Immunterápiával az allergia ellen

A tavasz sokak számára igazi megpróbáltatást jelent, hiszen ebben az időben felerősödhetnek az allergiás reakciók. Jó hír, hogy immunterápiával gyógyítható ez a kellemetlen betegség.

SzénanáthaMíg a tavasz és a nyár legtöbbünk számára az év legkedveltebb időszaka kirándulásokkal, kinti főzésekkel, addig az allergiások számára szinte semmi másról nem szólnak ezek a hónapok, mint a tüsszögésről, orrfújásról, könnyezésről és köhögésről.

Egy felmérés szerint az utóbbi évtizedekben sajnos ugrásszerűen megnövekedett a betegek száma – a lakosság ötöde szenved az allergiás nátha tüneteitől, amelyek bármelyik életkorban megjelenhetnek.

Mi az allergia?

Ha valaki allergiás, zavar keletkezik szervezetének védekező rendszerében és az allergiát előidéző anyaggal (allergénnel) szemben túlérzékenységet mutat. Ezek az anyagok az egészséges embereknél semmiféle reakciót nem idéznek elő, ezzel szemben az allergiásokban túlzott mértékű ellenanyag, antitest termelődik. Amikor szervezetük újra és újra találkozik az allergénnel, kialakul az allergiás reakció. Sajnos nagyon sok beteg hiába szed gyógyszert tüneteinek enyhítésére, azok szinte semmit sem érnek. A legújabb kutatások szerint azonban van megoldás: az immunterápia segítségével akár véglegesen megszüntethetők a kellemetlen tünetek.

Mi az az immunterápia?

Az immunterápia célja, hogy megfékezze az allergiát kiváltó allergén hatására fellépő túlreakciót úgy, hogy az allergént rendszeresen, kezdetben kicsi, majd egyre nagyobb dózisban adagolja a betegnek. Ezzel a szervezet hozzászokik az „ellenséges” anyaghoz és nem küzd ellene agresszívan. A terápia azért is nagyon jelentős, mert csak ez képes a fellépő tüneteken kívül az allergia okára is hatni.

Hogy zajlik?

Létezik injekciós és szájon át, nyelv alatt alkalmazható készítmény is – hogy a beteg melyiket kapja, az az állapotától függ. Az injekciós készítmények picivel hatásosabbak, de mivel több a mellékhatásuk is, ezért elsősorban a komolyabb allergiás tünetekkel küzdő betegeken alkalmazzák. A páciens kezdetben hetente, később pedig kettő-négy hetente kap felkarjába, bőre alá egy szurit, majd az esetleges mellékhatások miatt fél óráig megfigyelés alatt tartózkodik. Azok a betegek, akik méh- és darázsméregre allergiások, csak az injekciós terápiát választhatják.

A szájon át alkalmazott terápia kevésbé fájdalmas, nincs annyi mellékhatása sem, ráadásul a beteg saját magának is beadhatja tabletta vagy csepp formájában, nem kell azért kórházba mennie. A kezelés ebben az esetben is maximum három év lehet, és két részből áll. Az első fázisban egészen alacsony a dózis, majd az adagot folyamatosan emelve érik el a második fázist, ami egy fenntartó kezelés. A terápia lehet időszakos vagy állandó is, attól függ, hogy a páciens mire allergiás. Pollenallergiák esetén általában szezon előtt és alatt alkalmazzák, házipor, kutya- és macskaszőr allergia esetén pedig folyamatos a terápia.

Mi a hátránya?

Mint minden kezelésnek, ennek is lehetnek mellékhatásai, éppen ezért az injekció által történő terápiánál a betegnek kórházi megfigyelés javasolt. Emellett azt is fontos szem előtt tartani, hogy nem minden allergia esetében alkalmazható a terápia, kizáró ok például a súlyos asztma, bizonyos gyógyszerek szedése, rosszindulatú daganat, súlyos pszichés zavarok és az autoimmun betegségek. Mivel a terápia még gyerekcipőben jár, ezért arról sincsenek adatok, hogy a gyógyulás mennyire hosszú távú és maradandó. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a kezelés hatására 10-12 tünetmentes időszak érhető el.

(Forrás: Sublinguale Immuntherapie – „Allergie-Impfung” ohne Nadeln, németből fordította: T. B.)