Gránátalmalével a stressz ellen

Angol tudósok szerint a gránátalmalének nyugtató hatása van az idegekre, továbbá a rendszeresen ezt fogyasztók a munkájukat is lelkesebben végzik, kevésebbet stresszelnek és a rájuk váró feladatra is pozitívan tekintenek.

A kutatók két héten át napi fél liter gránátalmalét itattak a jelentkezőkkel, akiknek a kísérlet elején és végén is megmérték pulzusukat és kitöltettek velük egy kérdőívet, amelyben a munkahelyi hangulatukra, érzéseikre kérdeztek rá. A kúra végén az alanyok többsége aktívabbnak, lelkesebbnek, kevésbé nyugtalannak érezte magát, pulzusszámuk pedig alacsonyabb lett.

Dr. Emad Al-Dujaili, az edinburgh-i Queen Margaret Egyetem kutatója így nyilatkozott: „Az eredmények alapján bátran ajánljuk minden elfoglalt dolgozó embernek, hogy a krónikus stressz elkerülése, és egészségük megőrzése érdekében fogyasszanak gránátalmalevet, mivel bizonyítottan számos előnyük származik ebből.”

Előző évben egy másik kísérlet során már bebizonyosodott, hogy a gránátalmalé a középkorúakra jellemző súlygyarapodást is megakadályozza. Az önkénteseknél már egy hónapnyi gyümölcsléfogyasztás után kevesebb zsírsejt rakódott a hasuk köré, csökkent a vérnyomásuk, ezáltal az esélyük a szívbetegségekre, stroke-ra, vesebetegségre.

A tudósok a fenti előnyök mellett arról is beszámoltak, hogy a gránátalmalé a rák és az öregedés ellen is hatásos, a benne található antioxidánsok és kémiai anyagok semlegesítik a káros oxigénmolekulákat, az úgynevezett szabad gyököket.

(Forrás: Medipress)