Gombatenyészet a mosogatógépben

Egészségre veszélyes gombákat mutattak ki egyes közönséges háztartási gépekben. A mosogatógépek például tökéletes élőhelyet képesek nyújtani bizonyos extrém körülményeket tűrő gombáknak, például a fekete élesztőgombaféléknek, amelyek között az emberi egészségre veszélyesek is vannak.

Modern életünkben egyre több olyan háztartási készüléket használunk, mint a mosogatógép, mosógép, kávéfőzőgép, amelyeknek közös jellemzője a nedves és forró környezet. A mosogatógépben időről időre a 60-80 fokot is eléri a hőmérséklet, és a belső környezet agresszív zsírtalanító szerek, magas sókoncentráció hatása alatt áll.

A Fungal Biology című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány a mosogatógépekben előforduló, potenciálisan megbetegítő hatású gombák előfordulását vizsgálja 6 kontinens 101 városának magánlakásain vett mintákból.Mit rejt a mosogatógép belseje?

A mosogatógépek 62%-ában előfordultak gombák, az ajtó gumitömítésén, amelyeknek több mint a fele (56%) a többféle tűrőképességgel rendelkező fekete élesztőgomba két fajtája (Exophiala dermatitidis és E. Phaeomuriformis) volt. Mind a két faj kiemelkedően magas hőtűrő képességű, sótűrő, detergens (zsíroldókat) tűrő, és ellenáll a savaknak és a lúgoknak is.

Növekvő kockázat

Ilyen különleges képesség-kombinációt gombáknál még nem figyeltek meg. Az Exophiala dermatitidis fajt a természetben ritkán lehet megtalálni, de gyakran előfordul az embernél, mint betegségokozó: egészségeseknél és csökkent immunvédekezésűeknél egyaránt. A cisztikus fibrózis nevű tüdőbetegségben szenvedők tüdejét megtámadja, és néha egészséges embernél is okozhat végzetes fertőzést. A fekete élesztőgomba megjelenése otthonainkban tehát kockázatot jelent az egészségünkre.

Az, hogy ezek a sokféle környezeti stresszt tűrő gombák ilyen elterjedtek a háztartási készülékeinkben, arra enged következtetni, hogy különleges evolúciós fejlődésen mehettek át, és a jövőben nagy kockázatot jelenthetnek az emberre.

(Forrás: Független.hu)