenta, eukaliptusz, levendula, rozmaring.

Táplálékkiegészítők

Nyugati források első helyen említik a nyers májkivonatot, amelyet injekcióval lehet bejuttatni, de csak orvosi ellenőrzés mellett. Ugyancsak jó klinikai tapasztalatok vannak a szájon át adott borjúcsecsemőmirigy-kivonattal.

Fontos a Q10 koenzim, amely az immunrendszer erősítésével segít leküzdeni a vírusfertőzést. A lecitin védi a májsejteket és mozgósítja a zsírokat, adagolásával megelőzhető a „zsírmáj” kialakulása. A normális májfunkcióhoz elengedhetetlenek a B-vitaminok, amelyeket komplex formában érdemes bevinni. Előnyös lehet az erős antioxidáns hatású, így a szabad gyököket semlegesítő szuperoxid-diszmutáz (SOD).

Májbetegségekben gyakori a véralvadási probléma, ezt enyhítheti a kalcium és a magnézium együttes hatása (2:1 arányban bejuttatva a szervezetbe).

A májmérgeket közömbösíti az éhgyomorra bevett két aminosav, az l-metionin és az l-cisztein, amelyeket kis mennyiségű B6- és C-vitaminnal együtt javasolt elfogyasztani.

Májgyulladásban jó hatásúak a telítetlen zsírsavat tartalmazó készítmények (ligetszépe-olaj, lazacolaj, lenmagolaj, kendermagolaj stb.).

Megemlítendő a C-vitamin, amely bioflavonoidokkal együtt, a szokottnál jóval nagyobb dózisban is fogyasztható, és egyes források szerint vírusellenes hatású.

Ugyancsak előnyös a szervezet, így a máj méregtelenítését is elősegítő Aloe vera gél fogyasztása.

Kürti Gábor

A szerző természetgyógyász.

Kapcsolatfelvétel, konzultáció, jelentkezés hét végi, egynapos öngyógyító, gyógyító tanfolyamokra: kurti.gabor@natursziget.com és 06-30-996-2787.

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Szagos müge: illatos zselébe, frissítő italba