Gyógynövényekkel az E. coli-fertőzés ellen (2.)

Talán nem is gondolunk rá, de naponta használunk gyógynövényeket szappanban, fogkrémben, illatosításra, fertőtlenítésre, gombaölésre, macskaűzésre vagy -csábításra… Évezredek óta társaink a füvek, fák, használjuk ki hát, hogy kéznél vannak.

„…ha teljes biztonságot keresel, akkor rossz bolygót választottál!”
(Andrew Matthews)

Gondoljuk csak át, hogy az otthonunkban is milyen sokféle gyógynövényt használunk fel. Szekrényeink, a benne tartott ruháink védelmében és illatosítására, molyűzésre és egyben fertőtlenítésre a levendula virágát vagy annak illatanyagait; a vázánkba tett virágok mellé illatos bazsalikom és fodormenta, citromfű, borsmenta, zsálya és eukaliptusz levél kerülhet, ezek tisztítják, fertőtlenítik a levegőt, pozitív gondolatokat közvetítenek. A kakukkfű főzete tíz napig biztosan csíramentes marad, fertőtlenítésre alkalmas. A pinceablakba helyezett gilisztaűző varádics aranysárga gomb alakú virágával elijeszthetjük a rágcsálókat. A kóbor macskákat távol tarthatjuk kertünk bizonyos részeitől a cayenne-i borssal (Capsici fastigiati), de magunkhoz csalogathatjuk a kedves cicákat egy kis macskagyökérrel (Valeriana off.).Ha jól megmostuk, ehetjük!

A levendula virágát, a mentát, a bazsalikomot, a zsályát, a kakukkfüvet, fahéjat, szegfűszeget, citromot, izsópot, erdei fenyőt, teafa olaját, rozmaringot, diófa levelét, babérlevelet évezredek óta a tisztaság jelképeként tiszteljük, használjuk kozmetikai szerekben, így a szappanokban, fogkrémekben, szájvizekben, fürdőolajokba téve, habfürdőként, tusfürdőként, samponhoz, hajszeszhez, fürdősóhoz adagolva, hintőporokba keverve stb.

Naponta segítenek a növények

Igyekezzünk kihasználni a megelőzésben a gyógynövények kozmikus erejét, tudását:

  • A fertőtlenítő és tisztítószerek sokasága, állandó, rendszeres használata mellett tegyük esélytelenné a fertőződés lehetőségét. Különösen igaz ez a WC-használattal összefüggő higiéniára, a kézmosás és a fertőtlenítés fontosságára. Gyermekeink figyelmét gyakran hívjuk fel a szappanos kézmosás fontosságára, fokozottan figyeljünk – különösen a pelenkát viselő, vagy a már szobatisztaságot elért kisgyerekek gondozásánál – a pelenkák tárolásával összefüggő higiéniára.
  • Ügyeljünk házi kedvenceinkre, a tartásukkal kapcsolatos higiéniára.
  • Amikor pénzt fogtunk a kezünkbe, vásárlásból hazatérve első dolgunk az alapos kézmosás legyen.
  • Tárgyaink, így a mobiltelefon, a számítógépünk billentyűzete, a kapu- és ajtókilincs, a bevásárlókocsik fogantyúi mind-mind közvetíthetnek baktériumokat.
  • Közlekedési eszközökön a fogantyúk, ülések, korlátok, a mozgólépcső fogantyúi hordozhatnak fertőzéseket.
  • Feldolgozhatatlan, hogy ez a baktérium az antibiotikumok sokaságára rezisztens! Alkalmazzuk a természetes antibiotikumokat (kakukkfű főzete, ánizs, citrom, eukaliptusz, levendulavirág főzete, majoránna forrázata, zsálya, szegfűszeg, mirtuszolaj, teafaolaj, rózsafa és olaja, menta és illóolajai stb.) a konyhai ételek feldolgozása, előkészítése során. A megszokottnál többször átmosott, nyers zöldségeket és gyümölcsöt áztassuk tálalásig a kakukkfű (babérlevél, zsályalevelek, diólevél) felfőzött, lehűtött, nem túl erős teájában. A gyümölcsöket, zöldségeket – különösen, ha gyermekeknek adjuk – hámozzuk meg gondosan, és ismételten mossuk át folyó vízben.
  • Húsételek feldolgozásakor, előkészítésekor fokozottan figyeljünk a többszöri (akár meleg vízzel való) átmosásra. A szeleteléskor, aprításkor, daráláskor használt konyhai eszközöket minden műveletnél mosószeres, kevés fertőtlenítő oldatot és háztartási ecetet tartalmazó szerrel (magunk is elkészíthetjük) alaposan mossuk át. Azokat az eszközöket, amelyeket húsfeldolgozáshoz használunk, menet közben ne használjuk zöldségek, bármilyen más élelmiszer darabolására, aprítására, csak ha már elmostuk, fertőtlenítettük.
  • A fehérneműk, ruhák mosásakor a mosógép öblítőtartályába, az öblítő szerhez minden mosáskor tegyünk 1 csepp grapefruit mag olajat és/vagy 1 csepp levendula olajat és egy evőkanál ételecetet.

A babérlevél kiváló fertőtlenítőVégül – de nem utolsósorban – pontosan ismerjük meg az alkalmazott gyógynövények összetételét, hatóanyagait. Tudatosítsuk magunkban a lehetőségeket, hogy ezeket eredményesen használhatjuk fel a betegségek elkerülésére, egészségünk védelmére. Manapság tudományos igénnyel és precizitással kutatják a gyógynövényekben lévő hatóanyagokat, helyüket és szerepüket a gyógyításban, a megelőzésben. Bátran gyűjtsék, felelősséggel alkalmazzák, de ha elbizonytalanodnak, ne féljenek kérdezni azoktól, akik birtokában vannak ezeknek az ismereteknek, tapasztalatoknak.

Németh Imréné Éva
fitoterapeuta, természetgyógyász
Tanácsadás